En Sıcak Konular

Türkiye, BM'deki görevine yarın başlıyor

31 Aralık 2008 18:56 tsi
Türkiye, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği görevine yarın resmen başlayacak.

Batı Avrupa bölgesinden aday olduğu 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği seçimlerinde, 1. turda 3'te 2 çoğunluğu alarak 151 oyla BMGK'nin üyesi olan Türkiye, yarın resmen göreve başlayacak.

BMGK toplantılarına yaklaşık iki aydır 'gözlemci' sıfatı ile katılan Türkiye, yeni yılın ilk günü ile birlikte, Güvenlik Konseyi toplantılarında söz sahibi olmaya başlayacak.

Türkiye'yi temsilen BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin'in katılacağı ilk BMGK toplantısı, dünyada olağanüstü bir gelişme yaşanmaması durumunda 5 Ocak'ta yapılacak.

Türkiye, Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığını 21 Temmuz 2003 tarihinde açıklamış, 17 Ekim 2008'de gerçekleşen seçimlerde de, Türkiye 151, Avusturya 132 oyla BMGK'ya seçilirken, 87 oy alan İzlanda elenmişti.

Diğer bölgesel gruplarda ise Afrika bölgesinden Uganda, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinden Meksika ve Asya grubunda İran'ı geride bırakan Japonya BMGK'nın 2009-2010 dönemi geçici üyeliğine seçilmişti.

BM Güvenlik Konseyi'nde 1951-1952, 1954-1955 dönemlerinde ve son olarak da 1961 yılında Polonya ile paylaştığı bir yıllık yarı dönemde yer alan Türkiye, 47 yıldır konseyde temsil edilmiyordu. Türkiye'nin temsili ulusal çıkarlar açısından çok önemli olarak değerlendiriliyor.

Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler'in en önemli ve kritik kararlarının alındığı mekanizmayı oluşturuyor. Konseyin aldığı kararlar pek çok ülkenin geleceğini belirliyor. Bu nedenle Türkiye'nin Konsey'de temsil edilmesi ulusal çıkarlar açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye, dünyanın en önemli uluslararası örgütlerinden biri olan Birleşmiş Milletler'in en önemli organı Güvenlik Konseyi'nde hem daha görünür, hem de söz sahibi olacak. Türkiye, Kıbrıs, Irak ve Kafkasya gibi kritik konularda kendi tezlerini doğrudan anlatabilecek.

Güvenlik Konseyi, uluslararası anlamda gücü ve etkisi bulunan BM'nin en güçlü organı olma niteliğine sahip. Örgütün öteki organları yalnızca öneri kararları alırken, Güvenlik Konseyi'nin karar ve yaptırımları tüm üye ülkeler için bağlayıcı olma özelliği taşıyor.

Konseyin 2. Dünya Savaşı'ndan sonra oluşan güç dengelerine göre belirlenen 5 daimi üyesi bulunuyor. Bunlar ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin. 10 koltuk ise geçici üyelere ayrılmış durumda.

ajanslar



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,143 µs