En Sıcak Konular

Erdoğan, Baykal'a fark attı !

30 Aralık 2008 14:00 tsi
Erdoğan, Baykal'a fark attı ! Türkiye’de 2008 yılı boyunca siyasetten ekonomiye, magazinden spora neler yaşandı, konuşuldu, yazıldı?

Medya Takip Merkezi (MTM), 2008 yılını mercek altına aldı; ülkemizde yıl boyunca en çok konuşulan olayları, kişileri ve kurumları araştırdı. İşte araştırmanın ayrıntıları...

MTM’nin, 1700’ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan her haberi tek tek ve titizlikle incelemesi sonucunda elde ettiği ve her yılın sonunda medyayla paylaştığı “yılın medya raporu” tamamlandı. Buna göre, 2008 yılında Türk medyasında en çok konuşulan konular, Amerika, AK Parti, terör olayları ve AB oldu.

Kuzey Irak’taki gelişmeler, Güngören’deki patlama, ABD Konsolosluğu’na düzenlenen saldırı ve çeşitli olaylarla yıl boyunca gündemden düşmeyen terör olayları, özellikle Aktütün Karakolu’na yapılan saldırı ve şehit haberleriyle tüm ülkeyi derinden sarstı. Medyada toplam 236 bin 344 habere konu edilen terör olayları, ekranlarda ise 4 bin 255 saat süreyle yer buldu.

2008 YILINDA EN ÇOK KONUŞULANLAR

- En çok konuşulan konu: Terör olayları
- En çok bahsi geçen siyasi: Recep Tayip Erdoğan
- En çok bahsi geçen siyasi parti: AK Parti
- En çok konuşulan ülke: Amerika
- En çok haber olan ünlü: Sezen Aksu
- En çok haber olan spor kulübü: Fenerbahçe
- En medyatik futbolcu: Alex de Souza
- En medyatik teknik direktör: Fatih Terim
- En medyatik kulüp yöneticisi: Aziz Yıldırım

* MTM'nin 2008 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.

Yıl içerisindeki önemli gelişmelerden biri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın kuzeyinde üslenmiş PKK terör örgütünü etkisiz kılmaya ve bölgedeki örgütsel altyapıyı kullanılmaz hale getirmeye yönelik, Hava Kuvvetleri ile desteklenen sınır ötesi kara harekâtını başlatması oldu. Türk halkının nabzını hızlandıran harekât, Türk ve dünya medyası tarafından yakından takip edildi.

Yılın en çok konuşulan bir diğer konusu ise Avrupa Birliği’ne giriş süreciyle ilgili gelişmelerdi. Avrupa Birliği, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 232 bin 21 habere konu edildi.

Yılın en çok yankı uyandıran bir gündem maddesi de başörtü meselesiydi

Tüm yılı kapsayan medya raporuna göre, 2008 yılının en çok konuşulan gündem maddelerinden biri de, bir önceki yılın da en çok tartışılan konuları arasında ilk sıralarda yer alan başörtü sorunu oldu. Türban serbestîsi yasasının meclisten geçmesi, rejim tartışmalarını alevlendirirken; yasanın, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi nedeniyle ise, konu sıcaklığını sürdürdü. Türban ve başörtü, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 114 bin 478 habere konu edilirken, TV kanalları ise gelişmelere 2.179 saat yer ayırdı.

Ergenekon, gündeme bomba gibi düştü

“Darbe için zemin hazırlamaya çalışmakla’ suçlanan ve savcının hazırladığı iddianamede ‘Ergenekon Terör Örgütü’ olarak adlandırılan Ergenekon Operasyonu, 12 Haziran 2007’de Ümraniye’deki bir evde 27 adet el bombasının bulunmasıyla start aldı. 22 Ocak 2008’de sabaha karşı yapılan baskınlarda gözaltına alınmaların başlamasıyla Ergenekon Operasyonu, medyanın da yakın markajına girdi.

