En Sıcak Konular

TRT Şeş, Roj TV'nin pabucunu dama attı!

20 Ocak 2009 08:55 tsi
TRT Şeş, Roj TV'nin pabucunu dama attı! Kürtçe yayına başlayan TRT 6, başta Roj TV olmak üzere terör örgütünün propagandasını yapan televizyonların reytingini düşürdü.

Şimdiye kadar Roj TV, Kuzey Irak mahreçli Kürdsat, Newroz, Rojhelat, Zagros, Kürdistan ve Komelan isimli televizyonları izleyen Güneydoğu'nun yeni tercihi TRT 6. Bölge halkının anladığı dilin kullanılması, yeni kanalın izlenme payını artırıyor. Vatandaşlar, ailelere yönelik programların TRT 6'da da yer almasını istiyor. Dinî hassasiyetlerin üst seviyede olduğu Güneydoğu'da TRT 6'yı izleyenler, bir zamanlar TRT 1'de perşembe akşamları yayınlanan İnanç Dünyası programının Kürtçe versiyonunu talep ediyor.

Gençler, Kürtçe spor programı isterken çocuklar çizgi film bekliyor. Yazar ve akademisyenler ile Kürt sanatçılar da TRT 6'nın Kürtçe yayın yapan televizyonlardan daha fazla izleneceğini belirtiyor. Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltık, "Takip ettiğim kadarıyla TRT 6 bana göre İran, Irak, Suriye'de yayın yapan Kürt kanallarından ya da Roj TV'den daha kaliteli. Böyle devam ederse, oradaki Kürtler de bir süre sonra TRT 6'yı izleyecektir." diyor. Sosyolog Mahmut Kaya da TRT 6'nın diğer Kürt kanallarına oranla daha fazla seyirci çekmesini sevindirici gelişme olarak görüyor. Kaya, şunları anlatıyor: "Kendi dilinde yayın olmadığı için televizyonu şeytan aleti olarak niteleyen yaşlı analarımız, amcalarımız ilk defa televizyon seyretmeye başladılar. Bu da Kürtçe yayın yapılmasından kaynaklanıyor. Bazı kesimler Kürt sorununun sadece kendileri ile çözüleceğine inanıyorlar. Bu nedenle kendi dışındaki adımlara tepki veriyorlar. Bence sorunun çözümündeki samimiyet önemli, halk için çatışma, baskı, sefaletin bitmesi önemlidir."

Kadınları eğitecek program istiyoruz

İsmail Çakmak (İşçi): Güneydoğu'daki kadınların büyük çoğunluğu Türkçeyi bilmiyor. Dinî içerikli yayınlar yapılmalı. Haberler geniş şekilde verilmeli, çocukların izleyebileceği çizgi filmleri bu televizyonda görmek istiyoruz.

Feride Akyüz (Ev hanımı): Eskiden TRT'de dinî konuların yer aldığı İnanç Dünyası programı vardı. Biz kadınlar bu konularda çok fakiriz. Geleneksel dinî bilgilerimizle yetiniyoruz. İnanç Dünyası programı Kürtçe yayınlanırsa daha fazla bilgi sahibi oluruz.

Remziye Kaya (Ev hanımı): Biz 7 kardeşiz. Köyde kızların okula gidememesi yüzünden Türkçe konuşmayı öğrenemedik. TRT 6'nın Kürtçe yayın yapması bizi çok sevindirdi. Haberleri rahatlıkla anlayabiliyoruz. Bunun yanında dinî programlar ve Kürtçe ilahilere ağırlık verilmesini istiyoruz.

Diyarbakır Valisi, Kürtçe şarkılarla halay çekti

Berdan Mardini ile Funda Arar'ın Diyarbakır'da düzenlediği konsere Kürtçe şarkılar damgasını vurdu. Diyarkapı Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Dicle Üniversitesi Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen konser binlerce vatandaş katıldı. Ünlü şarkıcı Mardini, Türkçe başladığı şarkılarına Kürtçe devam etti. Konserin ilerleyen dakikalarında Diyarbakır Valisi Mutlu, eşi Gül Mutlu ve vali yardımcıları Kürtçe şarkıların coşkusuna kapılarak halay çekti. Eline beyaz mendil alarak halay başına geçen Mutlu, halay ekibini sürükledi. Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak da Mutlu'ya alkışlarıyla eşlik etti.
 
zaman



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,387 µs