En Sıcak Konular

Türkiye’ye yeni rol yolda!

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye’ye yeni rol yolda! Bush'un açıkladığı yeni stratejinin önemli sonuçlarından birisi, İran ile uzlaşı beklentisi içinde olanları hayal kırıklığına uğratması. Beyaz Saray bölgede oluşan Şii bloğu gözün kestirmiş gibi. Peki Türkiye bu planın neresinde? İyibilgi, bölge uzmanı Mu

15 Ocak’ta Ankara’da önemli bir toplantı yapılacak. Iraklı Şii ve Sünniler 15 Ocak Pazartesi günü Global Strateji Enstitüsü tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenecek "Kerkük: 2007" adlı panelde bir araya geliyor. Toplantıya katılması beklenen grupların listesi bir hayli kabarık… Toplantıya Mukteda El-Sadr grubu, Irak Dava Partisi, Irak Uzlaşma Cephesi, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi, Irak Ulusal Diyalog Cephesi, Irak Türkmen Cephesi, Irak Fazilet Partisi, Irak İslami Partisi, Kürt İslami Birliği, Yezidiler Hareketi, Asuri Demokratik Hareketi, Türkmeneli Partisi ve Irak Cumhuriyetçiler Birliğinden önemli isimlerin katılmasının beklendiğini kaydedildi. Enstitü yetkilileri tüm grupların katılma isteği gösterdiğini, ancak Irak’ın koşullarının katılımı belirleyeceğini söylüyor. Olağanüstü bir durum yaşanırsa katılım elbette düşebilir.

Dahası toplantıda konuşma yapacak iki isim ön plana çıkıyor: CHP Genel Başkan Yardımcısı, Emekli Büyükelçi Onur Öymen'in yöneteceği panel çerçevesinde, AKP milletvekili Turhan Çömez'in de bir konuşma yapması bekleniyor.

Bu önemli bir toplantı. Zira Irak’ın tüm grupları Kerkük ile ilgili ne düşündüklerini, ne istediklerini anlatacaklar. iyibilgi’ye konuşan Global Strateji Enstitüsü akademik danışmanı Mustafa Ziya da toplantının bu yönüne dikkat çekiyor. Ziya “Her grubun Kerkük ile ilgili düşüncesi nedir? Bunu anlatsınlar istiyoruz. Her şeyden önce anlamaya çalışıyoruz. Irak’ın sorunlarını bu toplantıda çözmek gibi bir niyetimiz yok, önceliğimiz anlamak” diyor.

“Irak parlamenterleri deneyimsiz!”

Mustafa Ziya ile konuşurken geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen ve Şiilerin tepkisine neden olan Sünni konferansını hatırlatıyoruz. Sorumuz şu: Türkiye Sünnilerin hamiliğine mi soyunuyor?

Mustafa Ziya, önce yaygın bir yanlış kanaati düzeltiyor. İstanbul’daki toplantıyı düzenleyen Türkiye değil, Katar’dı. Peki, bu toplantıya tepki gösteren Şiiler neden Türkiye’ye tepki gösterip bir hafta sonra düzenledikleri ve Irak’ın komşularının davet edildiği toplantıya Türkiye’yi çağırmadı? Ziya, “Irak’taki parlamenterlerin siyasi deneyimleri yok. Duygusal davranıp Türkiye’yi çağırmadılar” diyor.

“Bush Türkiye’ye Sünni liderliği rolü biçiyor!”

Mustafa Ziya ile konuşmamız Kerkük ve mezhep çatışmasına yöneliyor. Ziya’nın Başbakan’ın Kerkük ile ilgili çıkışına yönelik değerlendirmesi şöyle: Türkiye tehlikenin yaklaştığını görüyor. Uzakta kalırsa Kerkük sorunu aleyhinde çözülebilir. Kerkük’ün patlamaya hazır bir bomba olduğu sadece Türkiye’de değil, Batı ülkelerinde yayınlanan raporların hepsinde yazılan bir gerçek. Her kez bunu görüyor. Ancak Irak’taki gruplar arasında Kerkük konusunda bir uzlaşma anlayışı yok. Bu yüzden sert konuşuyor Başbakan.

Peki, Türkiye Kerkük konusunda ne yapabilir? Ziya’ya göre Türkiye’nin Kerkük’te kullanabileceği bir çok araç var. Silah ise bunlardan biri değil. Ziya Türkiye’ninpro-aktif diplomasi ile silah kullanmak zorunda kalmadan Kerkük’te istediğini elde edebilecek pozisyon ve güçte olduğu kanaatinde.

Peki, son günlerde ortaya atılan, ABD’nin Şii bloğa karşı oluşturmayı planladığı Sünni cephenin liderliğine Türkiye’yi “istediği” şeklindeki iddialar hakkında Ziya’nın düşüncesi ne? Mustafa Ziya şu konuda açık: Bush Türkiye’ye Sünnilerin liderliğini vermeye çalışacak. Ancak Türkiye laik bir ülke. Mezheplere göre davranmamalı… Devlet çıkarları çerçevesinde kesimlerle iyi bir diyalog kurmalı.

iyibilgi.com



Bu haber 320 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,071 µs