En Sıcak Konular

"Operasyon" tatlıya bağlandı!

0 0 0000 00:00 tsi
Terörle Mücadele Koordinatörü emekli Org. Edip Başer'in "gerekirse Kuzey Irak'a operasyon yaparız" açıklamasına ABD'den jet yanıt geldi. Ancak bu kez açıklama tansiyonu yükselten cinsten değil... İşte ABD'nin "siz bilirsiniz" yanıtı...

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, her ülkenin vatandaşlarını terör eylemlerine karşı koruma hakkı olduğunu söyledi ve sınırötesi operasyon konusunda, “Türkiye nerede, ne zaman ne yapacağına kendi karar verir” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson canlı yayında NTV Ankara temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı. İstenilen sonuç elde edilemediği için eleştirilen Terörle Mücadele Koordinatörlüğü mekanizmasının başarıya ulaşacağını belirten Wilson, PKK terörünün Türkiye, ABD ve Irak’ın ortak çözeceği bir sorun olduğunu söyledi. ABD elçisi, sınırötesi operasyon ile ilgili olarak da her ülkenini kendi vatandaşlarını koruma hakkı olduğunu belirterek, “Türkiye nerede, ne zaman ve ne yapacağına kendisi karar verir” dedi.

ABD elçisi, Amerikalı yetkililerin PKK ile görüştüğü yönündeki iddiaları da reddetti ve “ABD teröristlerle görüşmez” diye konuştu.

Büyükelçi, 28’si Türk 35 kişinin hayatını kaybettiği Irak’taki uçak kazasıyla ilgili olarak da, “Tüm veriler olayın kaza nedeniyle meydana geldiği yönünde” ifadesini kullandı.

Wilson, Irak’taki şiddete son verilmemesi durumunda felaket olacağını belirterek, ABD’nin yeni Irak stratejisi bağlamında Irak’a gidecek 21 bin 500 askerin tamamının Bağdat çevresine yerleşeceğini söyledi.
 
Başer: Gireriz!

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Irak bizim için AB’den daha öncelikli” açıklaması yapmıştı. Başbakan pek haksız değil. En azından Türkiye’nin tartışma gündemi son birkaç gündür Irak ve İran’a kilitlenmiş durumda.

Kerkük’ün kaderinin belirleneceği referandum yaklaşırken, sorulan temel soru şu? Türkiye Kerkük ile ilgili ne yapacak? Bu konuda kimi endişeler söz konusu. En önemli endişelerden biri Türkiye’nin Kuzey Irak’taki özel harekat timlerinin, Kerkük’te Türkmenlere karşı gerçekleştirilecek bir saldırıya müdahale etmek zorunda kalması. Bu Türkiye’yi bölgesel bir savaşın içine çekebilir.

Ancak artan gerginlik Kerkük ile de sınırlı değil. Türkiye, Kuzey Irak’ta yuvalanan PKK varlığının bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyor. Bu konuda Washington’a yönelik sert bir açıklama Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer’den geldi.

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Başer, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilelebet eli kolu bağlı oturması ve bu olayı seyretmesi beklenemez" dedi.

ABD ile koordinatörlük sürecinin yavaş ilerlemesinden yakınan Edip Başer, alınan mesafeden tatmin olmadığını söyledi.
 
Başer, 'PKK terörünün uzun zamandır var olduğunu'nun altını çizdi ve  bu nedenle birkaç ayda sonuç almayı beklemenin gerçekçi olmayacağını da vurguladı.
 
PKK militanlarının Kuzey Irak'ta serbestçe hareket ettiğine dikkat çeken Edip Başer, olası bir sınır ötesi harekatına ilişkin bir soru üzerine 'ABD ile müşterek ya da tek başına müdahalenin masa üzerindeki seçenekler arasında olduğunu' ifade etti.
 
ABD'nin Irak'taki genel durum nedeniyle Kuzey'e kuvvet ayırmakta zorlukları bulunduğunu, ayrıca nispeten güvenli olan bu bölgeyi tehlikeye atmak istemediğini kaydeden Başer, bunun ABD açısından mantıklı olduğunu söyledi.

iyibilgi.com



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,489 µs