En Sıcak Konular

Başer: Sınır ötesi operasyona engel yok  

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye’nin Terörle Mücadele Koordinatörü Emekli Orgeneral Edip Başer, sınır ötesi operasyon önünde herhangi bir engelin bulunmadığını söyledi.

Özel bir TV kanalında konuşan Emekli Orgeneral Edip Başer, “sıcak takip”in bir uluslararası hak olduğunu hatırlatarak Türkiye’nin de sıcak takip hakkı kapsamında sınır ötesi bir operasyon düzenleyebileceğini söyledi. Böyle bir operasyon önünde herhangi bir engel bulunmadığını kaydeden Başer, gerek görülürse ve koşullar oluşursa Türkiye’nin de sınır ötesi operasyon yapabileceğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin sabrının tükendiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Emekli Orgeneral Edip Başer, kendilerinin de ABD’li meslektaşlarına aynı mesajı verdiğini belirtti.

ABD’li meslektaşlarıyla yaptıkları görüşmede Türk halkının sabrının taştığını söylediklerini aktaran Başer, onlara, atılması gereken bazı adımlar olduğunu ve “gelin bu adımları birlikte atalım aksi takdirde biz tek başımıza atmak zorunda kalacağız” mesajı verdiklerini ifade etti.

“YETERLİ ADIM ATILMADI”

Terörle mücadele konusunda yeterli adımların atıldığı kanaatinde olmadığını söyleyen Emekli Orgeneral Başer, “Gönül isterdi ki daha büyük ve somut adımlar atılmış olsun” diye konuştu.

Terörle mücadelenin sabır gerektiren bir süreç olduğunun altını çizen Başer, kendisinin dört aydır bu görevde olduğunu da hatırlattı. Başer, bu süreçte uluslararası temaslar ve ciddi bir istihbarat sürecine ihtiyaçları olduğunu ve karşılarındaki kişiler emri altında olmadığı için bu süreçte diplomatik bir yol izlemeleri gerektiğinin altını çizdi.

Bu konuda somut adımların atılacağını vurgulayan Edip Başer, ancak biraz sabır gerektiğini ifade etti.


"İSTİFA ETMİYORUM"

Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer, “Herkes bilsin, ben bugün 'bu görevi bırakıyorum' demiyorsam eğer, henüz bazı yapabileceğim şeyler olduğu kanısındayım, onun için bırakmıyorum” dedi.

Başer, Bahçeşehir Üniversitesinin düzenlediği “Terör Okulu” kapsamında yaptığı konuşma öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koordinatörlük kurumu hakkındaki sözleri sizden aldığı bilgilere mi dayanıyor?” şeklindeki sorusu üzerine Başer, Başbakan Erdoğan'ın, henüz kendisiyle o konuda herhangi bir şey görüşmediğini, önümüzdeki günlerde bir görüşme olacağını söyledi.

Başer, “Başbakan Erdoğan'ın sözleri benden alınan bilgilere dayanmıyor. Kendi takdirleridir” dedi.

Bir gazetecinin, “Mekanizmanın işlemediği şeklinde yorumlar olduğunu” ifade etmesi üzerine Başer, mekanizmanın işlemediğini söylemenin bir takdir meselesi olduğunu dile getirerek, “Siz, bir işin 3 günde bitmesini istersiniz, 5. günde bitebilir. 3. gün hiçbir şey yapılmadı diyebilirsiniz” dedi.


“BENİM UĞRAŞIM, ARKA PLANDAKİ FAALİYETLER”


Başer, terör ve terör örgütü konusunun 30 yıldan fazla süredir sürdüğünü ve bu örgütün silahlı kanadıyla mücadele etmenin tamamen güvenlik güçlerinin işi olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

“Benim görevim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bağımsız bir devlet sıfatıyla vereceği kararları etkilemez. Yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugün koşulları uygun ve kendi güvenliği için gerekli görüyorsa, sınır ötesi harekat dahil her türlü harekatı kararlaştırır ve bunun gereğini yapar. Benim uğraşım, bu tür verilecek kararların, yapılacak herhangi bir harekatın kolaylaştırılmasını sağlayacak arka plandaki diğer faaliyetlerdir. Çünkü bir terörden bahsediyorsanız, orada sadece dağda elinde silahlı adamdan söz etmiyorsunuz. O silahlı adama silahları sağlayan, o silahın attığı kurşunları temin eden lojistik sisteminden de söz ediyorsunuz. O silahların, iletişim araçlarının, mühimmatın, mermilerin, mayınların, bombaların, A-4 ve C-4'lerin satın alınmasında kullanılan paradan bahsediyorsunuz. Bu paranın hangi kanallardan geçerek bu örgüte ulaştığından söz ediyorsunuz. Bu örgüte sağlanan siyasi, psikolojik ve ekonomik destekten söz ediyorsunuz. Bunlar var bu işin gerisinde. Sadece dağdaki eli silahlı insanı yakalamakla, bertaraf etmekle terörün bütününü ortadan kaldırdığınızı zannederseniz, bunda çok yanılırsınız. Geçtiğimiz 30 sene bize bunun böyle olduğunu kanıtlamıştır.”


“BÜTÜNLÜK İÇERİSİNDE HAREKET EDİLMELİ”


Şimdi yapılması gerekenin, bütün bu alanlarda müşterek olarak bir bütünlük içerisinde hareket etmek olduğunu vurgulayan Başer, kendisinin yapmaya çalıştığının da bu alanlardan sadece birkaçında ABD ile olanakları birleştirerek neler yapılabileceğinin araştırılması olduğunu anlattı.

Başer, bu çalışmalar çerçevesinde bugüne kadar birçok konuda bazı kararlar alındığını, bazı işlemlerin başlatıldığını ve bundan sonrası için de atılacak adımların tespiti üzerinde çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

Yaptıkları her şeyi zamanı gelmeden açıklamalarının mümkün olmadığını, çünkü bu konunun ulusal güvenlikle ilgili bir konu olduğunu dile getiren Başer, ne yaptıklarını ve bundan sonra neler yapmayı planladıklarını açık seçik aktaramayacağını, bunun milletin güvenliği açısından bu safhada mümkün olmadığını söyledi.


“CEPLERİMDE İSTİFAM FALAN YOK”


Bir gazetecinin, “Cebinizde istifayla dolaştığınız söyleniyor” şeklindeki ifadesi üzerine de Başer, “Ceplerimde istifam falan yok” karşılığını verdi.

Görevi kabul etmesinden bu yana birçok haber ve yazılar yazıldığını, bunların hepsinin kötü niyetli olmadığını, aralarında iyi niyetli olanların da bulunduğunu anlatan Başer, bilgiye dayalı her türlü eleştiriyi büyük saygıyla karşıladığını, ancak diğerlerinin kendisini çok üzdüğünü kaydetti.

Başer, “Talepleriniz yerine getirilmezse istifa edeceğinizi söylediğiniz doğru mu?” sorusu üzerine de öyle bir şey söylemediğini belirtti.

Şu anda bir emekli tümgeneral ve bir emekli kurmay albay ile birlikte 3 kişi olarak çalıştıklarını ifade eden Başer, “Ne kimseden 13 kişi talebim oldu, ne de herhangi bir kişi böyle bir talebimi reddetti. Hiç kimsenin, 'burayı askeri karargaha çevirdiniz' gibi bir beyanda bulunmasına ne izin veririm, ne de böyle bir beyanda bulunulmasına fırsat veririm” diye konuştu.
 
Hürriyet



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,673 µs