En Sıcak Konular

O haber yalan çıktı!

0 0 0000 00:00 tsi
O haber yalan çıktı! Nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası olmayanların seçimlerde oy kullanamayacağı ve AKP'nin bunu gizlediği haberlerinin doğru olmadığı anlaşıldı. Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklaması net...

Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerde, seçmenlerin ilçe seçim kurullarına TC kimlik numaraları işlenmiş nüfus cüzdanı ibraz etmelerine gerek bulunmadığını bildirdi.

YSK, ''seçimde üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanı ile oy kullanılamayacağına ilişkin'' iddialar üzerine bugün bir toplantı yaptı.
 
Toplantının ardından YSK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, TC kimlik numaralarının seçim iş ve işlemleri sırasında bildirilmesinin 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 47'inci maddesi hükmü nedeniyle zorunlu olduğu anımsatılarak, bu çerçevede seçmenlerin İlçe Seçim Kurulu başkanlıklarına yapacakları başvurularda nüfus müdürlüklerinden öğrendikleri TC kimlik numaralarını bildirmeleri gerektiği kaydedildi.
 
Açıklamada, ''Ancak TC kimlik numaraları işlenmiş nüfus cüzdanı ibrazına gerek bulunmamaktadır'' denildi.
 
"Seçimler tartışmalı hale gelebilir"
 
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da, yasa çıkarılarak, nüfus cüzdanlarının seçime kadar ücretsiz değiştirilmesini önerdi. Nüfus cüzdanında TC kimlik numarası yazılı olmayan seçmenlerin oy kullanamayacağını anımsatan Anadol, "bu durum seçimleri tartışmalı hale getirebilir" dedi.
 
Kemal Anadol, YSK'nın resmi rakamlarına göre, 31 milyon seçmenden yüzde 7'sinin hala TC kimlik numarasının bulunmadığını söyledi ve "Nüfus cüzdanına TC kimlik numarası işlenmemiş seçmenlerin sayısının bu oranın da üzerinde olduğu kesindir" dedi.
 
Bu durumdaki seçmenlerin oy kulanamayacak olmasının ciddi bir sıkıntı olduğunu belirten Anadol, "Bu durum seçime katılım oranını düşürür. Sonuçları sakatlar" diye konuştu.
 
Nüfus cüzdanının yenilenmesi için yapılacak işlemlerin ücretli olduğunu anlatan Anadol, "Köyde yaşayan, beş kişilik bir aile nüfus cüzdanını değiştirmeye kalkışırsa asgari ücretin dörtte birini harcaması gerekir" dedi. Anadol, çıkarılacak bir yasa ile bu işlemin ücretsiz hale getirilmesini istedi.

CNNTurk



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,176 µs