En Sıcak Konular

Numara taşımada akıl almaz numara

12 Ocak 2009 09:39 tsi
Numara taşınabilirliği, açıkgözlü bayilerin suistimalleriyle yara almaya başladı.

Cep telefonlarında numara taşıma uygulaması 9 Kasım 2008'de başladı.

Suistimaller, daha çok üç operatörün hattını satan bazı bayiler tarafından yapılıyor. Bu bayiler, ellerindeki numaraları sabah bir operatöre, akşam başka bir operatöre taşıyarak işlem sayılarını yükseltiyor. Böylece, operatörlerden abone başı 10 TL ile 15 TL arasında prim alıyorlar. Bu durum, üç operatörü de rahatsız etmeye başladı.

Konu, operatörler tarafından sözlü olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) iletildi. Konuyu inceleyen Kurum, aynı numaranın sabah bir operatöre, akşam bir başka operatöre geçişini engellemek için, yeni bir düzenlemeye gitme kararı aldı. BTK Başkanı Tayfun Acarer, operatörlerden bu yönde kendilerine resmî bir başvuru yapılmadığını vurguladı. Ancak, gelen duyumlar üzerine konuyu araştırmaya başladıklarını belirten başkan, "Yeni bir uygulama üzeride çalışma yapabiliriz. Geçiş süreci ne kadar olabilir, şeklinde. Mesela, 'numarasını bir başka operatöre taşıyan abone, bir aydan önce numarasını başka bir operatöre taşıyamaz' gibi bir uygulamaya gidilebilir. Resmî başvuru geldikten sonra, operatörlerle birlikte üzerinde çalışabiliriz." dedi.

9 Kasım'da başlayan numara taşıma uygulamasıyla, Türkiye'de günde 15 ila 16 bin kişi operatörünü değiştiriyor. Geçtiğimiz haftanın son günü itibarıyla 930 bin kişi taşıma işlemini gerçekleştirdi. Numara taşıma işlemi bu hızla devam ederse, yıl sonunda 5 milyon cep telefonu abonesi, numarasını değiştirmiş olacak. BTK Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de yaşanan numara taşıma sayısının Avrupa ülkelerinin çok üzerinde olduğunu belirterek, "Konuyla ilgili görüştüğümüz Avrupalı yetkililer, Türkiye'de iki ay içinde yapılan taşımanın birçok Avrupa ülkesinde bir yılda ancak yapıldığını belirtti. Cep'te taşıma işlemi bu hızla giderse, yıl sonunda 5 milyon sayısını bulur. Bu hızla devam eder mi onu da şimdiden söylemek mümkün değil." dedi. Bayilerin yaptığı suistimallerin, iki ay içinde 930 bin abonenin numarasını değiştirmesinde etkili olup olmadığı sorusuna, başkan, "Konuyu araştırmadan bu konuda bir açıklama yapmak doğru değil. En detaylı bilgiyi, operatörler verebilir." yorumunu yaptı.

samanyoluhaber



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,214 µs