Askerlik Kanunu değişiyor | " /> Askerlik Kanunu değişiyor | "/>

En Sıcak Konular

Askerlik Kanunu değişiyor

4 Ocak 2009 18:44 tsi
Askerlik Kanunu değişiyor Askerlik kanununda yapılan değişikliklerle, şehit kardeşileri askerlikten muaf olacak. İşte yapılan değişiklikler..

Askerlik Kanunu değiştiriliyor. Terörle mücadelede şehit olanların bütün kardeşleri askerlikten muaf olabilecek. Terör olayı dışındaki şehitlerin ise kardeşlerinden biri bundan yararlanacak..

Şehit evlerine ikinci kez aynı ateş düşmesini önleyecek önemli bir adım atılıyor. 1984'ten bu yana teröre 6 bin 482 şehit veren Türkiye'de şehit ailelerinin yüreklerini az da olsa rahatlatacak bir yasa değişikliği hazırlanıyor.

AK Parti grubunun onayı ile TBMM Başkanlığı'na sunulan ve önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen teklif kapsamında, terörle mücadelede şehit düşenlerin kardeşleri askere alınmayacak.

Terörle mücadele dışında şehit düşenlerin ise sadece bir kardeşi askerlikten muaf olacak. Meclis Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Kemal Yardımcı imzalı teklif, "Askerlik, TSK Personel, Harita Genel Komutanlığı, Uzman Jandarma" kanunlarında değişiklik yapıyor.

Teklifte en önemli düzenlemeyi ise şehit kardeşleri için askerlik muafiyeti oluşturuyor. Buna göre, Terörle Mücadele Yasası kapsamındaki olaylarda şehit düşenlerin aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı istekli olmadıkça silah altına alınmayacak.

Silah altında olanlar ise hemen terhis edilecek. Terörle mücadele dışında şehit veya malul olanların ise bu hak kardeşlerinden herhangi birine uygulanabilecek. Teklifin gerekçesinde, bu düzenlemelerin Türk halkı ile TSK arasında var olan güçlü bağların daha da güçlenmesine ve yükümlü personel ile ailelerinin moral motivasyonuna olumlu katkısı olacağı ifade edildi.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

* TERÖRLE MÜCADELE HALİ : Şehidin 9 erkek kardeşi bile olsa hepsi askerlikten muaf tutulacak. Askere gitmek, kendi isteklerine bağlı olacak. Yani rızalarıyla askere alınabilecekler. Halen şehidin sadece kendisinden sonra gelen bir kardeşi için askerlik muafiyeti tanınıyor. İki kardeşe aynı anda terör bölgesinde askerlik yaptırılmıyor. Biri terör bölgesinde ise diğeri batı illerine gönderiliyor.

* ŞEHİT VE MALULLER: Terör dışındaki şehit veya malulların kardeşlerinden herhangi biri askerlikten muaf tutulacak. Şu anda şehidin sadece kendisinden sonra gelen kardeşi askere gitmeyebiliyor. O askere gitmek isterse bu hak diğerine uygulanmıyor.

TEKLİF İLE GETİRİLEN DİĞER YENİLİKLER

* Türk vatandaşlığından çıkartılıp tekrar kazananların askerlik işlemine vatandaşlığı kaybettikleri tarihteki durumlarına göre devam edilecek.

* Yedeklik yoklaması yaş sınırı ihtiyaç duyulması halinde Milli Savunma Bakanı'nca 10 yıla kadar indirilebilecek. Uygulama halen yedek erbaş ve erlerin 41 yaşına girdikleri yılın ocak ayına kadar her yıl 1 Ocak- 31 Ekim arasında yapılıyor. Bu da askerlik şubelerinin yükünü arttırıyor.

* Askerlik işlemlerinde yazılı tebligat uygulamasına son verilecek, TRT aracılığıyla yapılacak. Her yıl yaklaşık 600 bin yükümlü için yoklama, 450 bin kişi için de sevk için çağrı tebligatı yapılıyor.

* Yoklama kaçakları ve bakayaların yakalanması için Milli Savunma Bakanlığı İçişleri Bakanlığı'na, askerlik şubeleri de mahallin en büyük mülki amirine bildirilecek. Yakalananlar en geç 24 saat içinde şubeye getirilecek. Askerlik şubesi tarafından teslim alınmayanlar serbest bırakılacak.

* TSK tarafından üretilen, yurt içinden veya yurt dışından çeşitli yollarla elde edilen her cins ve sınıf ikmal maddesinden hizmet dışı bırakılan, hurdaya ayrılan ve ihtiyaç fazlaları kiralanabilecek.

SPİELBERG FİLM YAPTI

Askerlik Kanunu'ndaki değişiklik, Steven Spielberg'in 5 Oscarlı "Er Ryan'ı Kurtarmak" filmini hatırlattı. Film, 2. Dünya Savaşı'nda 3 oğlunu şehit veren Ryan ailesinin paraşütçü diğer oldu James'in savaş bölgesinden kurtarılışı üzerine kuruluydu. 1998 tarihli filmde er Ryan'ı Kurtarmak için kurulan askeri birliğin, er Ryan'ı kurtarması anlatılıyordu.

KÜRDİSTAN HARİTASINA 5 YIL HAPİS

Kanunla, Ege'de 12 deniz mili sınırını, Kıbrıs'ta KKTC'yi göstermeyen ayrıca Türkiye'yi bölerek Kürdistan diye ayıran haritaların basılması önlenecek. Üretilecek, yayımlanacak veya ithal edilecek her türlü harita, küre, atlas gibi doküman için Harita Genel Komutanlığı'ndan uygunluk belgesi alınmasına devam edilecek. Onay almadan basanlara para cezası uygulanacak.

İzinsiz dokümanlar Türk milli menfaatlerini, Türk varlığını, Türkiye cumhuriyetinin devleti ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerini tehlikeye düşürecek nitelikte ise 2- 5 yıl hapis cezası, bin günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Türkiye'nin Güneydoğusunu Kürdistan gösterene 5 yıla kadar hapis verilmesinin yolu açılacak.

Stratejikboyut.com



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,863 µs