En Sıcak Konular

Uluabat Gölü için barınaklı ölüm fermanı 

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'nin en önemli su kaynaklarından biri olan Uluabat Gölü dolgu ve betonlaşma tehdidiyle karşı karşıya. 1998 yılında Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan (Ramsar Alanı) ilan edilerek koruma altına alınan gölde, Gölyazı Belediyesi tarafından göle dolgu


 
 WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Uluabat Gölü’nün korunması için Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte 1998 yılından beri yürüttüğü projenin ortakları ve diğer sivil toplum kuruluşları da izlenen yönteme tepkili.

20 Kasım 2006 tarihinde gerçekleştirilen Bursa Yerel Sulak Alan Komisyonu (YSAK) toplantısında yapılan oylamada, Uludağ Üniversitesi’nin olumsuz raporu ve Uluabat Gölü Yürütme Kurulu’nu oluşturan ilgi gruplarının ortak itirazlarına rağmen, Gölyazı Beldesi’nde Gölyazı Belediye Başkanlığı tarafından Uluabat Gölü’ne, göle dolgu yapılması suretiyle bir balıkçı barınağının inşa edilmesine karar verildi.

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere dayanarak Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Ramsar Alanı ilan ettiği gölde yapılması planlanan dolguya ilişkin süreç; su kaynaklarına bu en kritik dönemde bile yaklaşımları ve bilimsel olmayan uygulamaların nasıl yapıldığını bir kez daha ortaya koyuyor. Dolgunun uzun vadede Uluabat Gölü’nün su dengesinin bozulmasına, gölde otlanmaya ve dolayısıyla da organik kirliliğin artmasına neden olacağı bilimsel olarak ortaya konmuş durumda.

Gölün geleceğini etkileyecek böyle bir projenin, alternatifleriyle beraber, benzer projelerden çıkarılacak dersler de göz önüne alınarak, katılımcı ve açık bir süreçte, kapsamlı değerlendirilmesi gerektiğine inanan WWF-Türkiye, Uluabat’ın hak ettiği şekilde dikkatle ve geleceği göz önünde tutularak ele alınmasını istiyor. WWF-Türkiye "Su kaynaklarının geçmişte olduğu gibi harcıalem ve düşüncesizce feda edilmesinin artık söz konusu olmaması" gerektiğini belirtti.

Barınak balıkçılığı bitirecek

WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Planlanan balıkçı barınağı projesinin klasik kıyı doldurma şeklinde yapılması, yalnız bölgenin en önemli geçim ve gelir kaynağı olan balıkçılığa ve turizme darbe vurmakla kalmayacak, aynı zamanda Uluabat Gölü’nün doğal ve ekolojik yapısını tahrip edecektir. "

Hürriyet



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,066 µs