Akademisyenler, sanatçılar, yazarlar ve TSK’dan önemli isimler başta olmak üzere, hemen hemen her alandan birçok önemli ismin tutuklanması veya sorgulanmasının da etkisiyle soruşturmaya olan ilgi, davanın başlamasıyla daha da büyüdü. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 97 bin 722 habere konu olan Ergenekon, 1.802 saati aşkın süreyle ekranlarda yer buldu.

Kriz, seçim ve konsolosluğa yapılan saldırı ile ABD sürekli gündemdeydi

Bir yandan ülkede yaşanan büyük kriz, diğer yandan başkanlık seçimleri derken, tüm dünyanın gözleri yıl boyunca Amerika’nın üzerindeydi. Kasım ayında tüm dünya ülkeleri, Amerika’da yaşanan bir ilke tanıklık etti. Seçim yarışından galibiyetle çıkan ve ABD’nin ilk siyah başkanı olarak tarihe geçen Obama, ülkesinde büyük bir sevinç dalgası yaratırken, umutları da yeniden yeşertti. Amerika, Türk medyasında 362 bin 886 habere konu olurken, Obama ise 18 bin 939 haberde yer aldı.

Rusya ile Gürcistan arasındaki savaş, yıla damgasını vurdu

Güney Osetya’ya saldıran Gürcistan’a açtığı savaşla dünyada büyük bir şok yaratan Rusya, gündeme bomba gibi düştü. Dünya medyasının yakın ilgi gösterdiği savaş, Türk medyasının da markajındaydı.

“Teğet geçecek” iddiası yetmedi, ekonomik kriz Türkiye’yi de vurdu

Amerika’da bankaların batmasıyla başlayan ve 1929’dan sonra yaşanan en büyük ekonomik kriz olarak nitelendirilen kriz, kısa sürede dalga dalga tüm ülkelere yayıldı. Yıl ortası itibariyle Türkiye’yi de etkisi altına alan ekonomik kriz, firmaların kapanmasına, işsizliğin artmasına veya işçilerin maaşlarını alamamasına neden olurken, yıkıcı etkileri de günden güne arttı. Krizin yanı sıra doğalgaz, elektrik ve benzine yapılan zamlar, yıl sonuna doğru emekçilerin DİSK ve KESK yönetiminde sokağa dökülmelerine neden oldu. Ekonomik krizin etkileri ve protestolar, medyanın en önemli gündem maddeleri arasında üst sıralarda yerini aldı.

Küresel ısınma, orman yangınları, susuzluk sorunu gündemden düşmedi

MTM’nin yılın medya raporuna göre, küresel ısınmanın hem dünyadaki hem ülkemizdeki etkileri, Antalya’da gerçekleşen son 30 yılın en büyük orman yangını başta olmak üzere pek çok ilde çıkan yangınlar, ülkemizin çeşitli illerinde yaşanan su sorunu ve bu konularla ilgili gelişmeler medyanın gündeminden düşürmediği başlıca konular oldu.

Başbakan Erdoğan ve Aydın Doğan tartışması gündeme damgasını vurdu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan’ın kamuoyu önünde başlayan ve çeşitli iddialarla günden güne büyüyen tartışması, yıla damgasını vuran bir diğer konu başlığıydı. Başbakan’ın Doğan Yayın Grubu’nu hedef alan ve “bu yayınları okumayın” şeklindeki açıklamaları, sansürcü zihniyet nedeniyle, medyada büyük tartışmalara ve eleştirilere neden oldu.

Yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı tartışmalara neden oldu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, işçisinden memuruna herkesin pür dikkat izlediği konuların başında geldi. Tasarı, hükümet ile sendikaları karşı karşıya getirdi. Emek Platformu ve hükümet, sendikaların sosyal güvenlik ve sağlık sigortası konusundaki 19 maddelik talep listesinden 11'inde uzlaşma sağlarken, sendikalar uzlaşma sağlanamayan maddelerdeki ısrarlarını sürdürdü. Konu, yılın en çok tartışma yaratan ve medyanın yakın ilgi gösterdiği başlıklar arasında yerini aldı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Ermenistan ziyareti, tarihi bir gelişme olarak kayda geçti

Milli Futbol Takımımızın Ermenistan ile yaptığı futbol karşılaşmasını izlemek için Cumhurbaşkanı Gül’ün de Erivan’a gitmesi ve bu vesileyle bazı diplomatik görüşmeler yapması, her kesimde farklı yorumlanırken, dünyanın gözleri de tarihi buluşmaya çevrildi. Siyasi ilişkileri geliştirmede bir fırsat olarak değerlendirilen bu ziyaret, yılın en çarpıcı ve medyada en çok yer bulan gelişmeleri arasında yerini aldı.

“Mustafa” belgeseli tartışmaya sebep oldu

Can Dündar’ın, Atatürk’ün özelini anlatan “Mustafa” belgeseli; ilk sponsoru Turkcell’in sponsorluktan çekilmesi ve filmin Atatürk’ü zayıf, korkak ve alkolik gibi yansıttığı iddiaları nedeniyle sert tartışmalara neden oldu. Medyanın en çok yer verdiği konular arasında yerini alan Mustafa belgeseli ile Can Dündar, yıla damgasını vuran isimler arasına yerleşti.

Yılın dikkat çeken ve medyada yoğun yer bulan diğer gelişmeleri;

- 1999 NATO operasyonunun ardından Birleşmiş Milletler’in denetiminde varlığını devam ettiren Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesi.

- Yıl boyunca yaptığı çeşitli açıklamalarla medyanın yakından takip ettiği isimler arasında üst sıralarda yerini alan Yaşar Büyükanıt’ın, 28 Ağustos'ta düzenlenen törenle Genelkurmay Başkanlığı görevini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'a devretmesi

- 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama isteğinin, hükümet ve sendikalar arasında sert restleşmelere sahne olması ve hükümetin aldığı büyük güvenlik önlemleri nedeniyle “gövde gösterisi yapmakla” suçlanması

- Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı getiren, “tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü” hakkındaki kanunun meclisten geçmesi

- Çin’de meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan büyük deprem,

- Kraliçe Elizabeth’in Türkiye ziyareti

- Büyük endişelere neden olan kene salgını

- İstanbul Davutpaşa'da meydana gelen ve 20 kişi ölümüne, 117 kişinin yaralanmasına sebep olan patlama

- Youtube ve Facebook’un, yılın en popüler sosyal paylaşım ortamları olarak öne çıkmaları.

- 16 yaşındaki bir çocuğun polis kurşunuyla ölmesi sonucu Atina’da ve daha sonra tüm Yunanistan’da meydana gelen büyük karışıklık ve olaylar

- Iraklı gazetecinin Bush’a yaptığı ayakkabılı saldırı

2008 YILINDA SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Mekezi’nin (MTM), 2008 yılını kapsayan medya raporuna göre, yılın en çok konuşulan partisi, AK Parti oldu. Hareketli bir yıl geçiren AK Parti, özellikle açılan kapatılma davası nedeniyle uzunca bir süre gündemdeki ilk başlıktı. Medyanın yakın markajında olan AK Parti, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 354 bin 242 haber ve yazıya konu olurken, TV kanallarında ona ayrılan süre ise 5.326 saati buldu. Başka bir deyişle, bu süre, bir TV kanalının 222 tam gün aralıksız olarak AK Parti haberleri yayınlamasına denk geldi. Televizyonların partiye ayırdığı süre, 2007 yılına göre yaklaşık iki kat arış gösterdi.

Yılın en çok konuşulan ikinci partisi ise haber sayısı önceki yılla benzer oranlarda seyreden CHP oldu. Artan terör olayları, ekonomik kriz, laiklik tartışması gibi pek çok konuda iktidara yönelik eleştirileriyle dikkatleri çeken CHP, büyük yankı uyandıran Kılıçdaroğlu-Fırat tartışmasıyla da medyanın yakın takibindeydi. Parti, Türkiye’yi sarsan “telekulak” skandalıyla da medyada sıkça yer buldu. Ana muhalefet partisine medya toplam 210 bin 238 defa yer verirken, CHP’nin ekranlarda yer alma süresi ise AK Parti’nin yarısından bile daha az oldu. (2.602 saat)

2008 YILININ EN ÇOK KONUŞULAN PARTİLERİ

No Parti Adı Haber Adedi
1 AKP 354.242
2 CHP 210.238
3 MHP 86.716
4 DTP 60.278
5 DSP 23.990

MTM'nin 2008 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.

