En Sıcak Konular

Milli petrol darbesi

0 0 0000 00:00 tsi
Milli petrol darbesi Venezuela Cumhurbaşkanı Chavez petrol başta olmak üzere ülkenin stratejik sektörlerini devletleştirmeye kararlı olduğunu açıkladı. Hugo Chavez Sosyalist Venezuela Cumhuriyeti’ni kurmak için cesur adımlar atacağını söyledi.

Venezuela’da geçen ay yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde açık farkla zafer kazanan ve kabinesini yeniden düzenleyen Hugo Chavez kanun hükmünde kararnamelerle kendisine kongre sürecine gerek kalmadan yasa yapma yetkisi verecek bir ‘devrimi mümkün kılma’ tasarısını yakında Kongre’ye sunacak. Chavez yeni dönem için yemin törenine iki gün kala televizyonda yaptığı konuşmada ‘Sosyalist Venezuela Cumhuriyeti’’ oluşturmak yolunda cesur hamleler yapacağını söyledi. Hugo Chavez ‘Ulus, mülklerine ve stratejik sektörlerine yeniden kavuşmalıdır’ dedi. Bu amaç doğrultusunda Amerikan merkezli olan Caracas elektrik şirketiyle telefon ve telekomünikasyon devi Can-TV’nin isimlerini örnek verdi. Chavez’in asıl hedefi ise ülkenin doğusundaki Orinoco bölgesindeki petrol rafinerilerini millileştirmek. Bu rafineriler BP, Exxon Mobil, Chevron, Total gibi dünya devlerince işletiliyor. Total grubunun sözcüsü yaptığı açıklamada, Başkan Hugo Chavez’in yeni söylemi ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmadıklarını ancak zaten bu konuları Venezuela hükümeti ile geçen yıldan bu yana tartıştıklarını söyledi.


SÜREKLİ DEVRİM

STRATEJİK sektörleri kontrol altına alabilmek amacıyla Chavez Kongre’den bu şirketleri millileştirmek için kendisine yetki verilmesini isteyecek. Venezuela lideri geçen yıl devlet petrol şirketinin bu işletmelerde çoğunluk hissesine sahip olması gerektiğini söylemişti. Chavez ayrıca Merkez Bankası’nın da özerkliğini sürdüremeyeceğini, bunun neoliberal bir yaklaşım olduğunu savundu. Ulusa sesleniş konuşmasında Chavez, Karl Marx ve Lenin’in isimlerini andıktan sonra ‘Troçki’nin izindeyim, sürekli devrim teorisini uygulamalıyız’ dedi.


BORSA ÇÖKTÜ

ABD Hugo Chavez’in yeni politikasına cevap vermekte gecikmedi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü gordon Johndrone dünya tarihinde yapılan millileştirme hareketlerini ve bunların sonuçlarını gördüklerini belirterek ‘Bu tip politikalar beklendiği gibi ekonomik faydalar sağlamaz’ dedi. Dün Caracas borsası da günü sert düşüşle kapadı. Başkent Caracas’ın elektrik şirketi Electricidad ve telekomünikasyon şirketi CANTV’nin hisselerine gelen satışlar şirketlere borsada değer kaybettirdi. CANTV grubunun New York borsasındaki hisseleri de yüzde 40 değer kaybetti.

Star



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,352 µs