En Sıcak Konular

KKTC, "BM Barış Gücü, Kapı'nın açılabilmesi için istişare başlattı"

0 0 0000 00:00 tsi
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, BM Barış Gücü (UNFICYP) görevlilerinin, Lokmacı Kapısı'nın açılabilmesi için alınması gereken önlemler konusunda dün yeni bir istişare süreci başlattığını açıkladı.

Erçakıca, yaptığı yazılı açıklamada, BM'nin başlattığı istişare sürecine karşın, Kıbrıs Rum tarafının iddia ettiği gibi, ne Aralık 2005'te ne de dün, Kıbrıs Türk tarafına resmi öneriler iletildiğini belirterek, “Bir kez daha belirtmek gerekir ki, Kıbrıs Rum tarafının, üst geçidin kaldırılacağının açıklanmasının hemen ertesinde, bu konuda görüşme taleplerini BM Barış Gücü aracılığıyla Kıbrıs Türk tarafına ilettiklerine dair açıklamaları gerçekleri yansıtmamaktadır” ifadesini kullandı.

Lokmacı Kapısı'nın açılması ile ilgili olarak, Kıbrıs Türk tarafının bir kez daha somut bir adım attığını ve köprünün kaldırılmasıyla Kıbrıs Türk tarafının, iki halk arasındaki ilişkileri geliştirmeye yardımcı olacak her türlü girişime katkıda bulunmaya hazır olduğunu yeniden kanıtladığını kaydeden Sözcü Erçakıca, şöyle devam etti:
“Bugün Kıbrıs Rum tarafından beklenen, Lokmacı Barikatı'nın Rum tarafında kalan utanç duvarının yıkılması ve iki taraf arasındaki geçişlerin diğer geçiş noktalarında olduğu gibi başlamasıdır.”

KÖPRÜ İÇİN YAPILAN HARCAMALAR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, açıklamasında, Aralık 2005 tarihinde yapılan Lokmacı üst geçidinin inşası için 120 bin YTL'lik harcama yapıldığını, çevre düzenlemeleriyle birlikte yapılan harcamaların ise 461 bin 165 YTL olduğunu belirtti.

Erçakıca, üst geçidin kaldırılması için yapılan harcamaların da 25 bin YTL olmasının beklendiğini kaydetti.

BM SÖZCÜSÜ KELLY

Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Sözcüsü Brian Kelly de, konuyla ilgili olarak Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) yaptığı açıklamada, Lokmacı Kapısı'nın geçişlere açılması konusunu her iki tarafla da görüşmekte olduklarını ifade etti.
Kelly, tarafları bu konuda ve 8 Temmuz sürecinin ileriye götürülerek teknik komitelerin kurulması gibi diğer özlü meselelerde görüşmeler yapmak için bir araya getirme konusunda her türlü çabayı ortaya koymaya hazır olduklarını bildirdi.

Brian Kelly, “Bizim BM olarak görevimiz, bu süreci ileriye taşımak, iki tarafa da yardımcı olmaktır” dedi.
Kelly, genelde 8 Temmuz sürecini ileriye götürmek, özelde ise Lokmacı Kapısı'nın geçişlere açılmasını sağlamak için iki tarafın birbiriyle diyalog kurması konusunda BM olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını kaydetti. BM Sözcüsü, taraflarla ayrı ayrı yaptıkları görüşmelerin sonunda 8 Temmuz süreci ruhu içinde müzakerelere başlanacağı ümidini dile getirdi.

Hürriyet



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,307 µs