En Sıcak Konular

'El Kaide'nin merkezi Pakistan'

0 0 0000 00:00 tsi
'El Kaide'nin merkezi Pakistan' ABD'deki istihbarat örgütlerinin koordinatörü olan John Negroponte, El Kaide liderlerinin Pakistan'da saklandıklarını söyledi.

Usame bin Ladin ve Ayman ez-Zevahiri'nin nerede oldukları bilinmiyor
Kabil yönetimi, bazı Taleban liderlerinin, Afganistan'da düzenlenecek saldırıları Pakistan'da planladıklarını iddia ediyor.

Senato'da konuşan Negroponte, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'da gücünü yeniden artırmaya başladığını söylediği El Kaide'nin Amerikan çıkarlarına en fazla tehdit oluşturan örgüt olduğunu belirtti.

Amerikan Savunma Bakanlığı'na bağlı istihbarat örgütünün başkanı Michael Maples da Pakistan-Afganistan sınırının el Kaide ve diğer militan gruplar için önemli bir sığınak yeri haline geldiğini belirtti.

Amerikalı yetkililer bugüne kadar El Kaide liderlerinin nerede bulunduklarını düşündükleri konusunda bu kadar açık ifadeler kullanmamışlardı.

Böylece ABD, 11 Eylül saldırılarının ardından ilan ettiği 'terörle savaş' politikasında önemli bir müttefiki olan Pakistan'ın, El Kaide örgütünün yönetim merkezi olduğuna inandıklarını açıkladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı derhal bu iddiaları reddeden bir açıklama yaptı.


  Negroponte'nin açıklamaları genellemelerle dolu.


Pakistan İçişleri Bakanı Eftab Şerpov

Dışişlerinin açıklamasında "Pakistan bugüne dek bu örgütü çökertmek için herkesten fazla çalışmıştır" denildi.

Pakistan güvenlik güçlerinin, örgütün kalıntılarının peşine düşmeye devam ettiği belirtilen açıklamada "Ancak bu kalıntılarla, dünyanın diğer yerlerindeki el kaide unsurları arasında ilişki kurmak yanlıştır" ifadesi kullanıldı.

Pakistan İçişleri Bakanı Eftab Şerpov da örgütün tamamen güçten düştüğünü ve 'Negroponte'nin açıklamalarının genellemelerle dolu olduğunu' söyledi.

John Negroponte, Senato'daki konuşmasında El Kaide lideri Usame bin Ladin'in adını doğrudan anmadı; Pakistan'da nerede olduğuna inandıkları konusunda bir ayrıntı da vermedi.

Ancak Usame bin Ladin'in ve yardımcısı Ayman ez-Zevahiri'nin, Pakistan-Afganistan sınırındaki dağlık bölgelerde gizlendikleri tahmin ediliyor.

Taleban ve El Kaide savaşçılarının sınır boyunca faaliyette oldukları bildirilirken, iki ülke yetkilileri 2.430 kilometrelik sınırda güvenliğin sağlanmasının güçlüklerine dikkat çekiyor.

Sınır güvenliği

Pakistan Dışişleri Bakanı Riaz Muhammed Han, ülkesinin Afganistan'la olan sınırının bazı bölgelerinin çitle çevrileceğini ve bu bölgelere mayın döşeneceğini açıklamıştı.

Han bu planın, Afganistan sınırından ülkeye giriş çıkış yapan militanları durdurmayı amaçladığını söyledi.

Afganistan bu açıklamayı reddederek 'iki ülkenin teröristlerle gerçekçi bir tutum izleyerek mücadele etmeleri gerektiğini' söyledi.

Afganistan hükümeti, Taleban savaşçıları tarafından düzenlenen bazı saldırılar nedeniyle Pakistan hükümetini suçluyor.


Pakistan ve Afganistan arasındaki sınır 2, 430 kilometre uzunluğunda

Pakistan Dışişleri Bakanı, sınır bölgelerine daha fazla silahlı birlik sevkedileceğini de belirtti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin sözcüsü Halik Ahmed, Pakistan hükümetinin planını eleştirdi ve "Sınırı çitle çevirmek ve mayın döşemek ne faydalı, ne de pratik. Sorunun kaynağı sınır değil" dedi.

2001'deki 11 Eylül saldırıları öncesinde Afganistan'daki Taleban yönetiminin en büyük destekçisi olan Pakistan, saldırıların ardından ABD öncülüğündeki 'terörle savaşa' katılmıştı.

Pakistan yönetimi, militanlara destek verdiği yolundaki iddiaları reddediyor ve sınır güvenliğini sağlamak için ellerinden gelen herşeyi yapmadıkları suçlamalarını kabul etmiyor.

İslamabad yönetimi, yüzlerce Pakistan askerinin sınır bölgesinde Taleban militanlarıyla savaşırken yaşamını yitirdiğini belirtiyor.
 

BBC



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,644 µs