En Sıcak Konular

AKP'ye karşı, "batılı sol"

0 0 0000 00:00 tsi
AKP'ye karşı, CHP’nin huzurunu bozacak yeni bir sol oluşum geliyor. Hareketteki isimler bir hayli ilginç. İçerisinde Bilgi Üniversitesi’nden akademisyenler de bulunuyor. Bir yazarın “batılı sol” olarak nitelediği hareketin isminde şifre gizli

"Dünya İnsan Hakları" günü 10 Aralık'ı kendilerine isim olarak seçen 10 Aralık Hareketi manifestolarını açıkladılar. Müslüman sol hareketinden sonra son dönemde gündeme oturan  ikinci sol hareketi olan 10 Aralık grubunun en önemli desteği DİSK yani Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu. Hareketin sözcüsü Prof. Dr. Burhan Şenatalar olurken, hareketin içindeki diğer isimler, DİSK başkanı Süleyman Çelebi, Rıdvan Budak ve anayasa Hukukçusu İbrahim Kabaoğlu, Uluslarası PEN Türkiye merkezi başkanı Vecdi Sayar "lider değil, kadro hareketi" başlattıklarını belirtmişlerdi. 

CHP mızıkçılık yaptı

Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yaklaşmasıyla basında daha fazla boy göstermeye başlayan “10 Aralık Hareketi” etrafında toplanan grup, dün de bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada grup, partileşmeye gitmeyeceklerini yinelerken, AKP karşısında güçlü bir sol için, bütün sol hareketi ortak hareket etmeye çağırdı. Çalışmalarının ana hedefinin, solun tek başına iktidarı olduğunu belirtti. Hareketin sözcüsü Şenatalar, solda partilerin birleşmesinden söz etmediklerinin altını çizerek, 'güç birliği' ve "yenilenme" çağrısında bulunduklarını dile getirdi ve “Hedefimiz sol iktidar. Bazıları bundan ümidini kesmiş olabilir. Ama biz ümitliyiz. Çağrımız sol partiler, dernekler, vakıflar, STK'lar ve demokrat tüm yurttaşladır” diye konuştu. CHP'nin sıcak bakmadığı bu oluşumu, DSP ve SHP destekliyor. Fakat grup CHP'den henüz umudunu kesmiş değil.

 Batılı sosyal demokrat-sosyalist

Bugünkü köşesinde 10 Aralık hareketini yorumlayan Oktay Gönensin "Bu girişimin de soldaki bitmez tükenmez yeni “oluşum”lardan biri olarak kalıp kalmayacağı henüz belli değil. Ancak bugüne kadar yapılan çeşitli açıklamalar girişimin çerçevesini batıda yaygın sosyal demokrat-sosyalist anlayışların oluşturduğunu gösteriyor." diyor. Gönensin yazısını şu tespitlerle sürdürüyor: "CHP yönetiminin partiyi sığ ve muhafazakâr çizgiye çekmesiyle solda büyük bir boşluk oluştuğu ortada. Önümüzdeki seçim, bugün varolan partiler tarafından tümüyle sağda oynanacak bir oyun haline getirilecektir. Bunların yarışı da “kim daha milliyetçi”, “kim daha muhafazakâr”, “kim dünyaya daha fazla tepkili” gibi en klasik radikal sağ platformda geçecektir. Tayyip Erdoğan duvarları aylı yıldızlı afişlerle donatarak kendi milliyetçiliğini anlatırken Deniz Baykal da “Ama güneydoğuya asamadın” diyerek kendi milliyetçiliğinin daha “sağlam” olduğunu göstermeye çalışıyor. Seçimler yaklaştıkça bu koro aynı minval üzerine şakımaya devam edecek, gerçek sorunlarla ilgili çözüm getiremeyişlerini böylece örteceklerdir."

