En Sıcak Konular

Standard and Poor's: IMF anlaşması durgunluğu etkilemez

26 Aralık 2008 10:56 tsi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s Türkiye analisti Faruk Soussa, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir anlaşma yapma ihtimalinin güçlendiğini söyledi.

Faruk Soussa, AA muhabirinin, Türkiye ile IMF ilişkileri konusundaki sorularını yanıtladı.
Küresel istikrarsızlığın olduğu bir dönemde, IMF ile anlaşma yapılmasının önemine dikkat çeken Soussa, küresel düzeyde kırılganlığın iyice artış gösterdiği bir dönemde, yerel yönetim seçimleri öncesinde Türkiye’nin IMF ile anlaşma yapmasının yatırımcı güvenini artıracağını bildirdi. Soussa, yatırımcı güvenindeki artışın da dış finansman kaynaklarına ulaşmak açısından önemli olduğunu vurguladı.

IMF ANLAŞMASI VE EKONOMİK DURGUNLUK

Soussa, daha önce bazı reyting kuruluşlarında da yer alan ve Türkiye’nin IMF ile bir anlaşma yapmaması durumunda durgunluğa girebileceği yönündeki iddialara ilişkin olarak da "Türkiye’nin, bir ekonomik durgunluğa girip girmeme
konusunun IMF ile yapılacak bir anlaşmaya bağlı olmadığını" vurguladı. Diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, daha önce yaptığı bir açıklamada, IMF programının olmaması durumunda, Türkiye’nin de 1-2
yıl içinde durgunlukla karşı karşıya kalacağını bildirmişti. Bu arada, Türkiye’ye davet edilen IMF heyetinin yılbaşından sonraki hafta başında Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

GÖRÜNÜM DURAĞANDAN NEGATİFE ÇEVRİLDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s geçen ay, Türkiye’nin görünümünü, durağandan, negatife çevirmişti. S&P, Türkiye’nin, döviz cinsinden BB(-) ve yerel para birimi cinsinden BB olan kredi notlarını ise aynen teyit etmişti. S&P tarafından yapılan açıklamada, görünümün durağandan negatife çevrilmesinde, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacı ve bu ihtiyacın teminindeki zorluğun etkili olduğu belirtilmişti. Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının bir kısmının bankalar, önemli bir kısmının ise şirketlerden kaynaklandığı kaydedilmişti. Kuruluş, Türkiye’nin cari açığının gelecek yıl daralacağını belirtirken, yine de dış finansman ihtiyacının artacağını vurgulamıştı.
Özel sektörün, dış finansman koşullarının zorlaşması nedeniyle iç piyasaya döneceği belirtilirken, bunun da faizler üzerinde baskı oluşturacağı ve bu durumun da ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği kaydedilmişti.
S&P, hükümetin, dış finansman koşullarını daha iyi duruma dönüştürmek amacıyla ya güven artırıcı önlemler alabileceği ya da uluslararası resmi bir kaynaktan dış kaynak sağlayabileceğine de dikkat çekmişti.

Milliyet



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs