En Sıcak Konular

Gazze'deki yıkım bir depremin 10 katı

21 Ocak 2009 09:35 tsi
Dün BM Genel Sekreteri Ban’ın da nihayet bizzat gezdiği Gazze’deki yıkım ‘bir depremin 10 katından fazla’ diye ifade ediliyor.

İsrailli yetkililer ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın yemin törenine dek Gazze’den tümüyle çekileceğini duyurmuşken dün askeri kanattan aksi açıklama geldi. Enkaz altından kalkmanın savaşını veren Filistinliler ise 22 günlük bombardımanla yaşadıkları yıkımı 10 büyük depremle kıyaslıyor.

İsrail ordu sözcüsü Avital Liebovich, Obama’ya jest olsun diye askerlerin Gazze’den tamamen çekileceğine dair beklenti sorulunca “Şu anda kimse bundan bahsetmiyor” dedi. Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili de “Realitelere bağlı. Aşamalı olarak Gazze Şeridi’ndeki askerler sayısını azaltıyoruz fakat acil müdahale için birlikleri sınırın hemen dışında tutuyoruz” diye ekledi. Şubattaki seçimde başbakanlığa en yakın isim olan Likud Partisi lideri Benyamin Netanyahu ise “Obama’nın sıkıntımızı ve ne kadar zalim bir düşmanla karşı karşıya olduğumuzu anladığı izlenimini edindim” sözleriyle dikkat çekti.

Dün Gazze’de iki çocuk patlamamış top mermisinin infilakıyla ölürken ölü sayısı 416’sı çocuk, 106’sı kadın 1314’e, yaralı sayısı 1855’i çocuk, 795’i kadın 5 bin 320’ye ulaştı. Devasa bir enkaz yığınına dönen Gazze’de maddi hasar 2 milyar dolar civarında. Cebeliye’nin Kirem ve Abed Rabbo semtlerinde yüzlerce metre uzunluğundaki alanda ayakta kalmış tek bina yokken, 42 yaşındaki mühendis Eşref Ferac yıkımı “Bu bir depremin 10 katından kötü” diye dile getirdi.

BM okulları ve yardım ofisi vurulurken İsrail’i ziyaret etmiş BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ise nihayet dün bölgeye gitti, ardından İsrail’in güneyini gezdi. Ban’ın siyasal işler sorumlusu yardımcısı John Holmes, Gazze’nin milyarca dolara ihtiyacı olduğunu belirtip “Savaşı kimin kazandığı belli değil, ancak yitiren kesinlikle sivil halk” dedi. BM’ye ait 50 binanın zarar gördüğünü belirten Holmes 100 bin insanın evsiz kaldığını, 400 bin aileye su ulaştırılamadığını kaydetti. BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı’nın (UNRWA) Gazze Başkanı John Ging, İsrail’e “Hesap verilmesi gerek” diye seslendi. Dünya Sağlık Örgütü ise salgın hastalık uyarısı yaptı.

timeturk



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,176 µs