En Sıcak Konular

Kulisler alev alev!

24 Nisan 2009 11:31 tsi
Kulisler alev alev! Bakan toto çıldırdı! Gidenler-kalanlar-yeniler! İşte spekülatif liste! iyibilgi Ankara

Gidecek-kalacak-gelecek bakanların isimleri ardı ardına sıralanıyor. Tabii bazı 'sürprizler'e de hazırlıklı olmak lazım! Ankara’da kulisler cayır cayır yanıyor.

Aslında Türkiye’de her Bakanlar Kurulu revizyonu beklendiği dönemde rastlanan bir durum bu.

Yeni bakanların kimler olacağı, kimlerin kabineye veda edeceği veya yerini koruyacağı soruları, bunlara ilişkin üretilen senaryo ve spekülasyonlar, biraz da işin politik lezzeti aslında.

Hele, AKP gibi pek sık değişiklik yapmayan bir partide kabine değişikliği beklendiğinde, yerel seçim ertesine geldiğinde, parti içi dengeler ve Başbakan’ın parti içinde hangi grupların önemine dikkat çekebileceğine işaret ettiğinden, konu daha da önem kazanıyor.

Şimdiye kadar kabine değişikliği sohbetlerinde adı geçen bakanlardan belki 3 yeni kabine daha kurulması mümkün. Ancak tabii daha “sade” bir değişiklik yapılacak hükümette.

“Sade”den mâna şu: beklenenden daha az sayıda bakan koltuğu yeni sahiplerini ağırlayabilir! Gerçi bu tez, Bülent Arınç gibi partiye son derece vakıf birinin “10-12 kişilik değişiklik olabilir” öngörüsüne tersse de, Ankara kulisleri bir düzinelik bu tahmine pek olasılık vermiyor.

İsmi üzerinde çok durulan kimi bakanların da yerinde kalacağı ama yine üzerinde çok durulan kimi bakanların da gideceği bilgisi geliyor kulakları.

Bunlardan birisi Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek. Seçim sonrası beyanları yüzünden AKP içinden eleştirilen, hatta AKP’ye sempati duyan bazı basın organları tarafından da kritik edilen Çiçek koltuğunu koruyacak gibi!

Öte yandan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın ise gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Günay’ın ismi de sık sık basına yansımış ve özellikle Ergenekon sürecine ilişkin söyledikleri garipsenmişti.

Keza ismi “bakan toto”larda sık geçen Mehmet Ali Şahin’in de değişiklik gündeminde olduğuna yönelik speklasyonlar yüzde 50’den fazla oranla “gider” dengesinde görünüyor.

Günay’ın yeni sözleri ise “Bakanlıktan ayrılsa da AKP ile devam” olduğu düşünülürse, bunu atılan yardım fişeklerinin sonuncusu olarak okumak mümkün.

Kabine revizyonuna ilişkin tartışmaların yoğunluk kazandığı dönemlerde, iktidar partisi içindeki dengelerin kendini biraz daha önem kazandırmaya çalıştığı da alışıldık bir siyasi hamle.

AKP’de “kimi transfer isimlerin” parti politikalarına ilişkin eleştirilerine artırdığı ve hatta bunu “sistematik” yaptığına ilişkin duyumlar da bu bağlamda değerlendirilmeli.

 Kuşkusuz en büyük sürpriz Dışişleri Bakanlığı’nda olabilir. Bu nispeten yeni bir kulis. Geçtiğimiz hafta sonuna kadar Ali Babacan’ın ismi “gidebilir” listesinde pek duyulmuyordu.

Ama şu sıralar Dışişleri Bakanlığı da tartışmalara katılmış durumda. Bu bakanlığa dış politika konusunda ciddi ağırlığı bulunan ve Başbakan’a danışmanlık yapan Ahmet Davutoğlu’na kayacağı da neredeyse açık açık konuşuluyor.

Tabii bu önemli bir değişiklik. Çünkü Babacan hem Başbakan’a hem de Cumhurbaşkanı’na yakın bir isim! Keza, Babacan özellikle AB nezninde de hayli bilinen, beğenilen bir isim.

Kısa süre önce AB ile ilgili bakanlığa yine Başbakan’a yakın bir isim olan Egemen Bağış’ın getirilmesinin ardından “müzakereci” sıfatını kaybeden Babacan, bakanlığı da kaybeder, yerine de Davutoğlu gelirse, değişiklik yapılacak diğer bakanlıklara yönelik “istişare”lerden farklı olarak, Başbakan’ın tasarrufu olacak.

Burada ilginç bir nokta daha var. Babacan’ın Dışişleri’ni kaybetse bile bir başka bakanlığa geleceği yorumu da yapılıyor!

“Tamamdır” denilecek kadar rahat konuşulan bir diğer bakanlık ise Maliye. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın artık görevine veda edeceği yerine de Nazım Ekren’in geleceği tahmin ediliyor.

Unakıtan’ın sağlık sorunları ve bakanlığı sürecinde yaşadığı yıpranma gerekçe gösteriliyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’de kabineye veda edeceği öngörülen isimlerden. Yerine Beşir Atalay’ın oturacağı dillendiriliyor. Adalet Bakanlığı’nda boşalacak makama ise Nimet Çubukçu’nun adı geçiyor ama bu hayli tartışmalı.

AKP içinde Çubukçu’nun Başbakan tarafından sevilen ve takdir edilen bir bakan olduğu, fakat Adalet gibi ağır bir bakanlık için uygun olup olmayacağı üzerinde düşünülmesi gerektiği söyleniyor.

Yeni isimlere gelince. İçişleri Bakanlığı’ndan bir başka bakanlığa kayma olması durumunda, AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün bu önemli bakanlığa getirilebilir.

Yine Genel Merkez’den kabineye çekileceği düşünülen başka isimler de mevcut. İki Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ile Fatma Şahin, iki taze bakan olabilecek isimlerden.

Önemli bakanlıklardan biri de Enerji Bakanlığı. Hilmi Güler de kabineyle vedalaşacak bakanlar arasında sayılıyor ve bu ihtimale hayli yüksek prim veriliyor. Yerine gelecek isimler konusunda ise birden çok aday var. Bunlardan biri de Taner Yıldız.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 1,867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs