En Sıcak Konular

Avrupa Birliği’ne GDO Zorlaması

0 0 0000 00:00 tsi
Avrupa Birliği’ne GDO Zorlaması Başta Yunanistan olmak üzere 10 AB ülkesi GDO’lu gıdaların girişine karşı. Dünyanın en büyük GDO üreticileri ABD ve Kanada ise bürokratlarını GDO konusunda dayatmaları için görevlendiriyor.

Avrupa Birliği’nde hemen hemen tüm Yunanlıların üzerinde anlaştığı bir konu var: Burada genetiği değiştirilmiş ürünlerin ekilmesini, satılmasını ve yenilmesini istemiyorlar.

2004 yılında Parlamento ulusal bir yasa çıkardı ama AB, yasaya aykırı ticari engel diyerek bunu reddetti.

O günden beri 54 Yunan valisi yerel yasaklar çıkararak uluslararası uygulama ve sabrı test ediyorlar.

En büyük Yunan Çiftçi Birliği başkanı Nikos Lappas, “Pes edip GDOların girişine izin veren çevre bakanı asla bir daha bakan olamaz” diyor. “Çiftciler için GDOları sürmek ekonomik intihardır çünkü bizim Pazar GDO’ları istemiyor” diye ekliyor.

Yunanistan ve GDOyu yasaklayan diğer birkaç AB ülkesi Avrupa Birliği’nde bu gıdalar için verilen savaşın ön cephesinde yer alıyorlar. Geçen Cuma, Avusturya’dan birkaç ay sonra, Polonya Başkanı benzer bir yasağı imzaladı.

Uluslarası baskı ve DTOda açılan dava ile karşı karşıya kalan AB bu sene tüm üye ülkelere GDOlara kapılarını açmalarını; sağlık ve çevre için güvenliği sağlayacak hukuksal yönetmeliklerini hazırlamalarını söyledi. Fakat beş ülke 8 farklı tipte yasağı kabul etti. Diğer birçok ülkede Avrupa Başbakanlar Konseyi’nde bu ürünlerin girişini engellemek için oy kullandı.

GDOlu ürünlerin ve tohumların çoğunu üreten ABD ve Kanada- Avrupalı müttefikleri ile karşı karşıya geldi. ABD, diplomatlarını Avrupa ülkelerinin GDOlu ürünleri kabullenmeleri için baskı uygulamaları yolunda açıkça görevlendiriyor.

Diğer yandan GDO üreticileri saldırganca DTO’da ve ülke yönetimleri ile davalarını takip ediyorlar. AB elçisini ilk ziyaretinde her bakana GDOların mutlaka olması gerektiği söyleniyor.

Politik olarak 25 AB ülkesi tümüyle bölünmüş durumda. Beş ülke GDO girişinin yaygınlaştırılması için oy verirken, 10 ülke karşı ve geri kalan birçoğu GDOların güvenli oldukları konusunda ikna edilmiş değiller.

Kaynak: Elisabeth Rosenthal International Herald Tribune
24 Mayıs Çarşamba 20006

Bu haber 299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs