En Sıcak Konular

Maliye'den TOKİ'ye arsa ambargosu

0 0 0000 00:00 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Toplu Konut İdaresini (TOKİ), “arsa üretimi veya toplu konut yapımı amacıyla devredilen Hazine arazilerinin üçüncü şahıslara satılmaması” konusunda uyardı.

Unakıtan, geçen yıl Aralık ayında TOKİ'ye gönderdiği yazıda, bu arsaların üçüncü şahıslara satışı konusunda yapılan ihalelerin iptal edilmesini isterken, aksi takdirde devredilen veye satılan hazine arazilerinin TOKİ'den geri alınacağını bildirdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TOKİ'ye bir yazı göndererek, arsa üretimi veya toplu konut yapımı amacıyla İdareye devredilen veya satılan hazine taşınmazlarının, kesinlikle devir amaçları dışında kullanılamayacağını hatırlattı. Bu şekilde devredilen hazine taşınmazlarının, TOKİ tarafından, arsa üretimi söz konusu olmaksızın ve toplu konut projesi gerçekleştirilmeksizin üçüncü kişilere satışının belirlendiği hatırlatılan yazıda, bu tür arsaların, “bizatihi TOKİ tarafından arsa üretim çalışmaları tamamlanmadan veya konut projesi gerçekleştirilmeden, her ne nedenle olursa olsun 3. kişilere satışının yapılmaması” istendi.

Yazıda ayrıca, üçüncü kişilere satışı için hazırlıklara başlanmış, ihale aşamasına gelinmiş veya ihalesi yapılmış bu tür taşınmazlara ilişkin işlemlerin iptal edilerek, bu taşınmazların amacına uygun kullanılması gerektiği belirtildi.
Unakıtan, yazısında, bu tür işlemlerin iptal edilmemesi halinde, “kanundaki amaçlarına aykırı kullanım” gerekçesiyle, TOKİ'ye satılan veye bedelsiz devredilen taşınmazların geri alınabileceği yolunda uyarıda bulundu.

"SATIŞ YAPARKEN, AMACINA UYGUN KULLANIM ŞERHİ KONUYOR"

Edinilen bilgiye göre, TOKİ de Maliye Bakanlığına cevaben gönderdiği yazıda, hazineden devir alınan arazilerin, üçüncü şahıslara satışı sırasında “amacına uygun kullanım” konusunda şerh konduğunu bildirdi.

Toplu Konut Kanunu uyarınca idarenin, “proje geliştirmek, konut alt yapı ve sosyal donatı uygulamaları yapmak veya yaptırmak”, “idareye kaynak sağlanmasını teminen kar amaçlı projeler uygulamak veya yaptırmak” görevlerinin bulunduğu hatırlatılan yazıda, kanunen verilmiş görevler dışında, birçok kurumla, arsa karşılığı konut veya sosyal hizmet binası yapımı konusunda protokoller imzalandığı kaydedildi.

SHÇEK, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile bu tür protokoller yapıldığı belirtilen yazıda, özellikle emniyet güçlerinin Doğu ve Güneydoğu'daki konut ihtiyacının bu yöntemle karşılandığına işaret edildi.

"KİMİN YAPTIĞI DEĞİL KONUT YAPILMASI ÖNEMLİ"

TOKİ'nin devir aldığı Hazine taşınmazlarının, üzerinde kaynak geliştirme projesi uygulanarak veya doğrudan arsa veya arazi satışı yapılarak değerlendirildiği anlatılan yazıda, bazı hazine arazilerinin de üzerinde proje geliştirildikten sonra belediyelere satılarak daha etkin değerlendirilmesinin sağlandığı belirtildi.

Arsaların devri veya satışı sırasında “amacına uygun kullanım” konusunda şerh konulduğu vurgulanan yazıda, ayrıca ilgili kanunlarda, “söz konusu araziler üzerinde bizzat TOKİ tarafından uygulama yapılacağına dair emredici bir düzenleme bulunmadığına” vurgu yapıldı.

Yazıda, düzenlemelerin amacının “devir edilen arsaların üzerinde toplu konut üretimi” olduğu kaydedilen yazıda, buna istinaden, arsalardaki konut üretiminin büyük bölümünün TOKİ tarafından gerçekleştirildiği, bir bölümünün ise kooperatifler, belediyeler, yapımcılar ve fertler eliyle konut üretilmesi amacıyla, şerhler konularak, mevzuat çerçevesinde satıldığı ifade edildi. Yazıda, 59. Hükümet Programında ve Acil Eylem Planında belirtilen hedeflere ulaşılması açısından, konunun yeniden değerlendirilmesi istendi.

Hürriyet



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs