En Sıcak Konular

Merkez Bankası'ndan önemli uyarı!

31 Aralık 2008 14:49 tsi
Merkez Bankası (MB), 1 Ocak itibari ile geçilecek olan TL için önemli bir açıklama yaptı.

Merkez Bankası (MB), YTL banknot ve madeni paralarının, 1 Ocak - 31 Aralık 2009 tarihleri arasında TL banknot ve madeni paralarla birlikte tedavülde bulunacağını bildirdi.


Banka, 1 yıllık birlikte dolaşım süresinin sona ermesiyle birlikte, Yeni Türk Lirası YTL banknotların, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl boyunca, YTL ve YKr madeni paraların ise 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edileceğini ve değiştirilebileceğini bildirdi. Bununla birlikte, 1 yıllık birlikte tedavül süresince ATM adaptasyonları yapılıncaya kadar ATM'lerden YTL banknot ödenmesi mümkün. Aynı şekilde, 2009 yılı boyunca tüm ödemelerde YTL veya TL banknot ve madeni paralar kullanılabilecek.

MB, 'Türk Lirasına Geçiş'e ilişkin bir basın duyurusu yaptı. Buna göre, YTL banknot ve madeni paralar, 1 Ocak - 31 Aralık 2009 tarihleri arasında TL banknot ve madeni paralarla birlikte tedavülde bulunacak. MB açıklamasında, şöyle denildi:

"Bilindiği gibi, 31 Ocak 2004 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 5083 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanun"a istinaden 5 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4 Nisan 2007 tarihli ve 2007/11963 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yeni Türk LirasıYeni Türk Lirası ve Yeni Kuruş'ta yer alan "Yeni" ibaresinin 1 Ocak 2009 tarihinde kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu konuda Yeni Türk LirasıBankamızca ve Hazine Müsteşarlığı'nca yapılan düzenlemelere göre;

- YTL banknot ve madeni paralar 1 Ocak - 31 Aralık 2009 tarihleri arasında TL banknot ve madeni paralarla birlikte tedavül edecek,

- 1 yıllık birlikte dolaşım süresinin sona ermesiyle birlikte, Yeni Türk Lirası YTL banknotlar, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl boyunca, YTL ve YKr madeni paralar ise, 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edilecek ve değiştirilebilecektir.

Para reformunun birinci aşamasında olduğu gibi bu aşamada da hazırlık çalışmaları, kamu kurumları ve özel kuruluşlarla koordinasyon içinde, zamanında ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır. Bu kapsamda, daha önce planlandığı gibi, ATM'lerin ve diğer makinelerin TL'ye adaptasyonlarının daha kısa sürede gerçekleştirilmesi amacıyla Ekim ayından itibaren firmalara TL banknot teslim edilmiş; aynı şekilde, gerek Ocak ayının ilk günlerinde ödemelerde kullanılması, gerekse adaptasyonlarda ve eğitimlerde yararlanılması amacıyla, Kasım ayından itibaren bankalara TL banknot ve madeni para yüklemeleri yapılmıştır.

ADAPTASYON YAPILINCAYA KADAR ATM'LERDEN YTL BANKNOT ÖDENMESİ MÜMKÜN OLACAK

Bununla birlikte, 1 yıllık birlikte tedavül süresince ATM adaptasyonları yapılıncaya kadar ATM'lerden YTL banknot ödenmesi mümkün bulunmaktadır. Aynı şekilde, 2009 yılı boyunca tüm ödemelerde YTL veya TL banknot ve madeni paralar kullanılabilecektir.

Bilindiği gibi, YTL'den TL'ye geçişte para birimimizin değerinde herhangi bir değişiklik olmayacak, sadece para birimimizin ismi değişecektir. Bu nedenle, YTL'den TL'ye geçişle birlikte Bankamız döviz ve efektif kurlarının gösteriliş biçimi veya değerinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

Diğer taraftan, 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle çıkarılacak Türk Lirası banknot ve madeni paraların fiziki ve güvenlik özellikleri, 3 Ekim 2008 tarihinde düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanmış olup bu konuda detaylı bilgileri içeren Bankamız ilanı 28 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Daha önce de belirtildiği gibi, para değişimi, işlemlerin doğal akışı içinde gerçekleşecektir. Vatandaşlarımızın YTL banknot ve madeni paraları 2009 yılında diledikleri zaman ve rahatlıkla yeni paralara dönüştürebilmesi için 1 yıllık birlikte tedavül süresi öngörülmüş olup değişim için acele edilmesine gerek yoktur.

Bununla birlikte, değişim taleplerinin 2009 yılının ilk gününden itibaren karşılanabilmesi bakımındanamacıyla, 1 Ocak 2009 tarihinde tüm şubelerimizde hizmet verilmeye devam edilecektir.

Son olarak, banknotlarımızın yıpratılmaması için gerekli özenin gösterilmesi ve cüzdan kullanma alışkanlığının edinilmesi, yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve ilave güvenlik özellikleri ile kendi içinde bazı ilkleri barındıran banknotlarımızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Ayrıca, TL banknotların güvenlik özelliklerinin öğrenilmesi sahtecilikle mücadelede etkinliğin daha da arttırılması bakımından açısından önem arz etmektedir. Sahte bir banknot ele geçirildiğinde, en yakın kolluk kuvvetine (Emniyet veya Jandarma birimlerine) bildirilmesi, hem vatandaşlık görevi hem de yasal zorunluluktur." (CİHAN)




Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,744 µs