En Sıcak Konular

Çok gizli: Bağdat’a PKK alayları!

0 0 0000 00:00 tsi
Çok gizli: Bağdat’a PKK alayları! “Bush Planı” medyaya “Bağdat’a Peşmerge Taburları” şeklinde yansıdı ama… Çözüm “Washington cinleri”nin yeni önerisiyle aranıyor: PKK’yı Bağdat’a “çekerek” tüm sorunlara mucize şi

Irak’tan çekilmekle daha büyük bir güç kullanma tercihi arasında sıkışan Beyaz Saray, herkesi memnun edecek (!) yeni planını açıklamak üzere. Bu plan bir yandan Kongre’de üstünlüğü ele geçiren Demokratları kollarken bir yandan da “Baker Planı”na sıkı göndermeler yapıyor. Plan, Irak sorununa taraf ve “sınır” tüm kesimleri de susturmayı hesaplıyor. Yine de planının ana eksenini yine Bush bakışı oluşturuyor.

Çok yönlü ve çok sorunlu bu planın her kesimi tatmin etmesi elbette imkânsız. Ancak odak noktası Irak’ın güvenlik meselesinin halli olacak. Bu noktada ABD hâlihazırdaki Irak sisteminin işe yaramadığını görmüş bulunuyor. Irak yönetiminin kulağını sertçe çeken Washington, eğitim sürecinden geçen Irak güvenlik birimlerinden de memnun değil.

Sonuç olarak Kuzey Irak peşmergelerinden bölgeye 45 gün içinde 3 tugay sevk edileceği kesinleşmiş görünüyor. Bu birliklerin büyük çoğunluğunu (yüzde 65) peşmergeler oluşturacak.

Tabi bazı nüanslar mevcut! Kuzey Irak’taki Kürtler, bunların peşmerge olmadığını, Irak ordusuna bağlı “Kürtlerden oluşmuş askeri birlikler” olduğunu söylüyor. Elbette gerçek bu değil. Bu açıklamaların ardında yatan, Bağdat ve yöresindeki Sünnilerle Şiilerin Kürtlere tepki gösterecek olması.
Durum tam netleşmediyse de, adları ne olursa olsun bu Kürtlerin başkent ve Anbar bölgesinde görev alacakları kestiriliyor. Tartışmalar bu noktada kesişirken, asıl mesele gözden kaçırılıyor. O da tüm ileri teknoloji imkanlarına ve on binlerce askere sahip ABD güçlerinin ve ek olarak Irak ordusunun durduramadığı direnişin nasıl olacakta, 3 bin kişi olacağı tahmin edilen “Kürt tugayları”nın durduracağı.

Aynı soru işaretleri ABD yönetiminin de kafasında dolaştığı sıralarda ve Bush’un açıklayacağı planın son rötuşlarının atıldığı günlerde, “Amerikan Savunma Bakanlığı’ndan bazı uzmanların” ve Beyaz Saray “güvenlik danışmanları alt kadrosunun” aklına PKK geliyor.

PKK’nın aklanması…

Bu “fikir jimnastiğinin” ana eksenini Türkiye ile PKK konusunda gittikçe-son iki gün içinde başta Başbakan Erdoğan tarafından da dillendirilen-gerilen ilişkilerin nasıl çözümlenebileceği konusu oluşturuyor.

Kuzey Irak’ta Kürt liderlerin, PKK konusunda-kendi kafalarına göre-öne sürdükleri çözüm yollarından biri olan, “PKK üst düzey yöneticilerinin farklı ülkelere gönderilmesi” yolu da anımsanıyor.

Bu fikir bütünlüğü üzerine “silah terk eden” ve lider kadrosu pasifize edilip başka ülkelere gönderilecek lider kadrosundan yoksun alt kadronun Bağdat’ta kullanılıp kullanılamayacağı düşüncesi geliyor. Bu fikri parlaklaştıran nedenlerden biri de, gerilla taktiklerini çok iyi kullanan Irak direnişçilerine karşı bu konuda “tecrübesi” bulunan “eski” teröristlerin başarı sağlama ihtimali.

Elbette bu fikrin karşısındaki en büyük sorun bu çözüme Ankara’nın nasıl ikna edileceği oluyor. Çünkü bir nevi “PKK’nın aklanması” anlamına gelecek bu yola Türkiye’nin sert çıkacağı hemen tahmin ediliyor. Bunun için de yukarıda belirttiğimiz “silah bırakma” ve PKK’nın çözülmesinin resmi deklerasyonuyla birlikte lider kadronun dağıtılması formülleri düşünülüyor.

Planın iptal edilmesi-belki ertelenmesi demek lazım!-nedenlerinden biri bu. Öbürü ise Irak’ta acil çözüme ihtiyaç duyulduğundan ve bu sözde planın hemen hayata geçirilmesinin imkansızlığı. Ancak Amerikan kaynaklarına göre düşünce tartışılma aşamasındayken “ABD’nin PKK ile mücadele koordinatörü Joseph Ralston”a da duyuruluyor. Alınan yanıt ise “şimdi hiç zamanı değil”.

iyibilgi.com



Bu haber 239 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,949 µs