En Sıcak Konular

Karısına kızan kumasını dövebilir

0 0 0000 00:00 tsi
Karısına kızan kumasını dövebilir Aile içi şiddete hapis cezaları getiren yasa Meclis’i ikiye böldü. CHP’liler, “Nikahsız çiftler de koruma altına alınsın” dedi, Çubukçu'nun yanıtı evlere şenlik.

Aileyi Koruma Kanunu Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Yeni tasarıyla; aile içi şiddet sadece “eşi” kapsamayacak. Tasarı, aynı çatı altında yaşayan kusurlu eş ya da diğer aile bireylerine ağır yaptırımlar getiriyor. Aynı çatı altında yaşayan kuma kapsam dışı bırakılıyor.

Meclis Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında CHP’li Yüksel Çorbacıoğlu, Aileden Sorumlu Devlet Bakan Nimet Çubukçu’ya “Aile kavramı içerisinde büyükbaba, hala, dayı, amca gibi kavramlar da var mı?” sorusunu yöneltti. Çorbacıoğlu, Çubukçu’nun bu kavramı geniş yorumladıklarına ilişkin yanıtı üzerine, evlilik dışı birliktelik yaşayan ve şiddete uğrayan kadınların düzenleme kapsamında nasıl değerlendirileceği sorusunu gündeme getirdi. Çubukçu bu soruya “Aile kavramı Anayasada belli” karşılığını verdi. Çubukçu, Çorbacıoğlu’nun düzenlemenin nikahsız yaşayan kadınları da kapsamasını sağlamak için verdiği ve tasarı metnindeki “aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri” şeklindeki ifadeden “aile” sözcüğünün çıkartılmasını öngören önergesi için de olumsuz görüş bildirdi. Çubukçu’nun katılmadığı önerge, AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. Kapsama “kuma ve metres” alınmadı. Aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri kapsamına kuma ve metres girmiyor.

Tasarı ile mahkemenin, kusurlu eş veya aile bireyleri için alabileceği tedbir kararları şöyle belirlendi:

* Aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması.

* Müşterek evden uzaklaştırılarak, bu evin diğer aile bireylerine tahsisinden sonra, ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması.

* Varsa silah veya benzeri araçlarını, genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi.

* Bir sağlık kuruluşuna, muayene veya tedavi için başvurması.

HAPİS CEZASI
Tedbirlerin uygulanması amacıyla öngörülen süre 6 ayı geçemeyecek. Hükmolunan tedbirlere aykırı davranılması halinde tutuklanacağı ve hakkında hapis cezasına hükmedileceği, şiddet uygulayan eş veya diğer aile bireyine ihtar edilecek. Eğer şiddeti uygulayan eş veya diğer aile bireyi, aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan kişiyse, hakim, bu konuda mağdurların yaşam düzeylerini göz önünde bulundurarak, talep edilmese dahi tedbir nafakasına karar verebilecek.

Batı’da durum nasıl?
* ABD, İngiltere, İsveç, Norveç ve İtalya’da, birlikte yaşayan fakat olmayan çiftler, aile kategorisinde değerlendiriyor.

* İngiltere’de evli olmayan bir çiftin eğer çocuğu bulunuyorsa, ayrılıktan sonra nafaka ödenmesi gündeme geliyordu. 2007 itibareyle yasanın kapsamı daha da genişletildi. Artık çocuk olmadığı takdirde dahi, taraflardan biri ayrılıktan dolayı mali açıdan kayba uğruyorsa bu kişeye nafaka bağlanıyor.

* ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Avusturya gibi gelişmiş ülkelerde evli olmayan çiftler “Aileiçi şiddet yasası” kapsamında.

* ABD, İngiltere ve Danimarka’da evli olmayan çiftler de evli çiftlerin sahip olduğu vergi indirimi avantajlarından yararlanabiliyor.
 
Vatan



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,136 µs