DTP tavrını sertleştirmesiyle dikkatleri üzerine çekti

Medyada en çok yer bulan siyasi partiler arasında geçtiğimiz yılki yerini koruyan DTP, PKK terör örgütüyle bağlantıları, yaptığı veya maruz kaldığı sert eleştiriler ve yaklaşımlarıyla medyanın yakın takibindeydi. Özellikle yerel seçimlerin yaklaşmasıyla tavrı biraz daha sertleşen parti, Abdullah Öcalan’a cezaevinde kötü muamele yapıldığı gerekçesiyle Diyarbakır’da iki günlük oturma eylemi yapması ve kapatılma iddialarıyla da gündemdeki yerini korudu. Rapora göre medyada toplam 60 bin 278 habere konu olan partiye, TV kanalları ise 620 saati aşkın yer ayırdı.

2008’e Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ikilisi damgasını vurdu

MTM’nin hazırladığı 2008 yılı medya gündemi raporuna göre, sadece siyaset alanında değil, tüm kişiler arasında, medyanın en çok yer verdiği isim Başbakan Erdoğan oldu. Medyada 282 bin 780 habere konu olan Başbakan, özellikle terör, türban, Avrupa Birliği konuları ve çeşitli siyasi polemiklerle gündemdeki yerini yıl boyunca korudu. Kadınlar Günü’nde "en az üç çocuk doğurun" çağrısında bulunması, 19 Mayıs’ta Eskişehir'de TOKİ tarafından yaptırılan konutların anahtar teslim törenindeki konuşmasındaki "kaymak takımı" söylemi, İspanya’daki “türban” açılımıyla dikkatleri çeken Erdoğan, sert eleştirilere maruz kaldı. Erdoğan, yıl toplamında ekranlarda 3.986 saat yer buldu.

Medyanın yakından takip ettiği bir diğer isim ise Cumhurbaşkanı Gül’dü. Toplam 131 bin 374 habere konu olan Gül, ekranlarda toplam 1.715 saat boyunca yer buldu. Medyanın yakın markajda tuttuğu ana muhalefet partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, laikliğin tehlikede olduğuna dair söylemleri, artan terör olayları ve Kuzey Irak politikaları nedeniyle hükümete yönelik suçlamalarıyla gündemdeki yerini korumaya devam etti. Önceki yıla göre haber sayısı yaklaşık % 3,9 oranında artış gösteren Baykal’a, TV kanalları 1.211 saate yakın yer ayırdılar.

2008 YILININ EN ÇOK KONUŞULAN SİYASET ADAMLARI

No Siyaset Adamı Haber Adedi
1 Recep Tayyip Erdoğan 282.780
2 Abdullah Gül 131.374
3 Deniz Baykal 80.645
4 Köksal Toptan 33.350
5 Devlet Bahçeli 31.345
6 Ali Babacan 31.309
7 Cemil Çiçek 23.602
8 Mehmet Ali Şahin 22.608
9 Kemal Unakıtan 22.180
10 Abdüllatif Şener 6.990

MTM'nin 2008 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.

2008 YILI EKONOMİ GÜNDEMİ

Amerika’da başlayan ve ardından çeşitli dünya ülkelerini etkisi altına alan ekonomik kriz nedeniyle 2008 yılında ekonomi basını hareketli günler geçirdi. Finansal krizin, Türkiye piyasalarına nasıl yansıyacağı sorusu gündemdeki yerini korurken, piyasalarda yaşanan hareketlilik, vergi artışları, zamlar, enflasyon haberleri sıkça işlenen konular arasındaydı.

Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt zamları yıla damgasını vurdu…
Geçtiğimiz yıla damgasını vuran konular arasında, birçok alanda gördüğümüz zam haberleri yer aldı. Özellikle doğalgaz, elektrik ve akaryakıta getirilen zamlar, tüm Türk halkı tarafından yakından takip edilen haberler olurken, konuya ekonomi basını da yakın ilgi gösterdi.