DSP'ye çeki düzen verebilirler

“10 Aralık Hareketi”nin en azından solda CHP’nin çizgisinden memnun olmayanlara bir seçenek oluşturabilmesi için önce parti haline gelip halkın önüne çıkması gerekir." diyen Gönensin, "Bu konuda da DSP ile belli bir anlaşma sağlanmıştır. DSP’nin “10 Aralık Hareketi”nin katılmasıyla adına uygun bir demokratik sol kimliğe dönmesi soldaki seçmenin dikkatini çekebilecek bir değişim olabilir." diyor. Şu anda DSP ile 10 Aralık hareketi arasındaki yakınlaşmanın “teknik” meselelerin ne ölçüde çözüldüğünü bilmediklerini ifade eden Gönensin, "“Sol”un tekrar Türk toplumsal ve siyasal hayatına girebilmesi için bu girişim önem taşıyor. Demokratik Sol Parti adı altında ve onun örgütleri güçlendirilerek bir hamle yapılması da Türk demokrasisine büyük katkı sağlar. En azından Türk halkı önümüzdeki yıl boyunca bazı değişik fikirler dinleyecek, bugünkü gerçek sorunları üzerine konuşanları görebilecektir. " şeklinde sözlerini sürdürüyor.

Mustafa Sarıgül ile anıldılar

Harekette Rıdvan Budak'ın partileşmeye sıcak baktığı söylenenler arasındaydı. Müslüman sol hareketin liderlerinden Ertuğrul Günay'ın, CHP'den ihraç edildikten sonra destek verdiği  oluşum için "Geçmişinden pislik çıkmayacak bir lider etrafından toplanma" isteğinde bulunmuştu. Hareketin partileşmesini istemediğini vurgulamıştı. Musftafa Sarıgül'ün düşünce kulübü olarak da anılan platforma Politika Geliştirme Kurulunda yer alan 40-50 ismin de, 4-5 kişi haricinde, Sarıgül'e olumlu bakmadığı konuşuluyor. Serdar Turgut'un iddiasına göre ise  "İstanbul'un en lüks restoranı Papermoon'da Mustafa Sarıgül, Süleyman Çelebi ve Bülent Tanla'nın bir araya gelerek "Deniz Baykal'ı devirme planları" yapmış.  Hedefi "devirme" olan bu haber, siyaset kulisinden çok istihbarat raporlarını çağrıştırsa da aslında bir başka gerçeğe işaret ediyor: Oluşum yeni bir örgütlenmenin zorluğunu anlayınca, kısa yolla hedeflerini gerçekleştirme yolları aradı.

İşte harekette yer alan isimler:

 A. Babür Atila
Ahmet Ataç
Ali İbrahim Tutu
Altan Ertürk
Arzu Yılmaz Mcconnel
Aylin Kılıç
Bahattin Günel
Bekir Ağırdır
Binali Doğan
Burhan Şenatalar
Büşra Ersanlı
Celal Topkan
Celal Yıldırım
Cengiz Erdoğan
Cengiz Koç
Doğan Bermek
Dursun Bulut
Erol Katırcıoğlu
Erol Kızılelma
Ersin Salman
Esra Can
Fehim Caculi
Gül Turan
Hüsnü Karagözoğlu
İbrahim Anıl
İbrahim Kaboğlu
İlter Turan
Kemal Kılıç
Kıvanç Oktay
Kuvvet Lordoğlu
Mehmet Durakoğlu
Mehmet Kerimoğlu
Meral Okay
Muammer Keskin
Murat Aksoy
Neşe Erdilek
Nilüfer Mete
Oğuz Kaan Salıcı
Ömer Kaymakçalan
Rıdvan Budak
S.Nazik Işık
Süleyman Çelebi
Sedil Odabaşı
Tonguç Çoban
Tuncer Özyavuz
Utku Dördüncü
Vecdi Sayar
Verjin Yağlıoğlu
Vijdan baykara
Yahya Şimşek
Yusuf Işık
Zeki Naci Tarhan

iyibilgi.com



Bu haber 4,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs