En Sıcak Konular

CHP, Danıştay'a başvurmayacak

26 Aralık 2008 16:58 tsi
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Danıştay'a başvurmayı düşünmediklerini açıkladı.


CHP Grup Başkanvekili Okay, Meclis'te basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin yüksek yargıda yaşanan söz düellosuyla ilgili sorularını cevaplayan Okay, yargının tepesinde birbirinden farklı açıklamalar sürecinin başladığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın açıklamalarını, geçmişteki tutumuna baktığında yadırgamadığını ancak bu açıklamaları, Başbakan'ın açıklamalarının akabinde, onaylar tarzda yapmasını yadırgadığını ifade eden Okay, Kılıç'ın, bireysel bir düşüncesini kurumsal bir karar gibi ifade ettiğini söyledi.

Hakimlerin, yüksek yargının kararlarıyla konuşacağını vurgulayan Okay, kararı verdikten sonra 'şöyle bir yorumda bulundum' diyemeyeceğini dile getirdi. Okay, "Hakimler, verdikleri kararların infaz memuru, icra memuru değildir. Yargı kararlarının bağlayıcı olan bölümü hüküm fıkrasıdır. YSK ve Danıştay, o bağlayıcı bölüme yönelik değerlendirmede bulunmuş, karar oluşturmuştur. Anayasa Mahkemesi'nin diğer asıl ve yedek üyelerinin açıklamaları bir zorunluluktan doğmuştur. Kurumsal karar olmadığını ifade etmek zorunda kalmışlardır" şeklinde konuştu.

Yerel seçimlerin akıbetinin ne olacağı sorusu üzerine Okay, 29 Mart'ta yerel seçimlerin yapılacağını, bunun ertelenmesinin, ötelenmesinin sözkonusu olmadığını vurguladı. Yaşanan asıl sorunun belediyelerin kapatılmasından kaynaklandığını savunan Okay, hala 862 belediyenin seçime girip girmeyeceğinin tartışıldığına dikkat çekti. Okay, yeniden bir askı kararı alan ve 25 günlük süre veren YSK'nın fiziki koşulları da hazırlamasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat'ın yılbaşı kartında partisinin çarşaf açılımını eleştiren karikatürlerin yer aldığının hatırlatılması üzerine Okay, "Bu CHP'nin ne kadar demokratik, ne kadar hoşgörülü bir parti olduğunun, milletvekillerinin istediklerini özgürce yapabildiklerinin göstergesidir" diye konuştu. CHP'nin bu konudaki duruşundan en ufak bir ödün vermeyeceğini vurgulayan Okay, CHP'nin, Cumhuriyet'in kilit taşı laikliğe sahip çıktığından da kimsenin kuşku duyamayacağını ifade etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın 'kayıkçı kavgası' değerlendirmesiyle ilgili soruyu da cevaplayan Okay, yargı mensuplarının bir kurul olarak karar aldıklarını ve alınan kararı genellikle yazılı olarak açıkladıklarını anlattı.

Kılıç'ın ise ayak üstü konuşmak gibi farklı bir üslubu benimsediğini söyleyen Okay, bu üslubun doğru olmadığını dile getirdi.

MHP'nin yeniden yazım yapılması yönündeki teklifine nasıl baktıklarının sorulması üzerine Okay, yeniden yazım yapılması önerisinin reel politikaya aykırı olduğunu ifade etti. Zaman olarak bunun yetiştirilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Okay, seçimlere sıfır seçmen kütüğüyle gidilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Okay, seçmen kütüklerinin güncellenmesinin doğru olacağını savundu.

YSK ile TÜİK arasındaki protokolün iptali için Danıştay'a başvurup başvurmayacakları sorusu üzerine Okay, bu konuda bir siyasi partinin daha önce Danıştay'a başvuru yaptığını hatırlatarak, "Hazırlıklarımızı yaptığımız halde bir başvuru yapmayı şu anda düşünmüyoruz" diye konuştu.

 



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,986 µs