En Sıcak Konular

Erkek hemşire, hukuk savaşını kazandı

0 0 0000 00:00 tsi
VERDİĞİ hukuk mücadelesini kazanarak hemşire olmaya hak kazanan 24 yaşındaki Alkar Acıyurt, Sivas’ın Gölova İlçesi Devlet Hastanesi’ne atandı. Zor bir süreçten sonra göreve atanan Acıyurt, “Erkek meslektaşlarımın önü de açıldı” ded

Kütahya’da yaşayan 2 çocuklu Yaşar-Emine Acıyurt çiftinin küçük oğulları 24 yaşındaki Alkar Acıyurt, eğitimini aldığı hemşireliğin önündeki engelleri kaldırmak için başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. İlk ve orta öğrenimini Kütahya’da tamamlayan Alkar Acıyurt, 2001 yılında üniversite sınavına girdi ve Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Meslek Yüksekokulu’nu kazandı. 4 yıl süren eğitimini başarı ile tamamlayan Acıyurt, 80 kişinin okuduğu bölümünü 5’incilikle bitirdi. Ardından Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) giren Acıyurt’un hemşire olarak yerleştirmesi yapıldı.

YASA ENGELİNE TAKILDI

Ataması Sağlık Bakanlığı’na ulaşan Alkar Acıyurt, burada 1954 yılında çıkarıan 8283 sayılı hemşirelik yasasının 3’üncü maddesindeki cinsiyet ayrımı engeline takıldı. Söz konusu maddede hemşirelik mesleğinin yalnızca kadınar tarafından yapılabileceği ibaresi yer alıyordu.

Bunun üzerine Acıyurt aynı yıl içerisinde Danıştay 12’inci dairesine başvurarak yürütmenin durdurulması talebinde bulundu. Danıştay tarafından yapılan değerlendirmede söz konusu yasanın 1982 Anayasası’nın eşitlik maddesine aykırı olduğu vurgulandı. Bunun üzerine Hemşirelik Yasası ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nde dava açıldı. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı cinsiyet ayrımının kaldırılması yönündeki kararının ardından Acıyurt’un meslek hayatındaki engel ortadan kalktı. Alkar Acıyurt, Sivas Sağlık Müdürlüğü’nce 9
Ocak 2007 tarihinde Gölova İlçe Devlet Hastanesi’nde ‘hemşire’ olarak görevlendirildi.

“BEN HEMŞİREYİM”

Zorlu bir mücadele sonrasında göreve başlamanın sevincini yaşayan Alkar Acıyurt, mesleği insanlara yakından hizmet etmeyi sağladığı için seçtiğini belirterek, “Bunun büyüsüne kapılarak tercih ettim ve bölümüme başladım. Mezun olduktan sonra KPSS ile yerleştirmem yapıldı. Ancak atama işlemimde Sağlık Bakanlığı’nda bir problem çıktı. Hemşirelik Yasası'nda kadın ve erkek ayrımı yapıylıyordu. Bu nedenle sorun çıktı. Danıştay’a gittim ve yürütmeyi durdurma isteğim kabul edildi. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar ile benim ve benim gibi olan arkadaşlarımın önü açıldı. Ben hemşireyim ve bundan gururluyum” dedi.

“OKULDAYKEN AYRIM GÖRMEDİM”

Eğitim gördüğü dönemde gerek sınıf arkadaşı kızlar, gerekse hocaları tarafından yadırganmadığını söyleyen Acıyurt şunları söyledi:

“Onlar da kendi mesleklerini sadece kadın mesleği olarak görmüyorlardı. Bir mesleği icra etmenin sadece cinsiyetle ilgili olmayacağını söylediler. Gayem hemşirelik bazındaki bilgileri tam olarak alıp, sahada kişilere yardım etmekti. Arkadaşlarımın desteği de benim isteğimi artırdı. 4 sene boyunca bir meslek öğreniyorsunuz. Erkek- kadın ayrımı nedeni ile bu meslek size icra ettirilmiyor.

Bunun düzeltilmesi ve göreve başlayacak olmak mutlu ediyor insanı. Hemşirelik mesleği masa başı işi değil. O bağlamda bu mesleği seçenlerin insan sevgisi ile dolu olmaları daha önemli. Meslek zor ama, benim açımdan tatmin edici bir meslek. Çünkü insana hizmet ediyorsunuz.”

Alkar Acıyurt, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Programı’nı kazandığını da belirterek, mesleğinde yüksek lisans yapacağını söyledi.

Hürriyet
 



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,124 µs