En Sıcak Konular

‘Son’ plan: Bush ıslah olmaz!

0 0 0000 00:00 tsi
‘Son’ plan: Bush ıslah olmaz! ABD Başkanı George Bush yedinci ve yeni Irak planını açıkladı… Ne dünya devletlerinin ne de halkının beklentilerini önemsemeyen Bush, Irak'a yeniden asker gönderiyor!. Üstelik, “kayıplara hazır olun” diyerek! Tek fark PKK maddesi. A

Konuşmasında Irak hükümetini sert şekilde ikaz eden George Bush, özellikle mezhep çatışmalarının engellenememesi konusunda kızgın göründü. İran ve Suriye'ye karşı yeniden keskin bir üslup kullanan Bush, Amerikalılara da “daha fazla kayba” hazırlıklı olun diye seslendi.
 
"Irak'taki durum hem Amerikan halkı hem de benim için kabul edilemez. Hataların yapıldığı yerde, tüm sorumluluk bana ait" şemlinde konuşan ABD Başkanı, Irak Çalışma Grubu’nun hazırladığı raporu da bu açıklamasıyla “görmezden” geldi. 

Asker gönderimi için yüklü miktarda bütçe gerekiyor. Bunun içinse Kongre'de çoğunluğu ellerinde bulunan Demokratların onay vermesi şart. Asker artırımına karşı olan Demakratlar’ın bu bütçeye izin verip vermeyeceği bir çok kaynak ve uzman tarafından tartışmalı görünse de, İyibilgi kaynaklarına göre bu bütçe geçecek. Ancak asker gönderme meselesinde “bağlayıcılığı” olmayan fakat Bush’a “sen bilirsin ama arkanda değiliz” diyen temsili bir oylama yapılabileceği dillendiriliyor. 

Planın içerdiği diğer başlıklar ise şöyle; Sünnilerin siyasi sürece katılımının artırılması için bir ön önce eyalet seçimlerinin yapılması, petrol yasasının çıkarılması, eski Baasçıları yasaklayan kanunun yumuşatılması.
 
İran ve Suriye: “Artık” ne demek?

Bu adımların atılması için Irak hükümetini ikaz eden Başkan Bush, "Irak hükümeti verdiği sözleri tutmazsa, Amerikan halkı ve Irak halkının desteğini kaybeder. Amerika'nın Irak için taahhütleri açık uçlu değildir" diye konuştu. Yeni plan Irak’a çeşitli konularda yaklaşık 12 Milyar dolarlık yardım da öngörüyor.
 
Bush Suriye ve İran'ı da yeniden ağır şekilde suçladı. İran'ın, Irak'taki mezhep çatışmalarını körüklediğini ileri süren Bush, Suriye'nin de yabancı direnişçilerin Irak'a geçmesine izin verdiğini savundu. “Artık buna izin vermeyeceğiz" diye konuşan Başkan, iki ülkeye de açıkça gözdağı verdi. Bu uyarının Irak Çalışma Grubu ve uluslararası toplumun iki ülkeyle dialog kurulmasına ilişkin uyarılarının işe yaramadığını da gösteriyor.

PKK Maddesi…
 
Bush konuşmasında, Türkiye - Irak sınırındaki sorunların çözümü için de çabalarına devam edeceklerini altını çizdi fakat ayrıntı vermedi. Ancak Washington’dan terörist PKK ile mücadelenin yoğunlaştırılması ve Kerkük konusunda Türkiye'nin hassasiyetlerinin dikkate alınmasının ABD'nin yeni stratejisinin bir parçası olduğu işaretleri geliyor. Böylece PKK ile mücadele “yeni Irak stratejisi”nin bir parçası “gibi” gözüküyor. Ancak Ankara’nın henüz açıklanmamış “plan yorumu”na göre “bekleyip görmek en iyisi olacak!”

iyibilgi.com



Bu haber 276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,097 µs