hizaya getirilecek | " /> hizaya getirilecek | "/>

En Sıcak Konular

Akaryakıt sektörü hizaya getirilecek

5 Ocak 2009 14:01 tsi
Akaryakıt sektörü hizaya getirilecek Akaryakıt sektöründeki eksik rekabetten doğan fiyat karmaşasının 2009'da da yaşanmaması adına, Rekabet Kurumu ve EPDK hiç denenmemiş yöntemlerle denetim sistemlerini değişmeye hazırlanıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bu yıl içinde EPDK'nın denetim faaliyetlerine hız vereceklerini belirterek, denetim yöntemlerini değiştireceklerini, yeni denetim mekanizmalarını devreye sokacaklarını söyledi. Bütçenin yaklaşık yüzde 33'ünü denetim faaliyetlerine ayırdıklarına işaret eden Köktaş, TÜBİTAK ile ortak bir çalışma yaptıklarını kaydetti. 2008 yılının enerji sektörü için son derece hareketli bir yıl olduğunu belirten Köktaş, geçen yıl içinde petrolde tarihin en yüksek ve en düşük fiyatlarına ulaşıldığına işaret etti.

SİNYALİ VERİLDİ

'Akaryakıt sektörünü hizaya getirme' yoluna, daha önce de yayınladığı raporla 'İntifa ve tapuya şerh edilmiş kira ve benzeri sözleşmelerle yaratılan katı yapının, dağıtım pazarına girişlerin önünde ciddi bir engel teşkil ettiği'ni açıkça ortaya koyan ve buna yönelik çaılışmalar yapacağının sinyalin veren Rekabet Kurumu da katıldı. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, akaryakıt sektöründe dağıtımla ilgili olarak mevcut işleyişi önemli ölçüde etkilediğini düşündükleri intifa konusunu gündeme aldıklarını bildirdi. Kaldırımcı, dağıtım firmaları ile bayiler arasındaki sözleşmelerin uzunluğunun ilgili pazarda rekabet açısından olumsuz bir etki yarattığına işaret ederken, rekabeti kısıtlayıcı etkisini hafifletmek yolunda Kurulun iradesini alacağı bir kararla açıklığa kavuşturacağını, sürelerin kısaltılmasının da ilk planda akla gelen tedbir olarak görüldüğünü söyledi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Akaryakıt sektörüne dönük bir inceleme başlattıklarını ve rekabet açısından aykırı işleyişler varsa bunun düzeltilmesini sağlamak amacıyla rapor hazırladıklarını hatırlatan Kaldırımcı, bu raporun kamuoyunda etkin bir şekilde tartışıldığını ve çeşitli kurumların da bundan hareketle kendilerine bir takım vazifeler çıkardıklarını anlattı. Rekabet Kurumu olarak kendilerine de bu rapordan 'ev ödevi' çıktığını belirten Kaldırımcı, bu çerçevede özellikle akaryakıt sektöründe dağıtımla ilgili olarak mevcut uygulamayı, işleyişi önemli ölçüde etkilediğini düşündükleri “intifa' meselesini gündemlerine aldıklarını bildirdi.

RAPOR İŞE YARADI

Rekabet Kurumu'nun yayımladığı akaryakıt sektör raporunun ardından, hem kendilerine gelen bilgilerin, hem de gözlemlerin olumlu yönde olduğunu belirten Kaldırımcı, rapor öncesi bazı şehirlerde dağıtıcıların kuruşu kuruşuna aynı fiyata satış yaparken, bu görüntünün azaldığını ve rekabetin daha arttığını söyledi. Ancak konuya halen ilgilerinin devam ettiğine dikkati çeken Kaldırımcı, 'Yeni şikayetler olursa ya da resen olaya müdahale etme gereği duyarsak, konuyu gündemimize alırız' diye konuştu.

 

Dört koldan geliyoruz!

 

Akaryakıt sektöründe sürügelen rekabetten doğan karışıklığa çözüm olması adına dört koldan inceleme ve denetimlerin sürdürüldüğünü belirten EPDK Başkanı Hasan Köktaş, bu anlamda 2009 yılını sadece buna ayırdıklarını söyledi.Köktaş, doğal gazın tedarik ayağında sadece Botaş'ın faaliyet gösterdiğini, EPDK'nın verdiği lisanslarla 2009 yılı içerisinde özel sektörün de kontrat devirlerinden kaynaklanan doğal gaz alımlarına ve dolayısıyla doğalgaz ithalatına başlamış olacağını dile getirdi. Rafineriler ile ilgili başvuruların ellerinde olduğunu ve değerlendirmeleri yaptıklarını dile getiren Köktaş, “Rafineriler bir ülkenin en büyük ve önemli yatırım araçlarından bir tanesidir” dedi. Botaş'ın doğal gaza indirim konusunun çok tartışıldığını ifade eden Köktaş, bu tarifelerin EPDK'nın onayına tabi olmadığını vurguladı. Petrolde düşüşün devam etmesi halinde akaryakıt fiyatlarının daha da düşeceğini belirten Köktaş, vergisiz oluşan fiyatlara bakıldığında Avrupa fiyatları ile Türkiye fiyatları arasında makas kalmadığını kaydetti. Köktaş, vergi rejimlerini de tartışamayacaklarını ifade etti.

 

 

Bu yıl içinde EPDK'nın denetim faaliyetlerine olabildiğince hız vereceklerini anlatan Başkan Hasan Köktaş, “2009 daha etkin bir denetim yılı olacak Daha etkin bir denetimi sağlayacak hiç denenmemiş farklı stratejileri devreye alacağız” dedi.

Yeni Şafak



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,583 µs