2008 yılının en çok konuşulan şirketleri: THY, Toki, Turkcell…

MTM’nin tüm yılı kapsayan medya araştırmasının sonuçlarına göre; geçtiğimiz yılın en çok haber olan firması Türk Hava Yolları oldu. Çeşitli kampanyalarla medyada sıkça gördüğümüz THY, 27 bin 545 habere konu edildi.

Aynı araştırma sonuçlarına göre; yıl boyunca medyada en çok yer bulan ikinci kuruluş Toki’ydi. Toki, yıl toplamında, 24 bin 868 haberde yer aldı.

GSM sektörünün öncülerinden olan Turkcell ise geçtiğimiz yılın en çok haber olan üçüncü firmasıydı. 3. Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) için yapılan ihalede, A tipi lisans kullanma hakkını kazanmasıyla da dikkatleri üzerine çeken firma, numara taşımayla ilgili çeşitli tanıtım ve kampanyalarla da sıkça gündeme geldi. Sene boyunca, Turkcell’le ilgili toplam 24 bin 100 haber, medya aracılığıyla tüketicisine ulaştırıldı.

Tekel’in sigara fabrikalarının satışı, ekonomi basınında ilgi gördü…
2008 yılının ilk aylarında satışı gerçekleştirilen ve özelleştirilen Tekel, ekonomi basının en çok yer verdiği bir diğer konuydu. Tekel, yıl boyunca 6 bin 609 habere konu edildi.

Yılın dikkat çeken diğer ekonomik gelişmeleri;

- Siyasi ve ekonomik çeşitli açıklamalarla gündeme gelen TUSİAD, yıl boyunca medyadan da geniş ilgili görerek 19 bin 618 haberde yer aldı.

- GSM operatörlerine karşı geliştirdiği reklam kampanyaları ve halka arzıyla medyanın yakın markajında olan Türk Telekom, toplam 19 bin 511 habere konu edildi.

- Tuncay Özkan’ın, Kanaltürk’ü Bugün Gazetesi’nin sahibi Koza İpek Holding’e satması, medyada çok ses getiren bir diğer konu oldu. Kanaltürk, toplam 12 bin 356 haberde yer aldı.

- Ekonomik kriz nedeniyle, ABD’deki 158 yıllık finans devi Lehman Brothers'ın iflas haberi, piyasalarda şok etkisi yarattı. Lehman Brothers'ın batışı, dünya basınında büyük yankı bulurken, Türk basını tarafından da yakın takibe alındı. Brothers'ın sene boyunca toplam 8 bin 144 haberine yer verildi.

- Yılın en çok haber olan firmaları arasında İş Bankası da üst sıralarda yerini aldı. The Banker dergisinin araştırmasına göre dünyanın en büyük 1000 bankası listesinde 86. sırada yer alması, açtığı yeni şubeler, kültür-sanat etkinlikleri, satranç sponsorluğu başta olmak üzere, çeşitli sosyal sorumluluk çalışmaları ile banka yıl boyunca medyanın yakın markajındaydı.

2008 YILI MAGAZİN GÜNDEMİ

Yılın en medyatik ünlüsü Sezen Aksu oldu

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı yılın medya raporuna göre, 2008 yılında ünlüler dünyasının en popüler ismi Sezen Aksu oldu. Geçtiğimiz sene “en medyatik ünlüler” toplist’inde birinci sırada yer alan İbrahim Tatlıses’i açık arayla geride bırakan ünlü sanatçı, genelde özel yaşamlarıyla gündemde kalmayı başaran pek çok ünlünün aksine, konserleri ve sanatıyla medyanın ilgi alanındaydı.

Medyanın en popüler “komik adam”ı Cem Yılmaz

Türkiye’nin güldüren yüzleri arasında ilk sırada yer alan ünlü komedyen Cem Yılmaz, A.R.O.G adlı sinema filmi başta olmak üzere çeşitli konularla medyanın yakın takibindeydi. En çok konuşulan isimler arasında beşinci sıraya yükselen Yılmaz’ın, 9 bin 382 haberde bahsi geçti.

