En Sıcak Konular

Brzezinski: Savaş kapıda!

0 0 0000 00:00 tsi
Brzezinski: Savaş kapıda! Büyük Satranç Tahtası kitabı ile uluslararası ilişkiler alanında çığır açan Zbigniew Brzezinski, Bush'un yeni planını değerlendirdi. İşte eski Başkan Jimmy Carter'ın günvenlik danışmanından Bush portresi.

Brzezinski Washington Post gazetesinde yazdığı yazıda Bush'un yeni Irak stratejisini değerlendirdi:

Başkan’ın planında 5 temel hata sözkonusudur:

(1)   Başkan’ın konuşması daha realist bir izlenim vermekle birlikte hataların genel sorumluluğunu üstlenmenin standart bir tekrarını yapmanın ötesinde hala hataların varlığını kabul etme sorunu taşıdığı izlenimi veriyor. Konuşmanın dili daha az İslamofobic gözüküyor ama hala başkan demogojik bir basitlemeye düşmekten de kaçınamıyor. Başkan’ın söylediği Amerika’nın Irak’ta “genç bir demokrasi”yi aşırılara karşı koruma görevi Amerikan toplumunu teröristlerden koruma vazifesi kadar belirsizdir ve hatta belirsizliğin ötesindedir.

(2)   21,500 askeri Irak’a göndermek sınırlı bir taktiksel öneme sahip olup politik bir numaradan başka bir şey değildir. Hiçbir stratejik yararı da yoktur. Bu Amerikan kuvvetlerini sokak çatışmalarına sürükleyecek ve süregelen kaosu ve etnik-mezhepsel çatışmayı sonlandıramayacaktır. Anti-Amerikan direniş karşısında ise bu kuvvetin lafı bile edilmez.

(3)   Amerikan varlığını artırırken Irak hükümetine de referans noktaları empoze etmek ve aynı zamanda da Suriye ve İran’ın oluşturduğu dış tehdide dikkat çekmenin anlamı eğer referans noktalarına Irak uygunlaştırılamazsa –ki tüm işaretler bunu gösteriyor-Amerikanın iki seçenekle karşı karşıya olduğudur. İlki “suçla ve kaç”dır. Mantık sonuç olarak Iraklılar başarısız olmuştur. Amerika bu seçeneğe yönlenirse o zaman Bush’un ünlü domino teorisi ve çekilmenin felaket getireceği senaryoları karşısında bu senaryo hiçbir şey söyleyemiyor. İkinci seçenek çatışmayı daha da yaymaktır. Yani İran ve Suriye’ye karşı askeri hareket. Bush’un aklında bu ihtimalin dolaştığı ve bazı neoconların da bunu istediği kesindir. Joe Lieberman gibiler de bu ihtimali destekleyebilirler.

(4)   Garip olan konuşmanın Irak ile ilgili olarak politik bir çözümün çerçevesini bile geliştirme izlenimi vermemesidir. Iraklıların önemli bir çoğunluğu göreceli olarak kısa bir dönem içinde Amerikan çekilmesini istemektedir. Amerika tüm Iraklı liderlerle yapacağı içten bir görüşmeler dizisi ile bir çekilme tarihi belirleyebilir. Irak komşuları ile kurulacak ilişkilerde bölgede istikrarın doğmasına yardım edecektir. Ancak Bush yönetimi strateji belirlemektense sloganlara başvurmayı tercih eden bir sözümona diplomasi yürütmektedir.

(5)   Sonuç olarak konuşma Bush’un yaşadığı çağı ne kadar yanlış algıladığını göstermektedir. Amerika sanki kolonyal bir güçmüş gibi hareket etmektedir. Fakat kolonyalizm devri bitmiştir. Post-kolonyal bir devirde kolonyal bir savaş ilanı kendi kendini yok etme mesabesindedir. Bu Bush politikasının mukadder hatasıdır.

Çev: Murat SofuoğluGökhan Övenç



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,188 µs