En Sıcak Konular

O Peşmergeler iç savaşa gidiyor!

0 0 0000 00:00 tsi
O Peşmergeler iç savaşa gidiyor! Mahir Kaynak “ABD, PKK kartını Türkiye değil, İran için saklıyor” tezini ileri sürmüştü. Dün BBC’nin verdiği bir haber Kaynak’ın teziyle örtüşüyor mu? Haber şu: Kürt Peşmergeler Bush’un planı çerçevesinde Bağdat’a gidiy

MİT daire eski başkanı Prof. Dr. Mahir Kaynak geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında “ileride karşımıza çıkabilecek senaryolardan birisi” olarak ilginç bir tez ileri sürmüştü. Kaynak ABD’nin PKK kartını Türkiye için değil, İran için sakladığını iddia etmişti. Kaynak’ın açıklaması şöyleydi: ABD, PKK’yı Türkiye için değil, İran için saklıyor. İran’ın içinde de PKK yapılanması var. Geçtiğimiz aylarda yaşanan çatışmaları hatırlıyoruz. Sünni-Şii çatışması bu şekilde körüklenebilir.”

Kaynak’ın açıklaması ilk bakışta şaşırtıcı gelebilir. Şu ana kadar Kürtlerin de eninde sonunda bu iç savaşa katılacağını, en azından Sünni Arapların saldırılarına hedef olabilecekleri düşünülüyordu. Ancak Kaynak, bunu ABD’nin yapacağını, yani Kürtleri savaşın içine ABD’nin sokacağını söyleyen ilk kişiydi.

Peşmergeler Bağdat'a

Peki, Kaynak haksız mı? Dün gece BBC Turkish haber kaynağında verilen bir haber, Kaynak’ın açıklamaları ile birlikte düşünüldüğünde, hayır.

Haber şu: Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un Irak'ta izlenecek yeni stratejinin basına sızan bölümlerine göre, Kuzey Iraklı Peşmergeler, Bağdat’a gidecek 20 bin Amerikan askerinin arasına katılacak. Bu ne demek? BBC’nin haberinden alıntılayalım: “Onları ne Sünniler ne de Şiiler kabul eder. Şiiler açısından Kürtler, Sünni kimlikleriyle görülecektir ve Mehdi ordusu gibi milislere karşı Amerikalılar için savaştıkları düşünülecektir. Sünniler ise onlara işgali temsil eden direniş kırmaya giden ve zaten Arap olmayan bir kuvvet gözüyle bakacaktır.”

"Türkiye'ye 'Kürt problemini çöz' diyecekler"

Peki, bu gelişme gerçekte ne anlama geliyor? Kaynak bu konuda ne düşünüyor? Birlikte okuyalım: 

Burada çatışma kimler arasında olacak, buna bakmamız gerekiyor. Uzun bir süredir dile getirdiğim bir iddiam var: Sünni direnişçiler hiçbir zaman Amerika’nın dostu Kürtlerle savaşmadılar. Onlara saldırmadılar. Direnişçiler Şiilere saldırdı. ABD, neden Bağdat’a Peşmerge yolluyor? Şöyle açıklayabiliriz: Bu bir Sünni-Şii çatışma projesidir. ABD, Sünni-Şii çatışmasına Kürtleri de katmak istiyor. PKK bu noktada bir fitil olarak kullanılabilir.

***

Bizi de Sünni cephenin önderi olarak görüyorlar. Eğer Kürtleri de Irak’taki çatışmanın bir parçası haline getirirlerse, Türkiye’ye “Kürt problemini çözmek için çaba göster” diyecekler. Türkiye de bunu kabul edebilir. Çünkü Türkiye “böylece Kürt sorunum çözülebilir” diyebilir.

iyibilgi.com



Bu haber 427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,859 µs