2008 YILI SPOR GÜNDEMİ

Milli Takım, Euro 2008’deki başarısıyla parladı

Medya Takip merkezi’nin (MTM) yılın medya gündemi raporuna göre, geçtiğimiz yılın en önemli spor olayı, Milli Takım’ın Euro 2008’de sergilediği büyük başarı oldu. Maçlarda son dakikalarda attığı gollerle Türkiye’yi sevince boğan ve yarı finale kadar yükselen Milli Takım, 54 bin 853 haberle medyanın yakın markajındaydı.

Yılın en çok konuşulan spor kulübü Fenerbahçe

MTM’nin, her yıl düzenli hazırladığı “yılın medya raporu”nun 2008 yılı sonuçlarına göre, en popüler spor kulübü, bir önceki yılın da birincisi Fenerbahçe’ydi. Her adımı dikkatle ve ilgiyle takip edilen; transferleri, oynadığı maçları, seyircisi, teknik direktörü ve futbolcularıyla medyanın gözdesi olan ünlü spor kulübü, medyada toplam 220 bin 546 habere konu edildi. Fenerbahçe’nin haber sayısı önceki yıla göre % 2 oranında bir düşüş gösterdi.

2008 YILININ EN MEDYATİK SPOR KULÜPLERİ

No Adı Haber Adedi
1 Fenerbahçe 220.546
2 Galatasaray 188.326
3 Beşiktaş 146.621
4 Trabzonspor 81.643
5 Türk Milli Takımı 54.853
6 Sivasspor 43.596
7 Kayserispor 38.295
8 Bursaspor 38.055
9 MKE Ankaragücü 31.643
10 Gençlerbirliği 30.581

MTM'nin 2008 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.

Galatasaray, 2008 yılının en çok habere konu olan ikinci kulübüydü. Şampiyonluğuyla taraftarlarını sevindiren ve listede önceki senenin yerini koruyan Galatasaray’ın haber sayısında ise % 6 artış gerçekleşti.

Yılın en çok konuşulan üçüncü spor kulübü, 146 bin 621 haberle Beşiktaş olurken, onu dördüncü sırada 79 bin 640 haberle Trabzonspor izledi.

En medyatik teknik direktör: Fatih Terim

MTM’nin hazırladığı aynı rapora göre, 2008 yılının en çok konuşulan teknik direktörü, 29 bin 601 haberle Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim oldu. Milli Takım’ın Euro 2008’deki büyük başarısıyla beğeni toplayan, maçlardaki tarzı ve “gidecek mi, kalacak mı” tartışmalarıyla gündemden düşmeyen ve nihayetinde federasyonla sözleşmesini 2012 yılına kadar uzatan Fatih Terim, medyanın yıl boyunca en çok yer verdiği spor adamıydı.

1 Haziran 2007'de göreve başlayan ve siyah-beyazlı takımın başında toplam 61 resmi maça çıkan teknik direktör Ertuğrul Sağlam’ın, görevinden istifa etmesi ve Beşiktaş’la yollarını ayırması, spor camiasında yılın önemli gelişmelerinden biri olarak kayda geçti. Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 21 bin 366 habere konu olan Sağlam, Beşiktaş’ın aldığı yenilgiler nedeniyle yıl boyunca medyanın yakın takibinde kalmış ve sıkça eleştirilere hedef olmuştu.

2007 yılında en çok konuşulan teknik adam olarak listenin ilk sırasında yer alan Fenerbahçe’nin önceki sezondaki teknik direktörü Zico, bu sene haber sayısında yaşanan % 31’lik düşüşle, üçüncü sıraya geriledi. Zico’yu, dördüncü sırada, Fenerbahçe’de yeni sezonda göreve başlayan teknik direktörü Luis Aragones izledi.

