En Sıcak Konular

2009'da havayolu ve telekom kağıtları prim yapacak

26 Aralık 2008 16:50 tsi
Analistlere göre, rekabetin hızlandığı telekom sektörü ile petrol fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilenmesi beklenen havayolu taşımacılığı hisseleri gelecek yıl öne çıkabilir

Küresel finans krizinin etkisiyle yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 53 değer  kaybeden İMKB'nin <.XU100> 2009 yılında da satıcılı seyrine devam etmesini beklediklerini söyleyen analistler yine de  2008'deki kadar sert düşüş beklemediklerini belirttiler.

İMKB'de hava yolu taşımacığında THY , telekom sektöründe ise Türk Telekom , Anel  Telekom ve Turkcell'in hisseleri işlem görüyor.
  
Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmeni Gülizar Özdemir Türk, "İMKB'de Ocak ayında 29,000'e doğru toparlanma  sinyalleri olabilir, ancak endeks 30,000'i geçmez. Büyüme endişeleri endekse yön verecektir" dedi.
  
Yılı olumlu karşılayacak sektörlerin telekom ve gıda olabileceğini söyleyen Türk, "Telekomünikasyon 3G ihalelerinden  olumlu etkilendi ve 2009'da bu sektörde büyüme bekleniyor. Gıda sektörü de güçlü görünüyor. Gıdada talep  daralmaları gözlenmedi, fakat küçük firmalar etkilenebilir" dedi.
  
Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı'ya göre, borsa açısından 2009 uluslararası konjonktüre bağlı  olarak dalgalı ver zor bir yıl olacak ama 2008'ün başı ve sonundaki sert düşüş tekrarlanmayacak. Kasabalı, "2008'de  satış dalgasıyla Türkiye'de belli pazar payına sahip şirketler hak etmedikleri seviyelere düştüler. 2009'da bu tür hisse  ve sektör ayrımı yapılmadan gerçekleştirilen satışların olmayacağını düşünüyoruz. Sektör açısından telekom ve enerji  göreceli olarak daha iyi performans gösterecek" dedi.
  
Kasabalı, telekomünikasyonda yeni bir rekabet dönemine girildiğini belirterek, "Sabit hatlarda, lokal aramaların  rekabete açılmasının planlandığı bir döneme geliniyor. Cep telefonlarında numara taşınabilirliğine bu sene geçildi ve  3G lisansları verildi" dedi.
  
Kasım ayında gerçekleştirilen 3G mobil telefon A grubu lisans ihalesinde en iyi teklifi KDV hariç 358 milyon euro ile  Turkcell kazanmıştı.
  
Telekom sektöründe talebe yönelik teşviklerin gündeme alındığına değinen Kasabalı, "Ayrıca internet vergisinde  indirime gidileceği açıklandı ve telekomünikasyonun diğer alanlarında da indirimlere gidileceğinin sinyalleri var" dedi.
  
Piyasalardaki hareketliliği, ekonomilerdeki toparlanmaların ne zaman başlayacağına dair sinyallerin gelmesiyle  yaşanacağına değinen Garanti Yatırım analisti Tolga Kudaloğlu, piyasalarda 2010'un başında veya 2009 yılı sonunda  toparlanmanın başlayacağına inanç olursa, bunun piyasalardaki etkisinin mutlaka 2009 yılının ikinci yarısında  hissedilebileceğini belirtti.
  
Kudaloğlu, "Asıl önemli olan 2010'daki büyümeye ilişkin endikatörlerin ne yönde olacağı. Bu yıl yaşanan satış  dalgasında özellikle borç ve açık pozisyonu olan şirketler çok satıldı, ancak olası bir toparlanmada bu tip hisselerin ön  plana çıkabilir" dedi.
  
Telekom sektöründe Türk Telekom'u güçlü bulduklarını belirten Kudaloğlu, Şişe Cam <SISE.IS> hisselerinin şu  anda ucuz olduğunu belirtti. Takip ettikleri hisseler arasında THY'nin öne çıktığını söyleyen Kudaloğlu, şirketin düşen  petrol fiyatlarını finansallarına tam olarak yansıtmadığını belirtti.
  
THY, Aralık ayında, büyüme planları doğrultusunda filosuna 2 yeni Boeing 737- 800 eklemişti. Aynı ay  içerisinde 4 adet yeni A 321-200 Airbus uçağı alınması kararı açıklanmıştı. Tüm uçakların teslim alınmasıyla  beraber THY, 128 uçaklık bir filoya ulaşacak.
  
Yatırım için yine THY'yi öneren İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, endeks için yaptıkları makro  senaryoda, 12 aylık hedefi 34,000 olarak hesapladıklarını ve 2009'da sabit getirili yatırım araçlarını önerdiklerini söyledi.
  
Gürleyen, "Petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak hava yollarından THY, sağlık sektörünün defansif özelliği ve  gelirleri euro ancak giderleri lira olan Selçuk Ecza  ve net nakit pozisyonu 1 milyar dolar olan Garanti  Bankası'ndan oluşan bir portföyü orta vadede risk almak isteyen müşterilerimize öneriyoruz" dedi.
  
Döviz kurunda meydana gelebilecek oynamaları da değerlendiren Gürleyen, "THY'nin gelirlerinin yüzde 80'i döviz  bazlı ve petrol hariç maliyetlerinin neredeyse tamamının YTL olduğundan, lirada meydana gelecek bir değer kaybı,  karlılığını olumlu etkileyecek. Hisseyi tavsiye ediyoruz" dedi. Telekom sektörünü ekonominin seyrinden bağımsız olarak  gören Gürleyen, Turkcell'i beğendiklerini ancak şu anda hissenin pahalı olduğunu belirtti.

Gazeteport



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,842 µs