En Sıcak Konular

Erdoğan: 'Irak, AB sürecinden daha öncelikli' 

0 0 0000 00:00 tsi
Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin kin ve intikama neden olmaması temennisinde bulunan Başbakan Erdoğan, “Irak, Türkiye’nin AB sürecine göre çok daha öncelikli bir sorun haline gelmiştir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesiyle ilgili olarak, “Biz bugüne ve düne değil, geleceğe bakalım” dedi. Kararın bir kine ve intikama katkıda bulunması temennisinde bulunamayacaklarını söyleyen Erdoğan, bundan sonraki süreçte Irak’ın toparlanması için ne gibi adımlar atılması gerekliliği üzerinde durulmasını istedi. Erdoğan, Türkiye’nin Irak’a hertürlü katkıyı vermeye hazır olduğunu ifade ederken, “Irak, Türkiye’nin AB sürecine göre çok daha öncelikli bir sorun haline gelmiştir” açıklamasını yaptı.

'İÇ SAVAŞ VAR, FATURASI ÇOK AĞIR'

Bayram namazını ikamet ettiği Üsküdar Emniyet Mahallesi'ndeki Akabe Camii'nde kılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Saddam’ın arife günü idam edilmesi konusunda kendisine yöneltilen soruya şu yanıtı verdi: ”Bize göre arefe, Arap dünyasına göre bayram. AB üyesi bir ülke olarak baktığınız zaman veya insan hakları noktasından baktığınız zaman farklı yönleri var. Bütün bu yönleriyle ele aldığınız zaman gerçekten çok karmaşa bir sonuç ortada. Irak'ın şu andaki oturmuş diyemeyeceğim bir iç hukuku var. Bu hukuk açısından farklı bir nokta. Fakat olaya ben geçmiş, bugün ve gelecek noktasından bakıyorum. Geçmişi itibariyle çok karışık bir Irak. Savaşlarla maalesef son 10, 15, 20 yılını dolduran bir Irak. Ve şu anda her gün 50-60 kişinin mezhep savaşlarında öldüğü bir Irak var. Şu anda Irak'ta bir iç savaş var. Son 4-5 yılda Irak'ta ölen insan sayısı bunların tamamı Müslüman Sünni'dir, Şii'dir. 650 bin civarında insan öldü. Tabii ki büyük bir felakettir. Bir savaşın aslında faturasıdır bu.”

'GELECEĞE BAKALIM'

Başbakan Erdoğan bununla birlikte bugüne ve düne değil, geleceğe bakalmasını istedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleceğe yönelik olarak bu kararın adeta bir kine, intikama katkıda bulunması temennisinde bulunamayız. Biz diyoruz ki; bundan sonraki sürece ilişkin intikam şeklinde değil, bir an önce Irak'ın toparlanması ve yeni kuşaklara, yeni nesillere farklı bir Irak bırakılması noktasında ne gibi adımlar atılabilir? Bunu düşünmeye mecburuz diye inanıyorum. Irak'ın şu anda içinde bulunduğu tablodan bir an önce kurtulması için Türkiye olarak, komşu ülke olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuza inanıyorum. Türkiye'nin şu anda Irak, AB sürecine göre çok daha öncelikli bir sorunu haline gelmiştir. Irak’ı bundan sonraki süreçte dış politikamızın öncelikli konusu  olarak değerlendirmeye devam edeceğiz.”

DEDE OLMA MUTLULUĞU

”Dede olmak nasıl bir duygu?” sorusu üzerine de Erdoğan, ilk kez dede olduğunu, bundan dolayı da ayrıca mutlu olduğunu ifade etti. Erdoğan, “Daha zengin olduğuma inanıyorum. Çünkü bugüne kadar dayı, amca söylemlerine alışmıştım. Şimdi inşallah artık dede söylemine de alışacağız. Tabii biraz daha da yaşlandığımızı anlıyoruz bu vesileyle. Sağlık ve sıhhat içinde doğmuş olması, vatanımıza, milletimize hayırlı bir torun, yavru olmuş olur. Annesine, babasına, vatana, millete faydalı olur” diye konuştu. Erdoğan cami çıkışında kendisini bekleyen vatandaşlarla bayramlaştı ve çocuklara 5'er YTL bayram harçlığı verdi.


Hürriyet



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,715 µs