Gazze'de ne olacak? | " /> Gazze'de ne olacak? | "/>

En Sıcak Konular

Gazze'de ne olacak?

27 Aralık 2008 21:11 tsi
Gazze'de ne olacak? İsrail'in Gazze'yi vurması ve bugün itibarıyla 200'ün üzerinde insanın ölümüne yol açması dünyanın gündeminde. İsrail Gazze'yi işgal etse veya daha sınırlı "güç" kullansa ya da tecrit politikasını sürdürse, sonuçları kimin açısından ne olur? İşte bu

İsrail, bugün Gazze Şeridi'nde bulunan Gazze, Han Yunus ve Refah kentlerine düzenlediği saldırılarda 205'ten fazla kişinin ölümüne, 400'den fazla kişinin de yaralanmasına yol açtı. Dünya saldırıları tepkiyle karşılarken, İsrailli liderler ise "gerekmesi halinde operasyonların devam edeceği" sinyalini verdi. 10 Şubat'ta yapılacak genel seçimlerin öncesinde İsrailli liderleri Gazze'de bekleyen seçenekler şunlar: 

GAZZE'NİN TAMAMEN İŞGALİ

İyi yanları:

İsrail, Ortadoğu'nun en iyi ordusuna sahip. Hava sahasının tamamını kontrol edebilen İsrail, 35 bin civarında olan Hamas ve müttefiklerini alt edebilir.

Topyekun bir saldırı, İsrail'in güneyine düzenlenen roket saldırılarından sonra sert bir cevap isteyen eleştirileri susturabilir. İsrail'in saldırısında yüzlerce kişi ölürken, bugün gerçekleşen roket saldırılarında bir ise bir İsrailli öldü. Bu kişi, saldırıların devam ettiği son iki ay içerisinde ölen tek İsrailli oldu.


Kötü yanları:

2006 yazında 114 İsrail askerinin öldüğü Hizbullah savaşından ders alınmış olsa bile, ateş gücünde tartışılmaz bir üstünlüğe sahip olmasına rağmen Gazze'deki Filistinli mülteci kamplarını ele geçirmek ve kontrol etmek, kesinlik İsrail'in kayıp vermesine sebep olur. Hamas ayrıca 2006'da esir aldığı İsrailli asker Gilad Şalit'i öldürebilir.

İsrail'in yüzüne gözüne bulaştırdığı bir operasyon, 10 Şubat'taki seçimleri kazanmak için yarışan liderlere bir geri ateş olarak dönebilir. Merkezdeki Kadima Partisi'nin lideri ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, operasyonun ne kadar ileri gideceği konusunda belirsiz bir tutum sergiliyor. İşçi Partisi Başkanı ve Savunma Bakanı Ehud Barak ise geniş çaplı bir operasyonun bile roket saldırılarını durdurmak için yeterli olmayacağı uyarısında bulunmuştu.

Hamas, Aşkelon ve Berşeva gibi büyük kentlere uzun menzilli Grad füzeleri fırlatabilir.

Ağır çatışmalar, yarısı çocuk 1,5 milyon kişinin yaşadığı Gazze'de ağır kayıplara yol açabilir. Lübnan'daki savaşta 300 Hizbullah savaşçısı ile birlikte 900 sivil ölmüştü. İsrail uluslar arası kınanma ve hatta yaptırımla bile karşı karşıya kalabilir.

Her ne kadar Hamas'a uzak dursa da Gazze'nin kan gölüne dönüşmesi, ABD'nin sponsor olduğu barış görüşmelerinden çekilmesi için Mahmud Abbas'ın üzerindeki baskıyı artırabilir.

Gazze'ye düzenlenecek geniş operasyon ve Gazze'nin yeniden ele geçirilmesi, İsrail'in 2005 yılında 38 yıl aradan sonra sona erdirdiği işgali yeniden başlatabilir. İsrail, böyle olmayacağını açıkladı. Ancak bir işgalden sonra geriye çekilmek, geride daha kızgın Gazzeli bırakır. Lübnan'da olduğu gibi Gazze için de barış gücü gönderilmesi konuşuluyor; ancak Gazze'nin problemleriyle karşı çok az ülke bu şekilde ilgileniyor.


SINIRLI GÜÇ KULLANIMI

İyi yanları:

Bazı İsrailli yetkililer, sahil boyunca 45 kilometre içeride olan ve Philadelphia Koridoru olarak bilinen güneydeki seyrek nüfuslu bölgeye kadar ilerlemekten bahsediyor. Bu şekilde Hamas'ın tünellerle Mısır'dan ikmal hatlarını kesmesi ve İsrail'in güneyine roket fırlattığı bölgelerden uzaklaştırması gündeme gelebilir.

Bu tür bir harekete eklenecek hava saldırıları ile Hamas liderleri öldürmeye yönelik operasyonlar düzenlenebilir ve Gazze'de El Fetih'in kontrolü ele geçirmesi sağlanabilir.


Kötü yanları:

Sınırlı bir operasyon bile İsrail'in kayıp verme riskini taşıyor.

Üst düzey liderleri olmadan bile Hamas'ı yerinden oynatmanın ve roket saldırılarını önelemenin ne kadar zor olacağı bilinmiyor.

El Fetih'in Gazze'de binlerce taraftarı olmasına rağmen Hamas, Haziran ayında bu kişileri kendi elemanlarıyla değiştirmişti. Abbas'ın da İsrail ile işbirliği yaptığını söyleyerek sert bir mesaj göndermişti. Hamas'ın 2006'daki seçimleri kazanması da Gazze'deki popülerliğini kanıtlamıştı.


YAPTIRIMLAR

İyi yanları:

İsrail, Gazze'yi kolayca kuşatabileceğini gösterdi.

Yabancı yardımların Batı Şeria'daki bankalara aktığı bir dönemde İsrail, Batılı müttefikleri ve hatta Abbas; Gazzelileri Hamas ve sertlik arasında bir bağlantı kurmaya iterek halkı Hamas'tan uzaklaştırmayı umabilir.

Kötü yanları:

Yaptırımların şimdiye kadar Hamas üzerindeki etkisi çok az oldu.

Yaptırımlar, uluslararası kamuoyu tarafından kınandı. İsrail, Cenevre Konvansiyonu'nu ihlal etmekle suçlandı. Hamas, bu yılın başlarında Gazze-Mısır arasındaki kapının açılmasını zorlayarak puan kazandı.

İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargo, İsrail ekonomisini de vurdu.

cihan



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs