En Sıcak Konular

BM'den Libya'ya "idamları durdur" çağrısı

0 0 0000 00:00 tsi
BM'den Libya'ya BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Libya'da bugün idam cezaları onanan Bulgar hemşirelerle Filistinli doktorun idam edilmemesini istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louis Arbour'un sözcüsü Jose Luis Diaz, davanın adil olduğuna dair ciddi sorunlar olduğunu, ifadelerin işkence altında alındığı yönünde iddialar bulunduğunu belirterek, savunmanın da sanıkların masum olduklarını kanıtlamaya yönelik yeterince iyi bir savunma yapamadığını söyledi.

Sanıkların, yapılan hataların düzeltilmesi umuduyla temyize gitme hakları bulunduğunu belirten Diaz, "Her halükarda biz yetkililerden, cezaların infaz edilmemesini istiyoruz" dedi ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin olayla ilgili farklı çevrelerle müzakereler sürdürdüğünü belirtti.

Biri Bulgar, diğeri Filistinli 2 doktor ile 5 Bulgar hemşire, 1999 yılında Bingazi hastanesinde 426 çocuğa kasten AIDS virüsü bulaştırdıkları iddiasıyla tutuklanmış ve haklarında açılan dava sonunda Bulgar doktor delil yetersizliğinden serbest bırakılırken, Filistinli doktorla 5 Bulgar hemşire idam cezasına çarptırılmıştı.

Bingazi mahkemesinin sanıklar hakkındaki idam kararı, Libya Yargıtayı tarafından bozulmuş ve davanın Trablus Yüksek Ceza Mahkemesinde yeniden görülmesine karar verilmişti.

ULUSLARARASI TIP CAMİASI
Bu arada, uluslararası tıp camiası da kararın ardından sanıklara yardım etmek amacıyla seferber oldu.
Paris'teki Pastör Enstitüsü'nde 1983 yılında AİDS virüsünü bulan Fransız profesör Luc Montaigner, kararın bilimselliğe aykırı ve anlamsız olduğunu belirtti.

Profesör Montaigner, Libya hükümetinin talebi üzerine yaptığı araştırmanın sonucundaki raporunda, çocuklara Bingazi hastanesinde steril olmayan şırıngaların kazara yeniden kullanılması yüzünden AİDS bulaştığı kanaatine varmıştı. Montaigner, davayı Orta Çağ'daki duruşmalara benzetti ve "Bu kadınlarla bu adamı kurtarmak lazım, kamuoyu ve bilim dünyasını yeniden seferber etmek lazım" dedi.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi de araştırmacıların bu ay başında Natire dergisinde yayımladıkları bir çalışmada, 6 sanığın AİDSli kan bulaştırmakta sorumluluklarının bulunmadığının ortaya çıkarıldığını hatırlattı.

Dünya Tıp Derneği ve Uluslararası Hemşireler Konseyi de mahkemenin, bu çocuklara hastaneye yabancıların gelişinden önce virüsün bulaştığı gerçeğini görmeyi reddettiğini açıkladı.

Amerikan bilim dergisi Science, İngiliz bilim dergisi Nature ve İngiliz tıp dergisi The Lancet son aylarda Bulgar hemşirelerle Filistinli doktoru savunan makaleler yayımlıyordu.



Bu haber 249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,069 µs