1 oyla atanan Rektör unutuldu mu? | " /> 1 oyla atanan Rektör unutuldu mu? | "/>

En Sıcak Konular

1 oyla atanan Rektör unutuldu mu?

26 Aralık 2008 12:28 tsi
1 oyla atanan Rektör unutuldu mu? Bir önceki cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’ in rektör atamalarına seslerini çıkarmayan belirli bir kesim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ ün son rektör atamaları üzerine yaygara koparıyor, tantana çıkarıyor. Peki, bu yaygaranın sebebi ne?

Ankara 15'inci İdare Mahkemesi'nin, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof.Dr. Mehmet Füzün'ün atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı işleminin yürütmesinin durdurulması kararının yankıları sürerken ve ortalık iyice kızışırken, olayların anlamını yıllarını İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde geçiren Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’ya sorduk.

Prof. Küçükusta sanki olacakları sanki aylar öncesinden görmüş! Hemen 07.08.08 tarihinde haberx sitesinde kaleme aldığı yazıyı bize gönderiyor ve bu yazı üzerinden, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ki rektör seçimlerinde Cumhurbaşkanı Gül haklıdır diyor.

İşte Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’nın görüşleri

“Bir önceki cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’ in rektör atamalarına seslerini çıkarmayan belirli bir kesim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ ün son rektör atamaları üzerine yaygara koparıyor, tantana çıkarıyor. Oysa, bir önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’de zamanında Kastamonu Üniversitesi’nde en çok oya alan Prof. Dr. Mustafa Safran’ın yerine sadece 1 oy alan Prof. Dr. Bahri Gökçebay’ı rektör olarak atamıştı. Bu, elbette en azından ‘şık’ bir atama değildi, ama kanunlara aykırı bir durum da yoktu ortada. Abdullah Gül de bu atamaları Ahmet Necdet Sezer gibi kanunların kendine verdiği yetkileri kullanarak yapıyor. Gene kanunlara aykırı bir durum söz konusu değil. Peki, bu yaygaranın sebebi ne?

Bütün mesele YÖK kanununda. Buna göre, öğretim üyelerinden en çok oy alan 6 kişinin ismi YÖK’ e bildiriliyor. YÖK bu sayıyı alınan oyların çokluğuna azlığına bakmadan 3’ e indiriyor. Cumhurbaşkanı da bu 3 aday içinden uygun gördüğünü, gene aldığı oy sayısına bakmadan rektör olarak atıyor.

Dolayısıyla yüzlerce üniversite hocasının verdiği oyların ‘hiçbir kıymeti harbiyesi’ yok. Bu kanun, öğretim üyeleri ile resmen ‘dalga geçiyor.’

Oy vermek için dersini, seminerini, laboratuarını, hastasını bırakıp saatlerini harcayan profesörlere… doçentlere….‘Durun bakalım, siz doçent, profesör olmuş olabilirsiniz, ama rektörünüzü seçmeyi bilemezsiniz’ diyor.

Yapılması gereken esas şey, YÖK kanununun değiştirilmesi. Bu değiştirilene kadar da ya oy verip sesinizi çıkarmayacaksınız ya da  benim yaptığım gibi böyle bir saçma seçim sistemini protesto edip ‘seçime katılmayacaksınız’.

Rektör atamalarının nasıl yapıldığını bilip sonra da tantana yapmak yakışık almıyor.”

'Daha önceki dönemlerde kısmi zamanlı atanan Rektörler'haberi için tıklayın

www.iyibilgi.com özel

 

 



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,252 µs