En Sıcak Konular

Oyun oynarken tonlarca uyuşturucu yakaladılar

0 0 0000 00:00 tsi


Türkiye'de 2005 yılı rakamlarına göre 70 adet olan narkotik polis köpekleri, gittikleri her operasyonda eğitmenleriyle oyun oynarken tonlarca uyuşturucuyu yakalıyor.
      AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığından aldığı bilgiye göre, Ankara'da bulunan Köpek Eğitim Merkezi'nde polis köpekleri düzenli olarak eğitimden geçiriliyor.
      Merkeze kayıtlı ülke genelinde toplam 248 köpek bulunuyor ve bunlardan 70'i narkotik birimlerinde dedektör köpek olarak görev yapıyor. Dedektör köpekleri 3H kuralına göre seçiliyor. Yani bir köpeğin dedektör olabilmesi için herkesle oyun oynamak (H1), her koşulda oyun oynamak (H2) ve her oyuncak ile oyun oynamak (H3) şartlarını taşıması gerekiyor.
      Bu köpekler için bazen vazgeçilmez olan oyun, özellikle narkotik polis köpeklerinin tonlarca uyuşturucuyu yakalamasında önemli rol oynuyor.
      Katıldıkları her operasyonda eğitmenleriyle oyun oynayan narkotik polis köpekleri, bu oyun içinde, 2005 yılı rakamlarına göre, toplam bin 769 kilo eroin, 22 kilo afyon, 26 kilogram baz morfin, 385 kilogram esrar, 15 kilo kokain, 73 captagon ve 115 bin adet ecstacy yakaladı.
      Buna göre, polis köpekleri 2005 yılında toplam ele geçirilen eroinin yüzde 27'si, afyonun yüzde 35'i, baz morfinin yüzde 19'u, esrarın yüzde 6'sı, kokainin yüzde 38'i, ecstacy'nin ise yüzde 9'unun yakalanmasını sağladı.
      Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi yetkilileri, tayini çıkan narkotik polis köpekleriyle birlikte eğitmenlerinin de gittiğini söyledi.
      Polis köpeklerinin iddia edildiği gibi uyuşturucu bağımlısı olmadığını vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti:
      ''Bu köpeklerin koku alma yeteneklerinden yararlanılıyor. Köpeklere kesinlikle uyuşturucu verilmiyor. Dedektör polis köpekleri 1,5-2 yaşına kadar Polis Eğitim Merkezi'nde eğitimden geçiriliyor ve sonunda ceset, canlı insan, patlayıcı, silah ve uyuşturucu arama gibi branşlara ayrılıyor. 2 yaşından sonra tam anlamıyla aktif olarak operasyonlarda görev alıyor. Aslında operasyona giderken köpekler, oyuna gittiklerini düşünüyor. Uyuşturucu, silah ya da patlayıcı aradıklarını bilmiyorlar.''
     
     ''NAM'', TOP İÇİN UYUŞTURUCU BULUYOR
      Yetkililer, Konya'daki narkotik polis köpeği Nam'ın da diğerleri gibi birçok operasyona katıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
      ''Operasyon alanına gidildiğinde Nam ile bir oyun oynuyoruz. Nam, çok sevdiği topa ulaşmak için önce eğitildiği gibi kokuya göre istediğimizi bulması gerekiyor. O da hemen büyük bir heyecanla aramaya başlıyor. Uyuşturucuya ulaştığında ön ayaklarıyla belli ediyor. Bulduğu yeri ön ayaklarıyla kazarmış gibi bize gösteriyor. Daha sonra ona çok sevdiği topu veriyoruz ve oynamaya başlıyoruz. O anda köpek çok mutlu oluyor.'' Narkotik polis köpeklerinin tamamının buna benzer oyunları oynarken uyuşturucuya ulaştığını dile getiren yetkililer, ''7 yaşındaki Nam, 4 yıldır Konya'da. Son 2 operasyonda oyun oynayarak bir otomobilin gizli bölmelerine saklanmış bin 100 adet ecstacy hap ile bir evin bahçesinde toprağa gömülü esrarı buldu'' dedi.
      Yetkililer, Nam'a her gün düzenli olarak eğitim verildiğini, bir depoya gidip küçük parçalar halinde sakladıkları uyuşturucu maddelerini Nam'ın hemen bulduğunu sözlerine ekledi.

Milliyet



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,193 µs