En Sıcak Konular

İsrail katliama devam edecek

9 Ocak 2009 16:57 tsi
İsrail katliama devam edecek İsrail güvenlik kabinesi, BM Güvenlik Konseyi'nin acil ateşkes kararına rağmen Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonların sürdürülmesi kararını verdi.

Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, İsrail'in hareket tarzının, dış faktörler tarafından belirlenmesine asla müsaade etmeyeceği ve ordunun gerekli olduğu şekilde görevlerini icra etmeye devam edeceği belirtildi.

Uzmanlar, İsrail'in, kara birliklerinin meskun alanlarda ilerlemesini öngören "üçüncü safhaya" geçme opsiyonunu da uygulamaya geçirebileceğini ifade ediyor.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısnıda bulunan karar tasarısının kabul etmesine rağmen İsrail saldırıları sürüyor. Son İsrail bombardımanında 11 Filistinli'nin hayatını kaybettiği belirtildi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise, Hamas'ın roket saldırılarının devam ettiğini söyleyerek, bunun BM kararının "uygulanamaz" olduğunu gösterdiğini ve kararın Hamas tarafından da kabul edilmeyeceğini söyledi.
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de daha önce Güvenlik Konseyi kararına ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail'in hareket tarzını, "kendi endişelerine, vatandaşlarının güvenliği ve kendini savunma hakkına" göre belirleyeceğini kaydetmişti.

Hamas Sözcüsü Ebu Zuhri ise, Arapça yayın yapan El Cezire televizyonuna Yemen'den yaptığı açıklamada, BM karar tasarısını reddederek, "Karar bizi ilgilendirmiyor çünkü, bu karar alınırken Hamas'a danışılmadı. Gazze'deki insanlarımızın talepleri ve çıkarları hesaba katılmadı" dedi. İslami Cihad da bir açıklama yaparak Güvenlik Konseyi'nin kararının kabul edilemez olduğunu belirtti.

İsrail hava ve kara saldırılarında şu ana kadar çoğunluğu kadın ve çocuk 780 Filistinli hayatını kaybetti, 3 bin 250 kişi de yaralandı. Son olarak biri aynı ailenin 6 üyesi en az 11 Filistinli hayatını kaybetti. Ölenler arasında Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi üyesi bir Filistinli'nin eşi, baldızı ve dört çocuğu bulunuyor.

Operasyonların başladığı 27 Aralık'tan bu yana ölen İsrailli asker sayısı ise 9 oldu. Hamas'ın roket saldırıları sonucu hayatını kaybeden İsrailli sivil sayısı ise 3 olarak açıklandı.

Hamas Sözcüsü ise Batı Şeria'daki destekçilerine çağrıda bulunarak, İsrail saldırılarının protesto edilmesini istedi.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın sözcüsü ise, BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını ise "Arap ülkelerinin başarısı" olarak niteledi.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli Güvenlik Konseyi üyelerinin 14'ü Gazze'de "acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze'den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes" çağrısında bulunan karar tasarısına "evet" oyu vermişti. ABD ise çekimser oy kullanmıştı.




Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,591 µs