En Sıcak Konular

TRT'ye Kürtçe yayın için büyük alkış

26 Aralık 2008 20:23 tsi
TRT 6'nın Kürtçe test yayına başlaması Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde olumlu karşılandı. CHP Hakkari eski Milletvekili Esat Canan'dan ilginç açıklamalar geldi.

CHP Hakkari eski Milletvekilli Esat Canan, "Kürtlerin inkâr edildiği ve Kürtçe şarkıların yasaklandığı ülkemizde bugün devlet eliyle Kürtçe yayın yapılması bir zihniyet devrimidir." dedi.

Kürtlere yönelik bu tür açılımların yıllar öncesinden yapılması gerektiğini ifade eden Canan, geç de olsa yapılan bu Kürtçe televizyonun yayınını olumlu bulduğunu vurguladı.

Canan, "Çok geç kalındı ama bunu bir başlangıç görüyoruz. Açılımların arkasının gelmesi gerekiyor. Çünkü hala Kürt kelimesinden rahatsızlık duyanlar var. Bugün TRT eliyle yapılan Kürtçe yayından Kürtçe özel televizyon kanalların açılması konusunda insanlara cesaret verecektir. Kürtçe şarkı söylediği için sürgün edilen Şivan Perver'in Kürtçe parçalarının bugün TRT 6'da yayınlanması olumlu bir adımdır." diye konuştu.

CHP Van İl Başkanı Avukat Halil Kartal ise, siyasetçi kimliğinden arınarak bölge insanı olarak geçmişte trafik ekiplerini gördüklerinde Kürtçe kasetleri sakladığını dile getirerek, o durumun bugün devlet eliyle Kürtçe yayın yapılmasının olumlu bir adım olarak gördüğünü söyledi.

Bunun demokratik ülkede olması gereken bir durum olduğunu altını çizen Kartal, "Bugün bölgemizde Kürtçe dışında hiç konuşamayan insanlarımız var. En azında şahsım olarak doyumsuz bir Kürtçe müzik dinleyeceğimi düşünüyorum. Bu her insanın en doğal hakkıdır." şeklinde konuştu.

Kürtçe yayının bölgede heyecanla karşılandığını ifade eden Kartal, insanların iyi niyet bir yaklaşım gösterdiğini vurguladı.

Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak da, TRT'nin Kürtçe yayın yapmaya başlamasını olumlu bir adım olarak gördüğünü belirterek, bu ülke üzerinde yaşayan Kürtlerin kendi diliyle bir televizyonun yayının olması en doğal hakları olduğunu dile getirdi.

Irak, Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu ve kendi gerçeklerinden korkmaması gerektiğini ifade ederek, "gerçekleri inkar ve örtbasla bir yere varılamayacağının bilinmesi gerektiğini kaydetti.

cihan



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,508 µs