insani yasaları ihlalle suçlandı | " /> insani yasaları ihlalle suçlandı | "/>

En Sıcak Konular

İsrail insani yasaları ihlalle suçlandı

9 Ocak 2009 08:52 tsi
İsrail insani yasaları ihlalle suçlandı İsrail’in Gazze saldırısında ölü sayısı dün bulunan onlarca cesetle 763’e çıktı

Kızılhaç İsrail’i uluslararası insani yasaları çiğnemekle suçlarken, yardım konvoyu vurulan BM faaliyetlerini askıya aldı. İsrail kabinesi operasyonun devamını onaylasa da yeni aşamaya geçmekte kararsız.

İsrail’in Gazze operasyonunda 13 günde ölü sayısı 763’ü, yaralı sayısı 3 bin 100’ü geçti. Zira İsrail’in üç saatlik ateşkesini fırsat bilip sokaklara çıkan kurtarma servisleri, önceki bombardımanların enkazında ve dün vurulan yerlerde çoğu çocuk ve kadın onlarca ceset bulduklarını duyurdu.  Kızılhaç İsrail’i uluslararası insani yasaları çiğnemekle suçladı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu (UNRWA), 5 bin sivilin sığındığı idaresindeki okulların vurulup 40’dan fazla kadın ve çocuğun ölmesi, İsrail’le koordineli olarak Gazze’ye giren yardım konvoylarının vurulup bir kamyon şoförünün ölmesi üzerine, yardım nakli dahil tüm faaliyetlerini askıya aldı. BM Genel Sekreteri saldırıyı kınadı.

Yaralılar orta yerde kalıyor!

İsrail hükümeti operasyonun üçüncü aşamasında kent merkezlerine girip girmeme konusunda kararsız. Önceki gün güvenlik kabinesinde operasyonun devamı onaylandı, ama nihai karar Başbakan Ehud Olmert, Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’ye bırakıldı. Olmert ile Barak’ın ateşkesten yana, Livni’nin karşı olduğu öğrenildi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), “İsrail ordusu uluslararası insani yasalara göre yaralıların bakımı ve tahliyesi yükümlülüğünü yerine getirmiyor” açıklaması yapıp şu manzarayı aktardı: ‘Gazze kentinin Zeytun mahallesine güvenli geçiş taleplerimiz ancak dört gün sonra karşılandı. Vardığımızda bombalanmış bir evin enkazında şiltelere yayılmış 12 cesetle karşılaştık. Açlıktan ölmek üzere ve ayağa kalkamayacak kadar zayıf dört küçük çocuk annelerinin cesedine sarılmıştı. Yine  bitkin bir adam bulduk. Bir başka evde de çoğu yaralı 15 kişi, bir diğerinde üç ceset bulduk. İsrail askerleri, kurtarma ekibine bölgeyi terk emri verdi. Ekip bunu reddetti. Ekiplerin çalışmasının engellenmesi kabul edilemez.” ICRC’nin İsrail-Filistin heyeti başkanı Pierre Wettach, “Bunlar şoke edici. İsrail ordusu durumun farkında olmalı, ama yaralılara yardım etmediği gibi bizim ya da Filistin Kızılayı’nın yardımımıza imkân vermedi” dedi. ICRC, bölgeden 18 yaralıyı tahliye edebildiğini belirtti. İsrail ordusu resmi şikâyet olursa soruşturma açacağını duyurdu. UNRWA sözcüsü ‘artan düşmanca eylemler’ sebebiyle askıya aldıkları faaliyetlere, İsrailli yetkililer BM personelinin güvenliğini garanti edene dek başlamayacaklarını belirtti. Gunnes, “İnsani kriz her geçen saat kötüleşiyor. Üç saatlik ateşkes yeterli değil. İsrail’in vaat ettiği insani yardım koridorları kurulamadı” dedi. Uluslararası Af örgütü Hamas kadar İsrail ordusunu da sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı: “İsrail askerleri Filistinlilerin evlerine konuşlanıp aileleri zemin katta kalmaya zorlarken evin geri kalanını askeri üs ve keskin nişancı pozisyonu olarak kullandı.” İsrail ordusu bu suçlama için “Yorum yok” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü “İsrail ve Mısır’ın yaralıların naklini engellemesi yasadışı olmakla kalmayıp kalpsizliktir de” deyip İsrail’in toptan ablukasını da ‘yasadışı’ diye niteledi.

Fosforun kanıtları Times’da

Times, İsrail’in eti kemiğe dek yakan fosfor bombasını kullandığı iddiasına kanıt olarak, Gazze sınırındaki İsrail depolarında üzerinde ABD yapımı Fosfor bombasını tanımlayan M825A1 yazan bombaların fotoğraflarını gösterdi. Savunma dergisi Jane’s’in bir uzmanı, M825A1’ların gelişmiş fosfor bombası olduğunu söyledi. Ciddi yanıklarla hataneye kaldırılan sivillerin fosfor bombalarının kurbanı olduğuna dair kanıtlar olduğu kaydeden gazete, Filistinli doktorların bunların sıradışı ve tedavi edilemez yanık olduğuna dair sözlerini aktardı. Ordu sözcüsü ise şöyle yalanladı: “Fosfor bombası değil. İçi boş, patlayıcı ya da beyaz fosfor yok. Gerçek mermiyi göndermeden evvel hedefi işaretlemek için gönderiyoruz. İnsan öldürmek için değil...”

Türk aile tahliye edildi

İsrail ordusu, dün güneydeki Refah kentinde Mısır’a yeraltı tünelleri ve girişlerin üzerindeki evleri bombaladı. 10 binlerce Filistinli yollara dökülürken, 250 yabancı daha tahliye edildi.  Gazze’de yaşaaan Türk vatandaşı Burcu Haccar ve avukat eşi Filistinli Nasır Haccar biri dört aylık dört çocuğu ile İsrail-Ürdün sınırındaki Alenbi geçişinden Amman’a, oradan da Türkiye’ye nakledilecek. İsrail saldırılarında üç kadın ve yardım almaya giden bir BM kamyonunun şoförü öldürülürken, dün akşam onlarca ölü ve yaralı haberi geldi. Hamas Gazze kentinde RPG’yle bir İsrail subayını öldürüp güneye attığı roketlerle iki İsrailliyi yaraladı.

Radikal



Bu haber 396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,897 µs