En Sıcak Konular

Şimşek: IMF daha esnek olmalı

2 Şubat 2009 12:05 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dow Jones’e yaptığı açıklamalarda IMF ile görüş ayrılıklarının gidirileceğinden emin olduğunu belirtirken genel olarak IMF’nin, desteğe ihtiyacı olan ülkelere yardım konusunda daha esnek bir tutum takınması gerekti

ABD’nin finansal ve borsa çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Davos’taki tartışmalarda küresel ekonominin çöküşünün önlenmesi ve sermaye akımlarının birdenbire durduğu zaman iyi performans gösteren ülkelerin korunması amacıyla uluslar arası likidite kolaylığının oluşturulması istendiğine dikkat çekti.

IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky’nin de Davos’ta söz konusu kolaylığın önemini vurguladığına işaret ettiği haberinde ayrıca Devlet Bakanı Şimşek’in Türkiye-IMF görüşmelerine ilişkin görüşlerini de aktardı.

TÜRKİYE ÖRNEĞİ

IMF’nin, halen kotaların aracılığı ile sağladığı 250 milyar dolarlık kaynağı 500 milyar dolara çıkartmak istediğini anımsatıldığı haberde bu konuda Obama Yönetiminin desteğinin “hayati” bir önem taşıdığı kaydedildi. Haberde şöyle denildi:

“Böyle bir kolaylığa olan ihtiyacın dramatik bir örneğini, sorumlu bir mali politikası olan ve bankacılık sistemi genelde oldukça iyi bir durumda olarak değerlendirilen Türkiye oluşturuyor.”

WSJ, Türkiye’nin, geçen yıldan beri IMF ile görüşmeler sürdürdüğünü anımsatırken “Ancak Türkiye’nin IMF ile başka konular arasında mali ayarlama taleplerine ilişkin karşı karşıya geldiğini” yazdı.

Bu arada, haberde Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in, Wall Street Journal’ın “amiral gemisi” olduğu, Dow Jones grubuna yaptığı açıklamaları da yansıtıldı.

Mehmek Şimşek IMF ile görüş ayrılıklarının gidirileceğinden emim olduğunu belirtirken genel olarak IMF’nin kendi politika kararlarından çok küresel güçlerin nedeniyle desteğe ihtiyacı olan ülkelere yardım konusunda daha esnek bir tutum takınması gerektiğini söyledi. Şimşek şunları söyledi:

“Döviz likiditesi (hard currency imkanı) sağlanması için bir son borç verme kaynağının olması, esasen dünyanın geri kalan kısmının yararına.”

WSJ, IMF’nin katı koşullarının da İngiltere Başbakanı Gordon Brown tarafından da vurgulandığına dikkat çekti.

hurriyet



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,434 µs