Darbe günlükleri: N'olmak ihtimali var? | " /> Darbe günlükleri: N'olmak ihtimali var? | "/>

En Sıcak Konular

Darbe günlükleri: N'olmak ihtimali var?

16 Ocak 2009 14:40 tsi

Darbe günlükleri:
 N'olmak ihtimali var? Taraf yazarı Alper Görmüş, Darbe günlükleri ile ilgili ilginç bir gelişmeyi okuyucularına duyurdu. İşte yazısı:

Alper Görmüş / Taraf

Bazı okurlar bir süredir şu anda Yargıtay'da olan "Darbe Günlükleri Davası"nın akıbetini soran e-postalar gönderiyorlar bana. Ergenekon soruşturması ve davasının onuncu dalgasını izleyen şu günlerde de gazetelerde ve televizyonlarda sık sık Ergenekon'un 2003-2004'teki darbe girişimlerine bağlanıp bağlanmayacağı konusunda spekülasyonlar yapılıyor. Bugün bu spekülasyonlar hakkındaki fikirlerimi aktarmak, ayrıca da davalar hakkında ("davalar" diyorum, çünkü beraatımla sonuçlanan "hakaret ve iftira" davasından hemen sonra Özden Örnek hakkımda bir de tazminat davası açmıştı) sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Geçtiğimiz salı günü gerek CNNTürk'teki (Ahmet Hakan) gerekse de NTV'deki (Can Dündar) Ergenekon ve onuncu dalga tartışmalarının final bölümlerinde Darbe Günlükleri vardı... Tartışmacılar, darbeye zemin hazırlayanlar varsa, darbecilerin de olması gerektiğini hatırlatarak bütün bu dalgaların 2003 ve 2004'teki darbe girişimlerinin sorgulanmasına varması gerektiğini savundular. Gazetelerde de, Gölbaşı'ndaki cephanenin Temmuz 2004 tarihli gazetelere sarılı olarak bulunmasının bu açıdan bir anlam taşıyor olabileceğini savunan yazılar okudum. Bunlardan sonuncusunda Umur Talu (Sabah, 14 ocak) "(Bence) 2004, Gölbaşı'ndaki cephanelikteki 'Temmuz 2004' tarihli gazetelerin de işaret ettiği önemli tarihti" diye yazdı.

Şu son bir haftada telefonla katıldığım çok sayıdaki televizyon programında bu çerçevede bana da çok sayıda soru soruldu: Diyelim yakalananlar gerçekten de darbe kışkırtıcıları... Peki, darbeciler nerede? İkinci soru: Şener Eruygur ve Hurşit Tolon var da mesela Özden Örnek niye yok, ya da dönemin öbür komutanları? (Bu soru yukarıda andığım programlarda da dile getirildi.)

Ben bu sorulara, Ergenekon'da gözaltına alınanların ideolojisiyle 2003-2004 darbe girişimlerinin ardındaki ideoloji arasındaki devamlılığın apaçık olduğu; fakat ikisi arasında organik bir devamlılık bulunduğuna dair elimizde yeterli delillerin olmadığı cevabını veriyorum (meğerki bizim bilmediğimizi savcılar biliyor olsun).

Peki, neden Eruygur ve Tolon içerde de öbürleri değil? Benim cevabım: Savcının elindeki deliller, 2003-2004 girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Eruygur ve Tolon'un Ergenekoncularla birlikte hareket ettiğini gösteriyor olabilir. Bu iki emekli orgeneral Ergenekon soruşturması çerçevesinde bu nedenle tutuklanmışlardır, öbür emekli orgeneraller ise Sarıkız'ı rafa kaldırdıktan sonra bir daha bu türden girişimlerden uzak durmuşlardır. (Söylemeye gerek yok, eğer gerçek buysa, bu 2003-2004 darbe girişimlerinin ayrıca kovuşturulmasının önünde bir engel teşkil etmez.)

Tazminat davası düştü...

Hukuki süreci kısaca hatırlatayım: Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Özden Örnek'in hakkımda açtığı "hakaret ve neşren iftira" davası 10 Nisan 2008'de beraatla sonuçlanmıştı. Ben, "Suçun yasal unsurları oluşmamıştır, gazetecilik görevinin gereğini yerine getirmiştir" diye özetleyebileceğim gerekçeye itiraz etmiş, davayı temyize götüreceğimi duyurmuştum. Öyle de oldu. Yanlış anlaşılmasın: İtiraz ettiğim şey "beraat" değil "beraatın gerekçesi"ydi. Çünkü ben, Günlükler'in mahkeme tarafından incelenmesini, bu incelemenin neticesinde bu metnin gerçek olduğunun kabul edilmesini ve dolayısıyla ortada bir "hakaret ve iftira"nın bulunmadığına hükmedilmesini istiyordum.

Hatırlayacaksınız, duruşma savcısı da Günlükler'in gerçek olma ihtimalinin yüksekliğine dikkat çekerek, "sanığın ispat hakkı ihlal edilmiştir" gerekçesiyle davayı kendi açısından temyiz etmişti. Aynı şeyi Özden Örnek tarafının yaptığını da ilave edeyim...

Bu arada, beraat kararından hemen sonra kamuoyunda pek bilinmeyen bir gelişme daha oldu: Özden Örnek, hakkımda 10 milyar YTL'lik tazminat davası açtı. Davanın celbinin bana gelmemesi üzerine geçtiğim günlerde konuyu soruşturdum ve öğrendim ki, "Tazminat davasını açan taraf davasını takip etmediği için" dava 3,5 ay sonra düşmüştü.

Haber böyle. Yorumunu siz yaparsınız artık.



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,016 µs