En Sıcak Konular

ABD-Rusya füze kalkanında anlaşamadı

1 Nisan 2009 19:27 tsi
Londra'da biraraya gelen ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev füze savunma sistemi konusunda farklı düşündüklerini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama Londra'da yaptıkları ortak açıklamada Washington'un Doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze savunma sistemi konusunda farklı düşündüklerini ifade etti.

Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre yapılan ortak açıklamada, "Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemi konusunda farklılıklarımız olduğunu kabul ediyoruz. Ülkelerimizin güvenliği, ortaklarımızın ve müttefiklerimizin çıkarları ve mevcut tehditler göz önünde bulundurularak konu değerlendirildi." denildi.


ABD Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilecek füze savunma sistemlerinin İran'dan gelecek tehditlere karşı olduğunu kaydederken, Moskova füze kalkanının doğrudan kendi güvenliğine yönelik bir tehdit olarak görüyor.

STRATEJİK SİLAHLARDA İNDİRİM KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI

Yapılan açıklamada, "İki en büyük nükleer ülkenin devlet başkanları olarak 'Nükleer Silahsızlanma Anlaşması' çerçevesinde stratejik silahların indirimi konusunda uzlaşı sağladık. Uzun vadeli hedef olarak nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine doğru ilerleyeceğiz. Atratejik Silahlarda İndirim Anlaşması'nın yerini alacak, hukuki bağlayıcılığı olan yeni bir anlaşma konusunda fikir birliğine vardık." denildi. İki ülke devlet başkanı Temmuz ayına kadar yeni anlaşmanın hazır olması konusunda mutabakat sağladı.

Liderler ortak deklarasyonda stratejik istikrar, uluslar arası güvenlik, küresel meydan okumalara karşı birlikte mücadele, fikir ayrılığı olan konularda da karşılıklı saygının olacağı yeni şeffaf bir dönem için birlikte çalışacaklarını belirtti.

İki ülke lideri küresel ekonomik krizin üstesinden gelmek ve mevcut krizlerin tekrarlanmaması için küresel mali ve para yapılarının güçlendirilmesi, ekonomik büyümelerin yeniden canlandırılması konularını da müzakere etti. Obama ve Medvedev'in Kuzey Kore, İran, Afganistan ve diğer bölgesel sorunlarla ilgili de görüş alışverişinde bulunduğu kaydediliyor.

cihan



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs