En Sıcak Konular

"Irak'ta yaşanan artık bir iç savaş"

0 0 0000 00:00 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'taki çatışmaların artık bir iç savaş olduğunu ve buna artık başka türlü bir şey denemeyeceğini söyledi. ABD'de Irak ile ilgili sert konuşan Erdoğan "artık çekilme takvimini belirleyin" mesajı verdi. İşte Erdoğan'ın açık

Başbakan Erdoğan, New York'tan ayrılmadan önce kaldığı St. Regis Oteli'nde bir basın toplantısı düzenleyerek 2 günlük temaslarını değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan, Irak'taki mezhep çatışmalarını ilişkin bir soruya karşılık, "Nedir, sadece farklı mezhepten olduklarından ötürü. Bu yanlış değil mi? Yanlış. Bunu engellememiz gerekmez mi? Gerekir. Öyleyse bunu engelleyecek kim? Artık buna bir uzlaşma heyeti mi deriz; temas grubu mu deriz; ne yapacaksak bu konuda bazı adımların atılması suretiyle insanlar ölmesin" dedi.

Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti: "Ve artık bu iç savaş. Çünkü Irak'takine artık ben başka türlü bir şey diyemem. 650 bin kişinin öldüğü bir şeyi basit bir olay olarak görmeye kimsenin hakkı yok, bu iç savaştır. Hele bundan sonra bir de bunun bölünmesi gibi bir durum olursa bu çok daha ağır faturalar getirir diye düşünüyorum, onun için de bir çabanın içindeyiz, onun için koşturuyoruz. İnşallah netice alırız."


ABD takvim belirlemeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak'taki durumu iç savaş olarak niteledi ve ABD'nin Irak'tan askerlerini çekmek için bir takvim belirlemesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, New York'taki temasları çerçevesinde ABD'de bulunduğu sırada katıldığı PBS televizyonunun "Jim Lehrer ile Haber Saati" programında, Irak'ta mezhep ayrılığına dayalı şiddet sonucu ölenlerin sayısının aşırı boyutlara ulaştığını ve bazı rakamlara göre bunun 650 bin olduğunu belirtti. Erdoğan, Irak'ta bu çatışmalar sonucu ölen çok sayıda kişinin bulunmasının sadece iç savaş olarak açıklanabileceğini kaydetti.

ABD için Irak'taki askeri varlığını aşamalı olarak azaltma planını yapma zamanının geldiğini belirten Erdoğan, bu konuda bir yol haritasının açıklanması ve ilan edilmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Başbakan Erdoğan, Irak'taki Amerikan askeri sayısının artırılmasının bir yarar sağlayacağını düşünmediğini belirterek, asker sayısının yavaş yavaş azaltılması gerektiğini düşündüğünü, bunun bir plan temelinde yapılması, Irak halkına açıklanması gerektiğini, böylece ABD'nin Irak halkı arasındaki saygınlığının de yeniden sağlanacağını kaydetti.

Komşu ülkelerin önemi

Irak'ta olanlara ilişkin, komşuları olan Türkiye ile birlikte İran ve Suriye'nin de yer aldığı bölge ülkelerinin çok kaygılı ve hassas olduğunu belirten Erdoğan, yangının kendi bölgelerinde ve çok yakınlarında olduğuna dikkat çekti.

Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın komşularının iç savaşın yayılmasının önlenmesi için ABD ile birlikte çalışmak istediğini ifade ederek, Türkiye, İran, Suriye ve ABD'nin ikili ya da üçlü toplantılar yapabileceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, ayrıca uluslararası bir konsensüs olması ve Irak'ın bütün komşu ülkelerinin ABD ve BM Güvenlik Konseyi ile birlikte görüş birliği içinde olması gerektiğini söyledi.
 
Zaman



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,345 µs