En Sıcak Konular

MÜSİAD: Bu fırsatı kaçırmayalım

7 Şubat 2009 23:20 tsi
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Avrupa'da birçok sektörde fabrikaların kapandığını, bu dönemin yatırım için en uygun zaman olduğunu söyledi.

Vardan, MÜSİAD Konya Şubesi'nin 16. genel kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, dünyada yaşanan krizden Türkiye'nin çok fazla etkilenmediğini, bu anlamda Türkiye'nin şanslı olduğunu savundu.

Dünyada gelişmiş ülkelerin durumunun şu an Türkiye'den çok daha kötü olduğunu anlatan Vardan, ''Hem ekonomileri hem de sosyal yaşamları krizden etkilendi. Bugün Türkiye'de batan bir banka var mı? Amerika'ya bakın kaç banka battı. Avrupa'da da öyle. 2001 ve sonrası hadiselerde yapımızı düzeltmiş olmamız bizi bugün güçlü duruma getirdi'' dedi.

Vardan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) sıkı kontrolünün bankaları kurtardığını belirterek, şunları kaydetti:

''(Bizim ticaretimizde neden sıkıntı var?) diye soracak olursanız, şunu söyleyebilirim; Bu kriz başlarken 'kriz geliyor' diye medyada haberler çıktı. Onlar finansal paniği buraya taşıdı. Biz yatırımlar yapıyoruz, ekonomi ilerliyor, kapasite artırımına gidiyoruz. Bu sırada bankalar (verdiğim kredileri geri ver) deyince reel sektörün canına okundu. Güvensizlik yeniden başladı.''

''İHRACATIMIZ KABUK DEĞİŞTİRDİ''

Vardan, ekonomik krizin Türkiye'yi ekilememesinin mümkün olmadığını dile getirerek, Türkiye'de ihracatın 6 yılda 36 milyar dolardan 130 milyar dolara çıktığını kaydetti.

İhracatın yüzde 45'inin çevre ve komşu ülkelere yapıldığını ifade eden Vardan, ''İhracatımız kabuk değiştirdi. Krizin Türkiye'yi etkilemesinin sebebi bizim psikolojimizin bozulmasıdır. Güveni geri kazanmamız lazım. Kendimize ve ülkemize güvenmezsek bu ortamdan kolay çıkamayız'' dedi.

Türkiye'nin tek eksiğin güven konusu olduğunu ifade eden Vardan, şöyle devam etti:

''Kriz döneminde kendimizi motive etmeliyiz. Avrupa'da birçok sektörde fabrikalar kapanıyor. Şimdi yatırım yapmak için en uygun ortam. Avrupa'da kapanan fabrikaların çoğu açılmayacak. Çünkü işçilik giderleri çok fazla. Onlar batıyorsa o pazarları biz kullanalım. Herkes sektöründe Avrupa'daki rakiplerini kontrol etsin. Her şey ucuzlamış. İleride yapmaya kalkarsak ihtiyaç duyduğumuz şeyler şu ankinden çok pahalı olacak.''

DAVOS GERGİNLİĞİ

Program sonunda Davos'ta yaşanan gerginlikle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vardan, Başbakan'ın Davos Zirvesi'ndeki çıkışının Türkiye için olumlu bir davranış olduğunu söyledi.

O toplantıda sadece Başbakan'ın şahsına değil Türkiye'ye yönelik bir hareket olduğunu ifade eden Vardan, ''Türkiye'nin büyüklüğünün hissedememe durumu vardır. Türkiye'nin Osmanlı ruhunu hatırladıklarını ümit ederim. Herkes Türkiye'nin oradaki büyüklüğünü ve etkisini anlamıştır. Arap alemi ve Körfez, bizim değerimizi daha iyi anlamış oldu. Ticarete olumlu etki yapacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

aa



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,589 µs