2008'İN EN MEDYATİK TEKNİK DİREKTÖRLERİ

No Teknik Direktör Haber Adedi
1 Fatih Terim 29.601
2 Ertuğrul Sağlam 21.366
3 Arthur Zico 23.042
4 Luis Aragones 20.343
5 Michael Skibbe 16.581

MTM'nin 2008 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.

En medyatik kulüp yöneticisi bu yıl da değişmedi: Aziz Yıldırım

MTM’nin, yılın medya raporunun sonuçlarına göre, yılın en çok konuşulan kulüp yöneticisi, geçen senenin de birincisi Aziz Yıldırım oldu. Haber sayısı % 17 oranında artış gösteren Yıldırım, 20 bin 720 haberde yer aldı.

Haber sayısı % 50 oranında artış gösteren Adnan Polat ise “en medyatik kulüp yöneticileri” listesinde, beşinci sıradan ikinciliğe yükseldi.

Geçtiğimiz yıl, medyada en çok yer bulan ikinci kulüp yöneticisi olan Yıldırım Demirören’in haberlerinde düşüş oldu ve Demirören, en medyatikler listesinde üçüncü sıraya geriledi.

2008'İN EN MEDYATİK KULÜP YÖNETİCİLERİ

No Yönetici Haber Adedi
1 Aziz Yıldırım 20.720
2 Adnan Polat 19.900
3 Yıldırım Demirören 13.975
4 Özhan Canaydın 6.238
5 Haluk Ulusoy 4.976

MTM'nin 2008 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.

Roberto Carlos’un reytingi düştü; yeni gözde Alex de Souza

MTM’nin geleneksel medya raporunun 2008 yılı sonuçlarına göre, medyanın en çok ilgi gösterdiği futbolcu, Fenerbahçe Kaptanı Alex de Souza oldu. Medyatik futbolcu, 26 bin 119 haberle, listenin birinci sırasına yerleşti. En popüler futbolcular listesinde ikinci sıraya ise 22 bin 357 haberle Galatasaraylı Lincoln yerleşti.

2008'İN EN MEDYATİK SPOR ADAMLARI

No Futbolcu Haber Adedi
1 Alex De Souza 26.119
2 Cassio Lincoln 22.357
3 Roberto Carlos 21.490
4 Semih Şentürk 19.049
5 Hakan Şükür 17.336

MTM'nin 2008 yılında, 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takip sonuçlarından derlenmiştir.

Geçtiğimiz sene en medyatikler listesinde ilk sırada yer alan Roberto Carlos, % 6’lık haber düşüş yaşayarak, listede üçüncü sıraya geriledi.

Medyanın en çok ilgi gösterdiği Türk futbolcu ise, 19 bin 49 haberle Semih Şentürk ve geçtiğimiz yıla göre reytinginde düşüş yaşanan Hakan Şükür oldu.

Yılın önemli bir diğer olayı ise, Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan’ın ani vefatı oldu. Bu önemli kayıp spor camiasında derin bir üzüntüyle karşılanırken, Hasan Doğan medyada yıl toplamında 13 bin 948 habere konu oldu.

Pekin Olimpiyatları spor basınına damgasını vurdu

29. Olimpiyat Oyunları, Pekin´deki Kuş Yuvası adı verilen Ulusal Stadyum´da düzenlenen görkemli bir törenle yapıldı. Türkiye’nin de olimpiyat tarihinde ilk kez 12 spor dalında temsil edildiği Pekin Olimpiyatları, tüm dünya sporseverlerini bir araya getirdi. Türk ve dünya basınının büyük ilgi gösterdiği olimpiyatlar hakkında, Türk basınında 29 bin 412 kez haber yapıldı.

Formula 1 ilgi görmeye devam ediyor

Sporseverlerin yakından takip ettiği sporlar arasında olan Formula 1, geçtiğimiz yıl spor medyasının en çok yer verdiği konular arasındaki yerini aldı. Türk ve dünya medyasının yakından takip ettiği motorsporları arasında en büyük organizasyon olan Formula 1’in haberleri, önceki yıla oranla % 4’lük bir artış gösterdi. Formula 1, yıl boyunca toplam 11 bin 977 habere konu edildi.



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,722 µs