En Sıcak Konular

Hakkı Devrim Güzel'e fena yüklendi

24 Aralık 2008 11:51 tsi
Hakkı Devrim Güzel'e fena yüklendi En son Perihan Mağden-Haluk Şahin polemiğine sahne olan Radikal gazetesi bu sefer özür kampanyası yüzünden kapıştı. Hakkı Devrim özür dileyenlere ağır ifadelerle yüklenen aynı gazetenin yazarı Hasan Celal Güzel'in saygısız olduğunu yazdı. Bakalım Güzel'

Hakkı Devrim'in Radikal'deki yazısının ilgili bölümü...

Ermenilerden özür dileyelim, ne münasebet onlar bizden özür dilesin tartışması gündemdeki yerini muhafaza ediyor. Ne münasebetçilerin «iz’an dedikçe uzanan» temsilcilerinden biri dünkü (maalesef Radikal’de yer bulan) yazısında, özür dilenmesinden yana olanlardan söz ederken çizmeden yukarı çıkmıştı.
Önce ne dediğini, üzülerek tekrar edeyim:
– Bir kısım sapısilik aydın bozuntusu...
– Paçamıza takılan şoparlar.
Bireysel olarak özür dileyelim diyenlerin listesi internette var, gazetelerde de yayımlandı. Burada tekrarlamam gerekmez. Hepsi, hiç şüphesiz saygıdeğer insanlarımızdır.
Eski millî eğitim bakanlarından olan saygı fukarasının (yazının farkına varmamış olanlar için) adını vereyim: Hasan Celâl Güzel.
Ve gelelim kullandığı deyimlerin (daha doğrusu argo sözlerin) anlamına:
* Sapısilik, 1. «Serseri, baldırıçıplak, hayta, ipsiz, kopuk» (Ferit Devellioğlu); 2. «Adı sanı bilinmeyen kimse, önem verilmeyen kimse, serseri» / «Erkeklik bakımından güçsüz kişi» (Hulki Aktunç); 3. «Kişiliksiz, başıboş, serseri, baldırı çıplak» (Türkçe Sözlük. TDK); 4. «Argo. Başıboş, aylak» (Meydan Larousse)
* Şopar, 1. Çingene dilinde «Çocuk» (Devellioğlu); 2. «Çingene çocuğu» / «Bakımsız, kirli pasaklı çocuk» (Aktunç); 3. «Çingene çocuğu» / «Şımarık, küstah, yaramaz» (Türkçe Sözlük)
Vaktiyle aynı gazetenin köşeyazarları, konumları (pozisyonları) itibariyle kendilerini, farklı düşündükleri zaman bile bir bütünün çeşitli parçaları saymaktan geri durmazlardı. Atışmalar, yazık ki bazen ağır hakaretlere kadar varabilen tartışmalar gazeteler arasında olurdu. Aynı gazetenin (Cumhuriyet) iki yazarı olan Burhan Felek ile Abidin Daver arasında, çok farklı görüşlerini ifade üslubunun zarafetinden, bu köşede bir örnek vermiştim yıllar önce sizlere.
Eski millî eğitim bakanlarından Güzel, görgüden, saygıdan nasibi olanların düşmanları için bile kullanamayacağı kelime ve deyimlerle saldırıyor, kendisi gibi düşünmeyen muteber insanlarımıza; ona yazma imkânı verilen gazetedekiler de dahil, meslektaşlarımıza. Ben de onun «özürcüler» diye adlandırdıkları gibi düşünenler arasındayım.
Yani adam bana da, alenen «sapısilik şoparın biri» demiş oluyor. Bana ve çok değer verdiğim birçok dostuma, arkadaşıma.
Okkalı bir cevabı hak etmiyor değil. Bu zatın oda orkestrasına eklenmiş bir zurnaya benzeyeceğini vakti zamanında yazdığımı hatırlıyorum. Ses eden olmadı. Demek onlar bu durumdan rahatsız değildi. Aynı gazetede yazdığımız birine daha çoğunu söylemek de, benim bir gazeteye mensubiyet anlayışıma ne yapayım ki çok aykırı gelir.
Yâ sabur çekmekle yetinip, Pir Sultan Abdal’ın dizesiyle, Kâtip ahvâlimi şâha böyle yaz! diyeceğim.



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,656 µs