En Sıcak Konular

Asırlık hayali gerçekleşti; o artık 'hacı nine' 

0 0 0000 00:00 tsi
Hac ibadeti için bu yıl kutsal topraklara 3 milyonu aşkın Müslüman gitti. Bayramdan sonra dönüşler başlayacak. Türk kafilesi içinde yer alan 107 yaşındaki Mihriban Kızıldağ, bu yılki haccın sembol isimlerinden biri haline geldi.

Mihriban nine bir asır beklediği Kâbe'ye kavuştu ve hacı oldu. Genç yaştaki insanların bile bedenî anlamda zorluklar yaşadığı hac ibadetini ilerlemiş yaşına rağmen yılmadan, zevkle gerçekleştirdi. Asırlık ninenin artık gözlerinin içi gülüyor. Çevresindekiler 'hacı nine' diye seslendikçe sevinçten yerinde duramıyor. Gözleri doluyor, ağzından sadece şu cümleler dökülüyor: "Rabb'ime şükürler olsun."

Hacı ninenin sağlığı yerinde. Geldiği günkü gibi dinç. İbadetlerinin hiçbirini aksatmamış. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hastalar ve yaşlılar için tahsis ettiği ambulansa bile gerek duymadan Arafat'a gitti. Hacı nineye bu zorlu yolculuğunda, kalp krizi geçirdikten kısa bir süre sonra iyileşen oğlu Serdar Kızıldağ ile iki gelini ve torunu eşlik etti. Arafat'taki çadırlarda gece ayazına rağmen yüksünmeden kalan 107 yaşındaki Mihriban Kızıldağ, gün batımından sonra Müzdelife'ye doğru yola çıktı.

Kafile başkanı Bünyamin Akkoç, bazı yaşlıları ve hastaları Müzdelife'den Mina'ya yaklaşık 3,5 kilometre yürütmemek için burada bıraktıklarını söylüyor. Asırlık nine de şeytan taşlamayı vekalet vererek burada bir süre konaklamış. Bayramın birinci günü dinlenen Mihriban Kızıldağ, ikinci gün sabah saatlerinde ziyaret tavafını ve Say'ını tekerlekli sandalye ile tamamlayarak hacı oldu. Tavaf, Kâbe etrafında 7 defa dönmek anlamına geliyor. Her şavta Hacerülesved'in bulunduğu köşe selamlanarak başlanıyor ve bitiyor. Kâbe'nin bulunduğu alanda dönüş bir saat sürüyor. Birinci ve ikinci katlarda tavaf iki saate yaklaşıyor. Hastalar ve yaşlıların tekerlekli sandalye ile tavaf etmesi için özel bölümler ayrılmış. Say ise aralarında yaklaşık 400 metre mesafe bulunan Safa ile Merve tepeleri arasında gidip gelmekle gerçekleşiyor. 7 şavttan oluşan bu ibadet için de tekerlekli sandalyelilere ayrı bir bölüm tahsis edilmiş. Akkoç, hacı ninenin kafiledeki diğer hacılardan farkı olmadığını ve kendilerine hiçbir güçlük çıkarmadığını söylüyor. 74 yaşındaki Serdar Kızıldağ ve annesinin keyfine ise diyecek yok. Serdar Kızıldağ, annesinin hayalini gerçekleştirdiği için çok mutlu. Kalp krizi geçirmesine rağmen bunu önemsemiyor. 'Rabb'im buraları görmeyi bir daha nasip etsin.' diye dua ediyor. Mihriban Kızıldağ ve gelinleri de aynı dua'yı paylaşıyor ve ekliyorlar: "Allah kutsal topraklara gelmeyi tüm Ümmet-i Muhammed'e nasip etsin." Adana 11. Kafile ayın 15'inde Mekke'den Türkiye'ye dönecek. Hacı nine dünyadaki tek arzusunu gerçekleştirmiş olarak Adana'da olacak.
 
Zaman



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,475 µs