Erdoğan'ın eli hangi taşın üzerinde? | " /> Erdoğan'ın eli hangi taşın üzerinde? | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'ın eli hangi taşın üzerinde?

29 Aralık 2008 09:31 tsi
Erdoğan'ın eli hangi taşın üzerinde? Her el çok dikkatle oynanmak zorunda. En ufak bir hata, muhalefet ile iktidar arasındaki dengeyi bozabilir. Satranç tahtasında hangi taş şah çekmek için hazırlanıyor?

İsmail Küçükkaya / Akşam

Erdoğan'la Baykal'ın adaylar satrancı

Yerel seçim ateşi giderek büyüyor. Özellikle büyükşehir adaylıkları için “kıyasıya bir rekabet” yaşanıyor. Yarış, yalnızca partiler arasında birbirlerine karşı değil, aynı zamanda aynı partideki aday adayları içinde de sürüyor. Uzunca yıllardır parti içi rekabetin bu kadar yükselmesine tanık olmamıştık. Baksanıza, düne kadar “favori” gösterilen isimler bile “vize” alamıyor. Üç dönemdir belediye başkanlığı yapan bir partilinin adı açıklanmıyorsa orada ciddi bir problem var demektir. Olmasaydı şimdiye dek çoktan anons edilmez miydi? Bir lider kendi adayını yıpratmak istemez. Halihazırdaki başkan uzun süre yeniden aday gösterilmiyorsa bu, bir ölçüde yıpranmaya yol açar. İnsanın aklına, “Acaba bunun arkasında başka partiden aday olmayı engelleme düşüncesi de var mı” sorusu geliyor.

Yerel seçimlerde adaylıklar konusunda Ankara’nın durumunu biliyoruz, İstanbul’la yatıp kalkıyoruz, “İzmir’i de görelim” dedim. Cumartesi günü Deniz Baykal’ın Ege turuna katıldım. Önümüzdeki haftanın siyasi gündemine ilişkin ipuçları yakalamaya çalıştım. Deniz Bey’in söz ve tavırlarından, siyaset sahnesinin bu bölümünde, gelecek bir haftada hangi oyunun perde alacağını, hangi repliklerin konuşulacağını anlamak istedim.

Deniz Bey, “İzmir adayını, ismi hariç her türlü özelliğiyle” tarif etti. Baykal’ın hafta sonunda, “Aziz Kocaoğlu ile devam edeceğiz” diyeceği tahmin ediliyordu, olmadı. Heyecanı son ana kadar diri tutmayı, bu arada Erdoğan’ın İzmir adayını öğrenmeyi bekliyor.

Baykal’ın gözü ve kulağı Ege’de, aklı ise Ankara’daydı. AKP’nin Ankara adayının kim olacağına ilişkin son gelişmeler sürekli olarak Baykal’a aktarılıyordu. AKP’nin MKYK toplantısıyla ilgili bilgi akışı sağlanıyordu. Deniz Bey’e “kesin Veysel Tiryaki” haberleri iletildi, o da “emin olmayın, son dakikaya kadar zorlanacaklar” karşılığını verdi. Temkinli olmayı tercih ediyordu.

Baykal Ankara’da rahat, kendisi açısından en iyi adayı koydu, şimdi Karayalçın’ın karşısına kimin çıkacağını görmek istiyor. Seçimi kazanacaklarına inanıyorlar, “olmasa bile yüksek oranlı oy alacağız” düşüncesindeler. Çankaya adayları ise sır gibi saklanıyor. Hem AKP’nin hem de CHP’nin Çankaya’da öne süreceği isimler hayli kritik. Liderler birbirlerini kolluyorlar. Adeta, birbirlerinin hamlelerini kollayan satranç ustaları gibiler. Baykal, kendi belediye başkanı Eryılmaz’la ilgili suç duyurusunda bulunarak rakibinin hiç beklemediği bir atak gerçekleştirdi.

AKP’ye rakı fabrikası sahibi aday olur mu?

Baykal AKP’nin İzmir adayını merak ediyor. Teşkilatına “kazanmak yetmez, İzmir’de ciddi oy artışı bekliyorum” talimatı veriyor, çıtayı yüksek tutuyor. AKP de İzmir’e asılıyor. Nükhet Hotar, Cemil Şeboy, Fatih Dalan, Selim Gökdemir ve Süha Tanık gibi isimler konuşuluyor. Mahmut Özgener ikna edilemiyor. Ekrem Demirtaş ve Ahmet Vefik Alp isimleri de dillendiriliyor. Ekrem Demirtaş “benim rakı fabrikam var, beni aday göstermezler” diyormuş. AKP il teşkilatından da sürpriz adaylar konusunda nabız yoklanıyormuş. MHP İzmir’de İl Başkanı’nı aday göstermiş. Bu zaten dinamik olan teşkilatların çok çalışacağı anlamına gelir. Sağdaki oy dengesi bakımından önemli gelişme. Aynı durum Ankara’da geçerli. MHP’nin Ankara adayı Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Sevilen, çalışkan ve dürüst bir isim. Milliyetçi muhafazakâr camiadan tahminlerin ötesinde oy alırsa, AKP’nin işini zorlaştırır.

Bana kalırsa Aziz Kocaoğlu artık İzmir adayı olarak gösterilme noktasında. Dürüstlüğü ve mütevazılığı bunda belirleyici olmuş. Zaten bu seçimde dürüstlük konusunun temel tercih noktalarından birisi olacağını düşünüyorum. Başbakan Erdoğan’ın adaylık kararlarında bu hassasiyet nedeniyle acele etmediğine inanıyorum. Şaban Dişli ve Dengir Fırat’la ilgili tasarruflar hiç de yabana atılacak cinsten değildir.

Baykal, İzmir’deki konuşmalarında sürekli yolsuzlukla mücadele ve dürüstlük vurgusu yaparak, Kocaoğlu’nu övdü.

Baykal, Ergenekon’u konuşacak

İzmir şehir içinde otobüste sohbetimizde Deniz Bey, son birkaç günde Zaman Gazetesi’nde “Uzun zamandır Baykal Ergenekon’la ilgili açıklama yapmıyor. Ergenekon’un ne kadar ciddi bir dosya olduğunu o bile anladı” mealinde yazılar çıktığını belirtirken, “böyle yazıyorlar, olur mu hiç? Nasıl olsa hakimler devreye girdi diye susuyorum, yanlış yere çekiyorlar. Bir-iki güne kadar konuşayım da Ergenekon’un ne kadar boş olduğunu yine hatırlatayım” dedi. Bu tavrı ilginç buldum.

Baykal İzmir’de bir dizi açılış gerçekleştirdi. Bunlardan birisi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin konser salonuydu. Hakikaten güzel ve çağdaş bir salon yapmışlar. Açılış resepsiyonuna bir saat kala Baykal, Aziz Kocaoğlu’na takıldı, “takım elbiseli gelebiliyor muyuz, ütüsüz pantolonla salona alıyor musun?” diye sordu, gülümsedi. Ardından “kendin için smokin getirt, bu akşam smokinli ol” talimatını verdi. Söze girdim, “çarşaf açılımınız var, smokini de unutmuyorsunuz” esprisi yaptım. “Tabii” dedi, “İzmir’in de bir standardı var” diye ekledi.

Yerel seçimler sadece heyecanlı değil aynı zamanda renkli geçeceğe benziyor.



Bu haber 1,039 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,760 µs