En Sıcak Konular

Kahire’nin Mor gülü ne zaman açar?

15 Ocak 2009 14:13 tsi
Kahire’nin Mor gülü ne zaman açar? Herkes, İsrail’in Gazze’deki vahşetinin ne zaman biteceğini soruyor. Hangi gün biteceği bilinmez. Ama 'bitmeye başlayacağı' gün bilinebilir. O gün, gerçek oyuncular biraraya gelecek, patron da koltuğuna oturacak. İşte o günün tam tarihi!

Evet, herkes İsrail’in Gazze’ye yönelik tüm insanlık ölçülerini aşan saldırısının biteceği günü merak ediyor. Ama aynı zamanda, “herkesin” eleştirdiği, bazılarının yarım ağız itiraz ettiği savaşın “neden” bitmediğini de merak ediyor.

Bunun yanıtı büyük ölçekli bir bakışla ve kestirmeden, “küresel taşlar yerine otursun diye” verilebilir. Ama bunun elle tutulur, gözle görülür hali, yani savaşın bitip barış görüşmelerinin başlayacağı günün görülmesidir.

Lafı uzatmayalım. O gün 20 Ocak olacak. Fransa Devlet Başkanı Sarkozy, Türkiye Başbakana Erdoğan ve Mısır lideri Hüsnü Mübarek, Kahire’de biraraya gelecek.

Gelecek de ne olacak? Onların bir araya gelmesi, sorunun bir şekilde çözülmesi için samimi veya dostlar alış-verişte görsün şeklinde çalışanlardan farklı.

Bu üç aktör, tüm bölgede asal aktörler. Özellikle de İsrail-Filistin denkleminde bu üç ülkesiz bir çözümün olmayacağı aşikar. Ama daha önemlisi, bu üç ülke, siyaseten bu sorunun çözümünde rol almayı, stratejik açıdan önemli bulan ülkeler.

Doğal olarak çözüm de tam buradan ve bu zamanda başlayacak. Ama yalnız başına değil. Çünkü o gün, yani 20 Ocak, ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın “yemin günü”.

Bir diğer deyişle, Beyaz Saray’daki ilk resmi günü. Bir çok analiz, Ortadoğu ülkelerinin çoğunun bu mesaiye göre taktiklerini hazırladığını zaten söylüyor. Ama bizzat Obama da göreve başladığı zaman, ivedilikle konuyla ilgileneceğini söylemiş bulunuyor.

Kahire’de Gazze'ye yapılacak insani yardım ve ateşkes planının ele alınacak. Görüşmelere ABD'li bir yetkilinin de katılabileceği belirtiliyor.

Ateşkesi sağlamak için Şam ve Kahire arasında mekik diplomasisini sürdüren Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu da İsrail Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilisi Amos Gilad ve Hamas yetkilileri ile bugün Kahire'de bir araya gelecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,054 µs