En Sıcak Konular

Erdoğan'a Kürt-Amerikan tepkisi: Kerkük'e karışma

0 0 0000 00:00 tsi
Erdoğan'a Kürt-Amerikan tepkisi: Kerkük'e karışma Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz gün yaptığı sert Kerkük konuşmasına biraz gecikmeli de olsa ortak Amerikan-Kürt tepkisi geldi. Üstelik Amerika adına açıklama yapan Bağdat Büyükelçisi Halilzad...

Başbakan Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün parti grubunda yaptığı açıklamada Kerkük ile ilgili sert açıklamalarda bulunmuştu. Başbakan milletvekillerine seslenirken her hangi bir oldubittinin bölgedeki karışıklığı körükleyeceğini ve yayacağını dile getirmişti.

Başbakan Erdoğan'ın "Türkiye Kerkük konusunda harekete geçiyor" yorumlarına yol açan bu konuşması Kürt ve Amerikan taraflarında yankısını buldu. Başbakan'ın açıklamasına yerel Kürdistan Parlamentosu Başkan yardımcısı Kemal Kerküki ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'dan tepki geldi.

Kuzey Irak’ın Erbil kentindeki yerel Kürdistan Parlamentosu Başkan yardımcısı Kemal Kerküki, “Kerkük, Türkiye’nin bir kenti değildir. Türk yetkililerin Kerkük ve 140'ıncı madde hakkında açıklama yapma yetkisi yoktur. Kerkük'ün kaderini de ancak orada yaşayan halk kesimleri belirleyecektir” dedi.

Kerküki şöyle konuştu: “Hiç kimse Kerkük’ün içişlerine karışamaz. Çünkü, Kerkük Türkiye'nin bir kenti değildir. Kerkük Türkiye'nin bir kenti olmadığına göre, Türk yetkililerinin de Kerkük ve 140'ıncı madde hakkında açıklama yapma yetkisi yoktur. Kerkük'ün kaderini de ancak orada yaşayan halk kesimleri belirleyecektir.”

Amerika’nın Irak büyükelçisi Zalmay Halilzad da Başbakan'ın sözlerini eleştirenlerden. Halilzad lrak Devlet Başkanı Celal Talabani ile Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kerkük’le ilgili açıklaması hatırlatılınca Irak anayasası ve ülkenin egemenliğine saygılı olduklarını belirtirken, bu anayasanın Irak’taki sorunların giderilmesi konusunda ana çözüm niteliğinde olduğunu söyledi. ABD Büyükelçisi, “Iraklılar’ın dışında başkalarının Irak’ın içişleri üzerine açıklamalarda bulunmasının kabul edilemez. Irak’ta elde edilen kazanımlar, Kürtler’le olan sıkı ilişkilerimizden kaynaklanıyor. Kürtler, ABD’nin başarı sağlaması için destekte bulunuyor” dedi.

iyibilgi.com



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs