En Sıcak Konular

Ellerimizle psikopat yetiştirmeyelim

0 0 0000 00:00 tsi
Ellerimizle psikopat yetiştirmeyelim Silahını temizleyen bir koca hamile karısını vururken, bir milletvekili meclise poligon istiyor. iyibilgi’ye konuşan Psikiyatr Akcan, "silahlı cinayetlerin yüzde 75’i aile içi cinayet. Silahla korunmuyoruz, ailemizi vuruyoruz”

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde hazır giyim mağazası işleten Mehmet Tabanca dün sabah evinin yatak odasında tabancasını temizlerken dört aylık hamile eşi Öznur Tabanca'yı kazayla sırtından vurarak, ölümüne neden olduğu iddiasıyla gözaltına alındı. Çiftin 1,5 yıllık evli oldukları öğrenildi. Genç kadının sırtına isabet eden kurşunla öldüğü belirlendi. Bu olay gerçekleştiği sırada mecliste AK Parti'li İsmail Katmerci'den bir teklif geldi: Meclis'te poligon açalım. Katmerci, önerisinin gerekçelerini sıralarken, çok sayıda silahı bulunan meraklı milletvekili olduğunu hatırlattı. "Meclis'te nasıl tenis kortu, spor sahası varsa poligon da açılabilir. Meraklı vekil gider, ateş eder, rahatlar" diyen Katmerci, şöyle devam etti: "Arkadaşlar meydanlarda ateş edeceğine poligonu kullanır. Bu durum silahı ve şiddeti teşvik etmez. Boks, güreş yapan, salondan çıkıp adam mı dövüyor?" Katmerci, kendisinin silaha meraklı olmadığını ise "Küçük bir silahım var. Ama kullanmıyorum" diye anlattı.

Silahla zorbaları değil, ailelerimizi vuruyoruz

Dün yaşanan bu gelişmeleri üzüntü ile karşılayan Umut Vakfı yetkilisi Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, şunları söyledi: “Bireysel silah insanı korumuyor. İnsanın mal ve can güvenliği için caydırıcı olmuyor. Araştırmalar gösteriyor ki; silahlar daha çok aile ve tanıdıklar içinde kullanılıyor. Dün yaşanan olay da bu durumun üzücü bir örneği. Her yıl bireysel silahlar kullanılarak 3 bin kişi öldürülüyor ülkemizde. Ölen 3 bin kişinin yüzde 75’i öldürenin ailesi ve yakını. Birbirlerini öldüren karı- kocaların yüzde 50’si ise bireysel silahlarını kullanıyor.”

Silahla ölenlerin yüzde 25’i kaza kurbanı

Silah ile ölenlerin dörtte birinin kaza ve dikkatsizlik sonucu öldüğüne dikkat çeken Dr. Akcan, “İşte bu yüzden korunmak için silah talep etmek, yaşanılan gerçeklere bakıldığında hiç de sağlıklı ve doğru değil” şeklinde konuşuyor. Dr. Ayhan Akcan konuşmasını şöyle sürdürüyor: “ Silah bumerang gibi insanın kendisine, annesine, babasına, kardeşine, çocuğuna geri döner. “

Mecliste poligonla hakimiyet milletin değil aşiretin olur

Mecliste poligon kurmayı tartışmanın bile hatalı olduğu belirten, Dr. Akcan, “ Mecliste, siyasi propaganda, kendini ispat psikolojisiyle, demokrasi ve hukukun üstündeki “demoklesin kılıcı”gibi sürekli silahı konuşmak, silah atış poligonu açmaya yeltenmek, yarışmalar yapmak nasıl bir düşüncenin ürünü? Eğer bu teklif gerçekleştirilirse, hâkimiyet milletin değil, aşiretin olur. Eğer teokrasi yönetiliyorsak, poligonu da hoş karşılarım. Milletvekillerinin hobileri olabilir. Ama onların hobi ve merakları, insanları etkileyip, onları silahlanmaya teşvik ediyorsa, bunu kabul etmek mümkün değil. “

Silahlı oyunlar haz ilkesine göre yaşamayı öğretiyor

Bireysel silahlanma konusundan yola çıkarak, bilgisayar oyunlarındaki silah kullanımına dikkat çeken Psikiyatr Ayhan Akcan, “Bu bilgisayar oyunları psikopatları arttıracak. Her bayram seri katiller konuşacak. Yeni nesil haz ilkesine göre yaşayacak. Yaptığı kıyımların nedeni sorulduğunda “canım istedi yaptım” diyecek. Tecavüz, şiddet, gasp normalleşecek” diyerek büyük bir tehlikeye dikkat çekti.

Oyuncak silah, çocukların cinsel kimliğini geliştirmez

Silahların güvenlik gerekçesi kadar kültürel olarak da gücü simgelediği için, erkekler tarafından rağbet gördüğünü anlatan Dr. Ayhan Akcan, ailelerin erkek çocuklarına cinsel kimliklerinin gelişmesi için silah alma davranışından vazgeçilmesi gerektiğini anlattı.

“Silah almak erkeklerin cinsel kimliklerinde bir gelişmeye neden olmaz, aksine çocuğun ruhsal gelişimini bozar” diyen Akcan, silahın oyuncak olmayacak kadar çirkin olduğunu. Çocukların eline yakışmadığını vurguladı. Oyuncak satan hipermarketleri uyararak oyuncak silahları rafların gerisine koymalarını istediklerini anlatan Dr. Akcan, bu sayede oyuncak silah satışlarının yüzde 40 oranında azaldığı müjdesini verdi ve tün oyuncak satıcılarını bu konuda aynı davranışı göstermeye çağırdı.



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,137 µs