En Sıcak Konular

800 bin Türk daha Avrupa Birliği vatandaşı oldu 

0 0 0000 00:00 tsi
Bulgaristan ve Romanya'nın bugün Avrupa Birliği'ne üye olmasıyla birlikte yaklaşık 800 bin Türk ve 1 milyon Müslüman daha AB vatandaşı olacak.

Böylece Avrupa ülkelerindeki Türk sayısı 6 milyona, Müslüman nüfus 16 milyona yükselecek. 11 Eylül saldırısının ardından ayrımcılığın arttığı AB'de basın, Bulgaristan'da nüfusun yüzde 12'sine tekabül eden Müslümanlara odaklanıyor. Türk asıllı Bulgar vatandaşları ise her fırsatta İslam'ın terör dini olmadığını vurguluyor.

Uzmanlar, söz konusu iki ülkenin katılımıyla AB'deki 'genişleme yorgunluğu'nun artacağına işaret ediyor. Birliğin nüfusu 492 milyona, sınırları Karadeniz'e ulaşacak. 2,5 yıl içinde üye sayısını 15'ten 27'ye çıkaran AB'nin uzun bir süre genişlemeye mola vermesi bekleniyor. Bunun tek istisnasını Hırvatistan oluşturabilir.

Bulgaristan ve Romanya'nın üyelikleriyle neticelenecek 5. genişleme dalgası sayesinde AB'ye 12 yeni üye, 100 milyon nüfus ve 1 milyon 400 bin km2 eklenmiş oluyor. Bulgar Müslümanlarının ezici çoğunluğunu Türkler oluşturuyor (yaklaşık 700 bin). Romanya'daki Müslümanların ise neredeyse tamamı Türk. Şu an 5 milyon olarak tahmin edilen AB'deki Türk nüfus sayısı da 6 milyona yaklaşacak.

Bulgaristan ve Romanya'nın üyeliğe hazır olmadığı yorumları da AB kamuoyunu olumsuz etkiliyor. Her ne kadar uzmanlar iki ülkenin Yunanistan'ın 1981 yılında, Polonya'nın 2004 yılında olduğu kadar hazır olduğunu ifade etse de son genişlemeyle Avrupa halklarının genişlemeye daha net tavır alacağı tahmin ediliyor. AB ayrıca bir ilke imza atarak mezkur iki ülkenin üyeliklerinden sonra da aday ülkeler gibi denetleyecek. Özellikle Bulgaristan adalet, içişleri, yolsuzluk ve suçla mücadele gibi alanlarda Brüksel'i etkileyebilmiş değil. Üyelikten sonra bu alanlarda gelişme sağlanmaması durumunda Brüksel müeyyideler uygulayacak. Bulgaristan Havayolları'nın 55 uçağı da kısa sürede AB standartlarına ulaşamazsa Avrupa havaalanlarına inemeyecek.

Uzmanlar, 1981'deki Yunanistan üyeliğine göndermeler yaparak iki yeni üyenin AB fonlarını "çarçur" edebileceğinden endişeli. Her iki ülkenin kişi başına düşen geliri 25 üyeli AB'nin yüzde 33'üne tekabül ediyor.

AP'ye yeni Türk asıllı üyeler

Bugünden itibaren AB'deki Türklerin sayısı 6 milyona yaklaştıracak Bulgaristan, mayıs ayına kadar geçici olarak Avrupa Parlamentosu'nda (AP) göndereceği 18 milletvekilinden 3'ünü Türk asıllılardan seçti. Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden Filiz Hüsmenova, Çetin Kazak ve Necmi Ali AP seçimlerinin yapılacağı mayıs ayına kadar görev yapacak. İki ülkenin üyeliği ile Bulgarca ve Romence de AB'nin resmi dilleri arasına katılacak. Kıbrıs'ın üyeliğinin ardından gündeme gelen Türkçenin AB'nin resmi dilleri arasında katılması tartışmalarının Bulgaristan'daki Türk azınlığın AB vatandaşı olması ile devam edebileceği kaydediliyor.
 Zaman



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,904 µs