En Sıcak Konular

"İstanbul'a ihanet projesi!"

0 0 0000 00:00 tsi
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İstanbul Boğazı'na yapılması tasarlanan üçüncü bir köprü için biri güneyde, 3'ü kuzeyde 4 alternatif güzergah belirledi. Köprü güzergahları İstanbul'un akciğerlerinin ve su havzalarının içinden geçiyor!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'netleştirdiğimiz' diyerek işaret ettiği köprü güzergahı, İstanbul'un en kuzeyinde kentin akciğerlerinin ve su havzalarının ortasından geçiyor. Erdoğan'ın işaret ettiği güzergah olarak, Anadolu Yakası'nda Beykoz'un Poyraz Köyü ile Avrupa yakasında Sarıyer'in Garipçe Köyü arası dile getiriliyor. Boğazı bu bölgeden geçecek köprü, Karayolları Genel Müdürlüğü'ndeki taslaklarda, bağlantı yolları ile beraber Sultanbeyli ile Mahmutbey arasında 85 kilometre uzunluğunda gösteriliyor. Bu güzergah, diğer alternatiflere göre en uzun olmasıyla da dikkat çekiyor. Bu arada, 3'üncü köprünün geçeceği köylerin bağlı oldukları belediyenin 1/1000 ölçekli planlarında yollar için metrelerce yerlerin ayrıldığı, bu yolların köprülerin ayakları, bağlantı yolları için kullanılacağı ifade edildi.

İŞTE O GÜZERGAHLAR

UluslararasI transit bağlantı yolu olarak düşünülen üçüncü köprüye ilişkin olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın kamuoyundan sır gibi sakladığı dört güzergahın ana hatları belirlendi. Bakanlıkta bulunan taslaklara göre güzergahlardan 3'ü orman alanlarının tam ortasından gidiyor. AKŞAM'ın ele geçirdiği belgelerde 3'üncü köprü için düşünülen dört güzergah öncelik sıralamasına göre şunlar:

POYRAZ-GARİPÇE

Sultanbeylİ'den başlayıp kuzeyi takip ederek Cumhuriyet, Paşamandıra, Alibahadır (Halayık) köyleri'nden Poyraz'a ulaşıyor. Poyraz ile Avrupa yakasında Sarıyer'in Garipçe Köyü arasında yapılacak köprü iki yakayı birleştiriyor. Garipçe Köyü'nden Demirciköy, Uskumruköy üzerinden geçerek Karadeniz sahilindeki Kısırkaya, Çiftealan ve Ağaçlı köylerinin birkaç kilometre güneyinden geçip Göktürk ve Kemerburgaz'daki mevcut yollara bağlanacak. Bu yönde güneye doğru ilerleyen güzergah askeri bölgelerden de geçerek İkitelli Sanayi Bölgesi üzerinden mevcut D-100 Karayolu'na bağlanacak. Güzergahın toplam uzunluğu 85 kilometre olacak.

TOKAT-SARIYER

Beykoz'un Zerzevatçı Köyü - Tokatköy'den başlayıp, Avrupa yakasında Kemerburgaz'a bağlanıyor. Sultanbeyli'den Mahmutbey'e ulaşacak yollarla uzunluğu 58.250 km.

TOKAT-ZEKERİYAKÖY

Anadolu Yakası'ndaki Alemdar - Polenezköy'ün güneyinden, Beykoz Zerzevatçıköyü - Tokatköy'den geçip Avrupa Yakası'nda Zekeriyaköy ile güneyinden Bahçeköy, Kemerburgaz'a uzanacak. Bu yolun Sultanbeyli-Mahmutbey arası uzunluğu 62 kilometre 250 m.

ARNAVUTKÖY - VANİKÖY

Arnavutköy-Vaniköy arasındaki geçiş. Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasında yer alıyor. Bu hattın Sultanbeyli-Mahmutbey arası yollarla uzunluğu 53.5 km.

İSTANBUL'A İHANET PROJESİ-Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu: TÜM köprü alternatifleri, İstanbul'un yaşam kaynakları olan orman alanlarının ve su havzalarının yağmalanmasına, söz konusu bölgelerin betonlaşmasına neden olacak. 3'üncü köprü İstanbul'a ihanet projesidir. Bize göre yapılması gereken Marmaray'ın tamamlanarak, raylı sistemle entegre haline getirilmesi. Bunun için raylı entegre tesisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinin öncelikleri arasında yer almalı.

TRANSİT GEÇİŞİN TRAFİKTEKİ PAYI % 4 - Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Turgut: 3'üncü köprü için kuzey seçiliyorsa, İstanbul'un orman alanları ve su havzaları çok zarar görecek demektir. 3'üncü köprü için transit geçiş gerekçe gösteriliyor. İki yaka arasında transit geçiş, zaten trafiğin pik saatlerinde olmuyor.Ayrıca transit geçişler yüzde 4-5'lerde. Bu iki yaka arasındaki hareketlilik ise, İstanbul'daki toplam trafik hareketinin yüzde 10'unu oluşturuyor. Trafik sorunun kaynağı iki yaka arasındaki geçiş değil.

TEK ÇÖZÜM RAYLI SİSTEME GEÇMEK - İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Evren: Ulaşımının yüzde 90'ının karayoluna dayalı olduğu bu kentte, ulaşım iyice tıkanmışsa daha fazla yük getirmenin yararı yoktur. Yararlı olacağını düşünmediğim için ben köprünün yeriyle ilgilenmiyorum. Ancak hele ki kuzeyden geçerse İstanbul'un soluk almasını sağlayan birkaç yeşil alanın, İstanbul'un geleceğinin karartılması olarak düşünüyorum. İstanbul'un trafik sorunu için tek çözüm raylı sistemdir.

Akşam



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,232 µs